úterý 9. června 2020

Nakreslete portrét svého rodiče


Červnový úvodník - po koronavirové pauze - opět v tištěném čísle časopisu S dětmi v Praze se mi poved´. Mám z něj radost a vy to posuďte sami. A kdybyste měli stejnou chuť na malou rodinnou inventuru, co si po pandemii uchovat a na co radši navždy zapomenout, pusťte se do toho taky. A ještě vám k tomu vřele doporučuji podívat se na Zemi v nouzi - poslední díl debaty České televize, jak COVID-19 ovlivnil a ovlivní české školství. Mě to dost oslovilo, nejen inspirativní finská ministryně v Marimekko šatech.

...
Nakreslete portrét rodiče

Se synem jsme v domácí škole za uplynulé tři měsíce udělali leccos. Drtili jsme vyjmenovaná slova, mastili malou i velkou násobilku, učili se o Karlově mostě a jeho vejcích natvrdo přivezených z Velvar. Některé z úkolů byly ale opravdu krásné, a teď nemyslím jen ten tréninkový plán od kouče basketbalu - zejména pasáž o posilování břicha, kde si na fotkách sám trenér asi zapomněl obléct triko. To je samozřejmě vtip! Vážně jsem se ale dojala, když přes monitor synova notebooku zaznělo z úst jeho americké lektorky při hodině angličtiny: „Bring something beautiful!“ A zatímco náš Kuba letěl do kuchyně a vrátil se k počítači s červeným jablkem v ruce, spolužák Kája přinesl před kameru v náručí svého novorozeného bratra. To byste prostě ve škole nezažili. Naducané růžové miminko sladce spalo, zatímco celá třída tiše jihla pohledem. Láska v přímém přenosu on-line.
A fantastického fištróna předvedla i naše paní učitelka výtvarné výchovy. Úkol zněl jasně – nakreslete portrét rodiče. S doplňujícími pokyny: Portrét rodiče nejlépe nakreslíte, když rodič sedí v křesle nebo leží na gauči a nic nedělá. Tím výtvarkářka trefila hřebíček na hlavičku. Mezi mnou a manželem pak ještě proběhla malá slovní výměna, zda je vůbec vhodné, aby portrétovaný rodič sedíc v křesle držel v ruce i sklenici vína, ale nakonec jsme se oba shodli, že zmíněná rekvizita dodá obrazu na věrohodnosti.
A vám doporučuji to zkusit také! Mám na mysli onu uvolněnou chvilku klidu, kdy se vás vaše děti pokusí navždy zvěčnit. Protože kolikrát jste si za poslední čtvrt rok jen tak sedli? Všichni máme za sebou mimořádně náročnou dobu plnou vypětí i strachu, omezení a výrazných změn. Stálo nás to hodně sil, ale obrázek v rámečku od naší dcery či syna nám za čas myslím bude hlavně připomínkou intenzivního rodinného času doma spolu. Nyní už se těšíme z pomalého uvolňování a návratu k normálu, ale ta pevná pouta mezi námi si držme, stejně jako zcela nehybný výraz ve tváři, zatímco nás soustředěný autor pečlivě maluje. Přeji, ať vám se obě díla podaří!

Rosa Mitnik

K vyzvednutí na všech distribučních místech.

2 komentáře:

  1. Mirko,
    mně tam ještě chybí ta pomyslná tečka - portrét tebe a Davida, sedících se sklenkou vína ? :-o
    Pokud tedy už nebyl obrázek zveřejněn níže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilon, Ty jsi miláček ... :o))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Vymazat