úterý 25. června 2019

Maminka roku 2019


Mám v kategorii Podnikatelka dvě favoritky a hlasuji pro ně obě.

Břichopasí Maruška Brodita je pojem a legenda. Blogovala jako první - v generaci, kdy blogeři ještě něco uměli. Dřív než vznikl bezobsažný pojem life-stylová blogerka. Maru vždy byla ikonou ruční práce. Stála za super známou značkou retro textilních hraček Šapito a od rozvodu stojí na vlastních nohou. Psaly a komentovaly jsme si spolu my dvě kde co, ale naživo jsme se s Marunkou zatím potkaly jedinkrát a naše premiérové obejmutí v libeňské hale festivalu Mini bylo dost ztíženo tamější špatnou akustikou. Chtěla jsem Marii poděkovat, že mi kdysi velkoryse předala své zkušenosti s vytkávanými štítky na českém trhu, chtěla jsem ji tolik pochválit její cirkusáckou kolekci poetických klaunů a šibalských koňů. Chtěla jsem se jí zeptat na všechny její dcery. Chtěla jsem si s ní honem něco popovídat jako s celebritou, kterou jsem prvně potkala. Maruška však vlivem Méniérovy choroby nedobře slyší, a tak jsme si sice něco rychle řekly, ale nebylo to ono. Maru zatím v magazínovém hlasování vede, a kdyby se sčítala jenom děcka, se svými čtyřmi dcerami by suverénně získala maminkovské zlato!

Mou vítězkou je ale Klára. Dcerky má sice zatím(!) jenom tři, ale myslím, že kategorii Maminka podnikatelka letos inspiračně naplňuje nejvíc právě ona. Šéfredaktorka časopisu Alice Rossi loni celou soutěž vymyslela, aby dodala ženám kuráž! Abychom neměly pocit, že jako mamky jen máme sedět doma se všemi svými dětmi a se všemi svými břichy. Že i v čase mateřské dovolené, že i v životě s dětmi můžeme pracovat, rozvíjet se, objevovat nové, překonávat překážky, dosahovat mety. Že mužům nemusíme závidět jejich kariéry. Že taky dokážeme být odvážné. Že jsme schopné a tvůrčí. Že být doma, neznamená hloupnout. Že se nemusíme bát, že mateřstvím přicházíme o své dosavadní pracovní pozice a profesní kompetence.

Klára Borlová - majitelka barefootové konceptu LittleShoes měla původně jinou|intelektuální profesi. S první dcerou si ale objednala dodávku capáčků a po pěti letech u nás prodává už čtyřicet tři zdravých značek. Klára je přesně ta maminka|podnikatelka, která pečuje o tři předškolní děti, domácnost a svého muže v týdnu vidí jen ráno a večer. Zcela změnila obor, který vystudovala. Od on-line obchodu ušla dlouhou (barefoot) cestu až ke své kamenné prodejně. Jde sama, krok vpřed, někdy krok stranou. A pro mě je velikou inspirací v svém odhodlání a v ambicích. Klára začínala skladem v jejich ložnici a dneska už má svůj pracovní tým. Čerpá z výhod jihočeské regionu, jedná s partnery v Praze a míří vysoko.

Komu vy dáte (klidně každou hodinu) svůj hlas, nechám ráda úplně na vás.
Přečtěte si i dalších osm redakcí vybraných žen a schválně si položte otázku, kým vy byste nejvíc chtěla být.
A nezapomeňte,
že vítězka celé soutěže získá reklamní prostor ve dvou číslech časopisu Maminka, což její byznys rozhodně skvěle nakopne.
A jen vy teď rozhodnete, koho - v jeho snu - pošlete dál!



8 komentářů:

  1. Jo. jo Maruška, také jí posílám hlasy jako minule tobě :-)
    Moc se mi líbí její tvorba už od začátku !
    Byla jsme se dokonce za ní podívat v Ba´tovu i České Kamenici.
    Titul podnikatelka roku by si právem zasloužila !

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, Marušká tvoří krásně, ty výšivky!
    A obdivuju, jak si svépomocí opravuje Baťovo.
    Žena činu a velká inspirace.

    OdpovědětVymazat
  3. Hlasuji denně i 10x pro Marii, máme jednu hračku od ní doma, je precizně zpracovaná a originální. Nesnažit se být minimalistka, tak vykoupím od každého něco. Taky sleduji její nelehkou cestu životem, je mi inspirací a vzpruhou zároveň.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruška je strašnej dříč, vydrží víc než kůň... Ivča

    OdpovědětVymazat