pátek 10. května 2019

Měla vlasy samou loknu


Středeční rozhovor na DVTV se mnou naprosto pohnul. A od té doby vlastně nemyslím na nic jiného než na své vlasy.

Proč já mám vlasy krátké? Proč jsem se tak nechala (navždy!) ostříhat pár dní po svatbě? Proč jsem až do svých šestadvaceti tolik toužila vypadat jako Julia Roberts? Proč jsem celý gympl noc co noc spala s pěnovými natáčkami na hlavě, aby měla vlnitou kštici? Proč jsem si v osmnácti nechala své dlouhé vlasy kompletně spálit nepovedenou trvalou? A kdy mě ta romantická představa dívky-víly opustila? A proč mně se všecky jiné krátkovlasé ženy tak líbí, že se za nimi otočím na ulici?

Souvisí naše vlasy se sexuální dostupností, jak tvrdí etnolog? Je pravda, že jsou krátkovlasé kočky méně sexy? Méně ženy? Co vše tedy demonstrujeme svým účesem? Postoj, odvahu, protiproud? Nebo je to jen reakce na naši genetickou výbavu? Znamená něco upravená hlava, pravidelná péče a pěstěný střih? Je k něčemu nemít v třiceti sedmi šedivé vlasy? Jak moc je pro nás důležitá vlasová přirozenost a jak pohodlí?

A co teprv mýtická představa síly ve vlasech?
...
Odpovědi nechám na vás, ale ať už jste typ princezna či typ Audrey,
ať vám více lahodí na pohled na výpravnou přírodu nebo dáte přednost čistému minimalismu,

ať nosíte kabelku malou či velkou,
A nepřehlédněte ani mé nové roztodivné kosmetické taštičky - i tyhle malé etuje si zaslouží vaši
velkou pozornost!


Moje čerstvě krátké vlasy s květnovou novinkou - barevnými echino psaníčky s ptáčky.



Nebo geometrický minimalismus v retro petrolejových tonech.

Který se vůbec nebojte je odvážně kombinovat. Ano, někdo všechny ty bandasky dětem nosit musí, ale to ještě neznamená,
že maminka nemůže být za dámu!

14 komentářů:

  1. Já mám vlasy samou loknu a dycky jsem to nesnášela. Celý žívot krátkovlasá, protože jednak mi nerostou (! jako fakt), jednak pak ty vlny dělají divný věci a vypadám jak... prostě nepěkně. Ale divný, jak mě mrzí, že moje děti mají vlasy po tátovi, blond a rovné. Co je plus: jsem se svými vlasy v okolí naprosto nezaměnitelná a nepřehlédnutelná. A taky prý nikdo nepozná, jestli jsem se česala nebo ne:-) (hmmmm... je to vůbec výhoda???)

    OdpovědětVymazat
  2. Mame podobny uces a od st rozhovoru na DVTV podobne myslenky.Do statnic js mela hlavu jak Julia Roberts a touzila po mikadu Jennifer Aniston a ono to neslo a neslo.Pak se udalo v mem zivote totalni zemetreseni a postriziny.Js spokojenejsi,sebevedomejsi,ono je to taky o tom,ze nekdy se nekdo/emoce daji schovat mezi vlasy.Ja nemam co schovavat. Mozna je neco na te orizovanosti a touze mit veci pod kontrolou,ale to js mela/chtela i driv.Ale fakt se ted citim podstatne lip.Zenskou str.mam v satech a suknich.Mozna nekdy by se mi libil nedbaly drdol stylu Lucky..ale celkove mam pocit,ze od te doby js videt a ziju.Locika taky vypadala dobre s kratkyma...zdravi kratkovlasa a spokojena Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty emoce schované mezi vlasy mě oslovily - mám brouka v hlavě!

      Vymazat
  3. Tak já jako malá, do páté třídy nosila vlasy dlouhé. Pak bylo v modě mikado a já šla na kráto. Mikádo jsem nosila do svých 15 let. Pak jsem si před nástupem na střední nechla udělat trvalou. Chtěla jsem mít vlasy samou loknu. Když zpětně koukám na fotky, tak teď moje vlasy vypadají lépe než dříve. Mám vlasy jemné a moje mamka mi neustále říkala, že jemné vlasy nemůžou být dlouhé, max. po ramena. Já to dodržovala. Pak jsem si kolem 20 roku nechala udělat na svoje vlasy trvalou a za 6 týdnů jsem chtěla po kadeřici tón v tónu (mám kaštanové vlasy). Kadeřince mi vlasy odbarvila a já místo vysněného tón v tónu měla v kaštanových vlasech světlé až žluté melíry. Vlasi mi takto spálila a já šla na krátko. Vlasy mi zachránila jiná kadeřnice. Od té doby jsem přestala chodit na trvalou a barvit si vlasy. Pak jsem se ještě 2x nechala ostříhat na krátku - cca pár měsíců před svatbou (netušila jsem, že se budu vdávat, jinak bych se nestříhala) a pak po prvním porodu. Od té doby si vlasy nechávám růst. Takže ve svých skoro 40 letech mám nejdelší vlasy, co jsem kdy měla a jsem spokojená. Nám sice jemné vlasy, ale zatím si je nemusím barvit. Takže vše zlé je pro něco dobré.
    Mě se třeba Váš účes líbí, ale zatím nemám odvahu se nechat takto ostříhat. Třeba jednou...
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  4. Jó, a chci svatební fotku dlouhovlasé Mitnik!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..tu jsme jsme tu už viděli-y, ale gympláckou s trvalou, hmm, to by bylo pokoukáníčko. Já trvalou hned po ZŠ, účes ala I.Bartošová - patka a delší vlasy...děs a hrůza..pa Vokopka

      Vymazat
    2. Když si to lid žádá, budiž!

      Vymazat
  5. Já chci taky svatební,dlouhé:) Prosim pěkně,smutně koukám....Marie,Rožnov p.R.

    OdpovědětVymazat
  6. Roso,
    Tvoje kabelky jsou nádherné.
    Prosím prozrad odkud máš ty překrásné sandálky?
    Měj hezké jarní dny

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tytok https://www.aboutyou.cz/p/apple-of-eden/sandaly-chiusi-3592037 a pusu, Marti! Děkuji.

      Vymazat