neděle 11. října 2020

Hračky odjinud: Bauhaus Ballet


Máte-li doma malou baletku, které chcete ukázat velký svět - nesu vám první letošní vánoční tip na dětskou knížku. Obrovskou pop-up papírovou krásu s úžasným tématem, avantgardním Triadickým baletem. My si s Týnkou nejdříve pustily krátké video a povídaly si o baletkách v jiných/geometrických šatech, o tanečnících v dřevěných kostýmech a s objemnými koulemi na rukou. A na youtube si hledaly i další a další výjimečná baletní vystoupení, aby když pak Týna sama poprvé držela knihu v ruce, nestačila valit očka!

Knížka s výraznými pohybovými prvky vám dá dost času ke společnému vyprávění o dvacátých letech dvacátého století, o moderním  designu nebo architektuře Bauhausu. O abstraktním a obrazném. Nečekejte však, že děcko pak spokojeně zavře oči a usne. Toto není čtení před spaním, tato kontrastní kniha plná pastelových barev totiž nutně roztočí nejen vaše sukně, ale i vás.

V anglickém originále s dodaným českým překladem.
...
Napsal Gabby Dawnay, ilustroval Lesley Barnes. Za mě doporučuji od tří do 103 let.


I baletkám se sukně točí a celá vizuální poetiky knížky se nese na vlně zdůrazňující perspektivu a čisté linie.

Geometrický spektákl - řekněme něco mezi pantomimou a loutkovým divadlem.


I v knížce je to dechberoucí show!

Však jen svým dětem pěkně ukažte, kým se nechali inspirovat rockové i módní hvězdy - od Davida Bowieho po Alexandra McQueena.

2 komentáře:

  1. Roso, Týnečka se tolik změnila a vyrostla.
    Moje mladší vnučka chodila rok do baletu a moc ji to bavilo a šlo jí to, naštěstí jí to doktorka zakázala a tak si nohy nezničila. Knížka vypadá zajímavě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, Týnka už je velkoška! Ale zíráme doma všichni, kolik romantické něhy a růžového tylu se vejde do tak malé holčičky!!

      Jiřin, pozdravuj všechny doma a buďte zdraví, pusu.

      Vymazat