čtvrtek 12. prosince 2019

Andělské zvonění


Všimli jste si včera toho svícnu u včelaře Josífka na stole? Tak přesně o něm jsem shodou náhod psala úvodník do nejnovějšího prosincového čísla S dětmi v Praze|S dětmi v Brně.

Co si pamatují vánoční ozdoby

Už je to pár let, co jsem ve vánočním díle televizní kuchařky Dity P. viděla, jak si autorka a její rodina každoročně kupují novou sadu ozdob na stromeček a s železnou pravidelností si na obal od těch stříbrných a zlatých slavnostních cingrlat poctivě píší, co se ten rok u nich událo. Prostě si pořídí třeba set čtyř závěsných koulí a na papírovou krabičku si poznačí – 2019: máma začala řídit auto, táta přestal kouřit, Dita …
Tak mě to zaujalo a okouzlilo, že jsem tuto něžnou pamětní tradici přenesla i k nám domů. Začali jsme v roce, kdy jsme si nostalgicky koupili na stůl velice retro vánoční svícen ve tvaru stromku - který zvoní. Znáte jej taky? Pamatuje si ho? Stačí na něm zapálit čtyři červené svíčky a všechny kovové dílky ručně lisované ve východních Čechách se spolu se skleněnými korálky z Jablonecka magicky rozcinkají. To je zvuk Vánoc mého dětství! A právě na škatuli od hrajícího stromečku si nás pět poprvé napsalo, co se toho roku stalo u mě, u manžela, u obou našich synů a dcery. A tak od té chvíle pokračujeme pořád dál u dalších vánočních dekorací.
Ale musím vás hned upozornit, kdybyste se do této stručné, ale působivé rodinné kroniky odteď chystali pustit taky, že čas zdobení vánoční jedličky či smrčku se vám tím o dost protáhne! Nejen než si zapíšete aktuální rodinné změny, ale hlavně než si přečtete obaly všech let minulých. Ovšem ta romantika u napůl nazdobeného jehličnanu stojí zato. Nikomu se nechce věřit, jak ten čas letí. Jak je to dlouho od posledního stěhování nebo od prvního vypadnutého zubu. Ale za mě si stejně myslím, že všechny ty společně strávené chvíle – ať trvají sebedéle - jsou přece tím nejkrásnějším vánočním dárkem, který si můžeme navzájem darovat.

Buďte spolu a zdraví, R.M.
...
A chcete-li,
právě ten velice retro vánoční svícen ve tvaru stromku, stíháte ještě i letos koupit v Hugo chodí bos.
Ať už v Řeznické ulici 12 nebo nově v jejich hračkářství na Letně - Milady Horákové 26.


A co si pamatují ty vaše?

2 komentáře:

  1. Toto je velice romantické. My máme od loňska všechny ozdoby ve velké krabici z Lidlu, původní obaly jsme roztřídili do odpadu, protože ekologie. Nikam nic nepíšu, ale my si spoustu věcí pamatujeme. Andělské zvonění jsme doma nikdy neměli, ale hitem našich Vánoc byly takové zvláštní bílé baňky, které byly vpouklé dovnitř a byl tam plastová figurka: liška, stromeček, chaloupka a tak. Každý rok jsme je na stromku hledali. A pak máme zážitek s mým synem, který dostal ozdobu sovičky a tak dlouho s ní běhal po domě a dělal "húúúúú", až ji 23.12 rozbil. Vzpomíná na ni dodnes:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani,

      jsem moc ráda, že píšeš b a ň k y - tady v Praze to slovo nikdo nepoužívá, s výjimkou naší Týnky, leč ta věšela na stromek dle jejich slov baňkovky,

      tak takto u nás! ... :o)

      Vymazat