středa 21. října 2020

Distanční výtvarka

Naše děti teď měly možnost výtvarné hodiny na dálku - všechny pomůcky k podzimnímu obrázku jsme dostali předem a na nás už bylo jen dílo samotné a sladký požitek z něho. A koho by dynamicky barevná technika stříkaných listů taky zaujala, můžete s námi.

Potřebovat budete klasický béžový balící papír A3, malý bílý výkres A5, vylisované listy a jiné větvičky, příborový nůž a temperové barvy.

Snadný postup v pěti krocích:

1. Připravte si podkladový (balící) papír tak, že na něj rozprašovačem nastříkáte žlutou temperovou barvu.

2. Malý výkres přeložte na výšku na polovinu, nakreslete si na něj půlku tvaru vázy podle vaší představivosti a osově souměrně ji následně pěkně vystřihněte.

3. Vystřiženou vázu pak položte na žlutý podkladový papír a okolo a uvnitř ji postříkejte temperovými barvami přes okraj nože tvrdým štětcem lehce zředěnými barvami. Vázu potom odstraňte z podkladu.

4. Nad hotovou vázu poté vyskládejte hezky podle vašeho cítění vylisované listy a další krásy přírody a opět přestříkejte přes nůž temperovými barvami.

5. Odstraňte i listy a máte hotový obraz. Gratulujeme!


A teď když známe postup, pusťme se do toho!

Z malé A5 přeložené na půl vystřihneme svou vázu. Kubka si vymyslel antickou klasiku, Týnečka srdce.






A následuje stříkání. Barvy můžete volit okrové, rezavé, zelené i modré. Jen pozor - přílišná změť barev může na závěr působit "špinavě". A taky je fajn, když si suchou krásu přírody zatížíte třeba malými kamínky, ať se vám nepohnout.


A pak ještě jedna rada off record - stříkání barev je stříkání(!) barev, a tak si dopředu zvažte, jestli je dobrý nápad dělat to u bílé stěny.
Za mě bych řekla, že ne tak úplně aneb jak jsme pak šudrovali i zeď v kuchyni ...
...
A na konec ještě doporučíme - stříkejte co nejdéle a pečlivě, ať je obrázek pořádně výrazný. A taky se nám osvědčili, že působivěji ve finále vypadají spíš plošné listy než kapradíčko. Tak ať se dílo podaří!

2 komentáře:

  1. Krásné... Dcera furt chce něco vyrábět, tak jestli mi po dopolední online výuce zbydou ňáké nervy, tak to zkusíme!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak pošlete fotku, Jani - těším se, jak se vám to povede!!

      Vymazat