středa 10. června 2020

Máme vás rádi


A pro červnové číslo časopisu S dětmi v Praze jsem také oslovila šestnáct maminek a tři pedagogická esa z mého nejbližšího okolí, abych mohla napsat text o poděkování učitelům na konci roku. 
...

Máme vás rádi

Když moje teta – lékařka – rozbalila bonboniéru z dárkového bílého papíru a na stůl jí vypadla obálka se vzkazem: „Děkujeme Vám, paní učitelko!“, bylo to jasné! Jednalo se o višně v čokoládě, které se staly tak zvaným putovním dárek; někdo je dostal, nechtěl, a tak poslal dál. Čím ale potěšit na konci školního roku paní učitelku/pana učitele, aby měli opravdu radost? Tím spíš v této výjimečné on-line době, kdy se z mnoha z nich stali výborní youtubeři?

Chceme-li zůstat tematičtí, červnové finále a dva měsíce prázdnin se přímo říkají o odpočinek, a tak je milé odměnit své vyučující třeba levandulovým čajem, relaxační solí do koupele či rovnou určitě zaslouženým poukazem na masáž. Ostatně pedagog si může dát pomyslně i doslova nohy nahoru i u tabulky kvalitní čokolády, dobré kávy nebo voňavého sýru. Mezi vyučujícími i mezi dárci jsou pak velice oblíbené potraviny domácí výroby – uvařte s dětmi paní učitelce hutnou domácí marmeládu, upečte společně máslové sušenky či stočte bezinkový sirup. A pohrát si samozřejmě můžete i s osobním balením dárku, s plátěným víčkem z kostkovaného kanafasu nebo papírovou etiketou s věnováním.
A zmiňuji-li psané slovo, opravdu působivé a dojemné jsou také skupinové dárky. Záleží na věku žáků, ale třída může paní učitelku odměnit pohádkou na pokračování, dobrodružným příběhem, humoristickým románem nebo až detektivní povídkou. Studenti si určí pořadí a délku textu, který na sebe bude navazovat, a pak už stačí hotové čtivo společně nechat svázat či dát do jedné dárkové krabice s mašlí. Důležité je mít šikovného organizátora, který třídní partu dokáže správně namotivovat a přimět k řádnému odevzdání a včas. Vzniklá story pak bude mít výjimečnou hodnotu, kdy každý žák věnoval svému učiteli svůj čas a do textu se sám jistě otiskl více než jedinečně.
Když se během roku formálně i neformálně obrátíte na své současné i minulé vyučující s klasickou otázkou, co rádi od žáků dostávají, jejich úvodní reakce vždy spojuje vděk, že si žáci vůbec vzpomněli. To je potěšující pro všechny, ať už je dárkem tradiční vázaná květina či hrneček s motýlem. Chcete-li se ale vyhnout nárazovému zasypání učitele pugety i riziku, že se s domácím porcelánem paní učitelce či panu učiteli tak úplně netrefíte do vkusu, sáhněte po praktičtějších dárcích. Na léto to může být prázdninový plecháček ideální na kempování, látkový obal na knihu, který ji ochrání před poničením v plážové tašce nebo malá kosmetická taštička, se kterou můžete procestovat celý svět! Popřejte vyučujícím hezkou cestu, a hlavně šťastný společný návrat v září!
Rosa Mitnik
Extra tipy

1. Skutečný dárek
Opravdu mimořádným darem s výrazným charitativním přesahem pak může být společně darovaný certifikát Člověka v tísni. Tím žáci či studenti udělají radost hned dvakrát. Zakoupením certifikátu potěší svého učitele a díky vlastní štědrosti také pomůžou někomu dalšímu – chudé rodině kozou nebo i doučováním dětem. Skutečný dárek z kategorie Vzdělání pak pomáhá v chudých oblastech Afriky a Asie například vybavit školu potřebnými učebnicemi, tabulemi a dalšími důležitými pomůckami. Navíc papírový certifikát můžou všichni ze třídy opatřit svým ručně psaným věnováním. www.skutetecnydarek.cz

2. Mailové psaní
Co se naopak vedlo toho může zdát jako úplná maličkost, je osobní dopis či mailová zpráva učiteli. Ale jsou to právě tyto řádky – od dětí nebo od rodičů, které si vyučující nechávají léta a často se k nim opakovaně vrací, aby si znovu s radostí připomněli, co se jejich žákům ve výuce líbilo nebo co jim třeba nějak i pomohlo. Školní vyučování je běžně živý a živelný proces, který se odehraje tady a teď a každým zazvoněním končí. Když ale kantorovi zůstane v ruce upřímné žákovo psaní, je to pro něj profesní i lidská radost, která nikdy neodejde, nezestárne; která mu zůstane! Navíc dnes je toto krásný způsob, jak se mohou se svými vyučující rozloučit i žáci, kteří už tento školní rok do lavic nenastoupí.

3. Není kytka jako kytka
A jestli vám z ekologicko-etických důvodů vadí, že za námi během roku řezané květy musí cestovat přes půl planety, věnujte paní učitelce květinu výhradně vypěstovanou u nás v Česku. Nestyďte se ji nechat navázat nebo sami navažte obyčejnou kytici plnou lučního kvítí a plevele. Čerpejte z české přírody a naší zahrady. Darujte ji divoký puget plný strakatých barev – myslím, že od žáka stejného naturelu to bude dárek úplně přesný!

A když jsme u těch cestovních taštiček - nemůžu vám neukázat i moje nové Marimekko kousky.

Taky jako černobílý penál - na všecky barvy světa!

A ode dneška se do nabídky konečně vrátily i vámi tolik oblíbené omyvatelné Mandloně.


Nebo křiklaví papoušci v retro tónech. Stačí je jen chytit!

Žádné komentáře:

Okomentovat