středa 13. září 2017

Když má nevěsta šedý vlas


A všecko je jinak.

Snoubenci k obřadu dorazí autobusem - plným vlastních dětí! Obě načesané dcery jim odtáhnou hojný špalír dalších malých růžových družiček až k oltáři. A vysoký syn při obřadu přečte z Písma. Nudličková polévka se nesrká společně, chybí oversized novomanželský bryndák a chybí i přesný zasedací pořádek u slavnostní tabule nádherně ozdobené sezónními kvítky. A ani dort se nekrájí ostentativně.

Všechno je jinak a tak krásné. Láska je všude! Už v kostele je plno drobotiny, která se snaží zachovat důstojné dekorum. Při skládání slibu se ostatně usměje i ženich, aby ho pak vzápětí jeho žena tolik dojala. Tohle není sranda, to je láska ... úcta, věrnost. A pak to vypukne - blahopřání, pevné stisky rukou a mlaskavé polibky na líčko. Rej a mumraj. Dynamická fotografka prosí o statickou důstojnost na obrázcích, děcka se nudí a metají kozelce před kostelem na trávě, slavnostního tesilu na sobě nedbaje. Překvapivé polední slunko příjemně pálí, dámy si odkládají saka, nejen hvězdy nasazují na nos sluneční brýle a mládež si honem roluje rukávy hore, aby se až zas tak moc nenamočila v potoce hned vedle.

Dřív než se pak všichni lačně vrhnou do párty stanů, řeční a vtipkují obě svědkyně. Kdo koho z právě oddaných kdy chtěl, kdo zas dělal ofuky a proč jim to celé předmanželské namlouvání trvalo skoro dvacet let. Na výborně věci se ale v životě oplatí si počkat. O to více a srdečněji si pak na zdraví a na lásku s šampaňským ťuká více než sto hostí. A pak už to jde ráz na ráz. Při obědovém rautu spokojený a šťastný otec nevěsty špásuje s každým ve frontě. Stoly se pod dobrotami jen prohýbají a košile a slušné hadry dětí, které se dokázaly nezamazat u oběda, definitivně padly u obrovské čoko-fontány. Sladké tmavé cákance jsou všude.

Tolik energie a tolik lásky, to se musí vytančit. Stylový jazz dixielandu nám vyhrával celé odpoledne a my trsali. S dětmi na rukou, s dětmi za ruce, s dětmi za krkem. V páru, první tanec, tanec s maminkou, tanec ve trojko. A když pak padla tma i zima a i kojící matky si u baru začaly poroučet alkoholy do kelímku s barevně proužkovaným brčkem, basy a kytary vzali do rukou ti praví rockeři a my se s jejich kvalitními songy proskákali parketem zprava doleva a zase zpátky až do boží neděle.

Ivano a Petře,

děkuji vám za oslavu. Lepší jsem snad nezažila. Myslím, že chybějící závoj i panenství nikomu nechyběly. Jsem šťastná, že se mi v sobotu na chvilku zastavil čas: když jsem se rozhlédla a viděla vás dva tak sehrané a propojené. A viděla všechny ty vřelé tváře přátel okolo. Široké úsměvy vašich rodičů a tetiček i drzé držkovaní všech našich dětí. Uviděla jsem milovanou lásku, trvající oporu, nekončící péči.

Brát se po letech má své nesporné výhody; potatěný synátor vám recesisticky odmoderuje večerní hudební produkci a všichni ti zmuchlaní a nevyspalí hosté druhý den ráno vůbec nevypadají zmuchlaně a nevyspale, vypadají skvěle! Jsou zmuchlaní a nevyspalí - jako běžně.

Buďte šťastni! Buďte spolu šťastni. Buďte spolu.












(Vyspává, aby v noci mohla pařit.)

David vypráví, jak se čerstvě popasoval s rolí otce školáka.


...
A Týnka by si od kámošky s červenými nehty nechala líbit cokoli!




Jestli to nebude láska ...

16 komentářů:

  1. Má drahá, to je opět tak krásně napsáno ... možná jeden z nejhezčích textů, co jsi tu zatím napsala :). Úplně jsi mne dojala! ... A teda zase se opakuji, ale tak moc vám to sluší. Jste úžasná rodina! A Kuba v těch brýlích ... normálně bych si ho snad zamluvila pro Emmu :) :) :). Přeji Ti krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dám ti ho rovnou, bez rezervace, ale budeš mu dělat svačiny do školy - XXL balení - to děcko má furt hlad!!! ... :o)

      Vymazat
  2. Krásně popsaný akt lásky mi zamlžil pohled, děkuji, hned jsem si vzpomněla na naší svatbu před 3 lety. Když má člověk už svoje roky, vidí věci jinak a užívá si maličkostí a hlavně si může takovou věc naplánovat sám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani mi nemluv: já zhulená mateřskými hormony brečím doteď!

      Vymazat
  3. Krásné :) Tento životní krok mě teprve čeká, ale chtěla bych, aby proběhl nějak takto ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc držím palec a nech se inspirovat, toto byl naprostý best of výběr těch nejzamilovanějších věcí na světě!

      Vymazat
  4. Rosi, moc krásné jste to měli. Dýchá z toho pohoda a láska. A Kubka v sáčku a brýlých ... oh pa Pet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kubovy brýle dopadly po veselce lépe než ženichovi - přišel o dvoje: při tanci. JEŠTĚ ŽE SVATBA JE JEN JEDNOU ZA ŽIVOT!!!

      Vymazat
  5. Úplně jak z nějakýho filmu. Úžasná parta přátel. A vidím Marušku! Ta kámoška s červenými nehty bude její holčička:). A do Kubíka bych se zamilovala, být mi o pětatřicet let míň..;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ou jééééééééé, Maruška byla ještě krásnější než Pretty Woman. A kdybychom se my tři, Dáši, znaly ještě o malinko více, hned bys´ věděla, že všecky fajné hadry, co má Týnka na sobě, jsou právě po Barunce!

      Vymazat
  6. Neboj sa starnutia, s láskou sa starne do večnosti, teda čas sa zastavuje:-)
    30 ročná, povolaním manželka A.V.

    OdpovědětVymazat
  7. Roso, ne Ivano a Petře, ale Petro a Ivane :-), ale jinak krasne napsaný text a mas pravdu,ze tato svatba byla opravdu skvělá. Pro me též nezapomenutelný zážitek. Marketa

    OdpovědětVymazat
  8. Ten Kuba je strasnej kocour! Miki bude jiste velky sibal a mala Mitnik je sladka jako lesni jahudka!!! Se slzami v ocich jsem to cetla. Lenka ze skolky.

    OdpovědětVymazat