neděle 27. listopadu 2016

Jsem tvé stáří


Pozvi mě dál ...

Když jsou oba chlapečci naráz ve školce, mám milion času k šití - přes den, čerstvá, jedu a k tomu si pouštím disco. Na youtube střídám hudební hity svého života: zpívám, vlaju si do stran a najednou nemám ani břicho, ani kila navíc, ani roky na krku. Až se leknu! A co bude teď? Půjdu ještě někdy na koncert Kryštofů/Dyka/Wanastových Vjecý ...? A nebudu tam nejstarší? A nebudu tam trapná? V riflích a tričku, zpocená a šťastná? S Davidem? S holkami? Co?

Zrovna dneska je mi pětatřicet a nevím. Asi nejvyšší čas zaujmout postoj k ubíhajícímu času. Letos na jaře jsem na mimořádně povedeném narozeninovém večírku prosila kamarádky mé kamarádky, že rozhodně nesmíme ve čtyřiceti začít všem okolo tvrdit, jak je nám fantasticky a cítíme se a vypadáme báječně. Rozhodně lépe než ve dvaceti a že bychom za žádnou cenu neměnily (jako kdyby to snad šlo). Nebudeme to ani říkat, ani psát na blog ani nic.

Vždyť je to směšné, blekotala jsem tam. Oslavenkyně mě ale zcela utřela, když přinesla album a v něm fotky z vysoké. Tehdy S. vážila o patnáct kilo víc a hrudník ji až zvedal bradu. Na obrázcích jsme spolu byly na historické exkurzi v severním Polsku a po pláži jsme tam spolu běhaly bláznivě jak právě nakrmená štěňata.

Já vím, každý třicet plus, muž či žena, s recidivující krizí středního věku, vám bude na své holé (rostoucí) břicho přísahat, jak je mu fajn a skvěle. Co všechno už ví, co zažil a jak je v pohodě. Co jiného nám taky zbývá?! Ale jak já sama se mám ke vzdalujícímu se letopočtu mého narození postavit? Jak se mám chovat? Co mám nosit? Jak mám vypadat, když podle mě ráno co ráno v koupelnovém zrcadle jsem přece furt stejná? Na druhou stranu jsou tu módní trendy, ve kterých, když vidím oděné své vrstevnice, zdají se mi až komické, urputně mladé ..., ale jim to prosím neříkejte.

Cítím se teď spokojená, jsem zrovna zdravá, zaneprázdněná, mám plány, práce plno a dětí ještě víc. A taky vedle sebe pána, co se (v mých očích!) od onoho Silvestra 99 vůbec nezměnil. Prý se tomu říká láska ... Mám věk řešit nebo si i nadále myslet, že jsem mladá a žádné dveře pro mě nejsou zavřené? Že pořád můžu (zkusit) všecko?

To ale není pravda! Když vidím tančit (polonahého) Zdenka Piškulu ve StarDance nebo sleduji v magazínech svou bývalou studentku s miminkem v náručí a manželem - naším olympijským vítězem - po boku, moc dobře vidím, jak mě zub času už ohlodal. Že mládí vypadá jinak. Že jsem stará. Jenže jak teď dál? Kudy? Kdo má být můj idol? Ivana T.? To spíš beru Annu K.!

32 komentářů:

  1. Rosi, mam to presne tak.. S holkama jsem byla porad nejmladsi maminka v jejich skolach, ted s klukama uz jsem mezi temi "starsimi" a to mne je jen o rok a chlup vic nez Tobe. Porad se citim, jak maturantka akorat, kdyz se podivam na nejstarsi - je tu vedle mne temer maturantka... Je to divne, nechapu to... A jsou chvile, kdy si s tim nevim rady... A Tobe vsechno vsecicko nejlepsi!!!!! T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Terez, děkuji!

      Taky se s mužem cítíme ve školce jako zajíci, ale jen jestli my si nelžeme do vlastní kapsy ...:o)

      Vymazat
  2. Přeji Vám všechno nejlepší k narozeninám! Zrovna dnes mám 39 a pouštím si písničky a vlaju na všechny strany. Na koncertech Kryštofů a spol už jsem pomalu nejstarší..no..a mám pocit, že čím jsem starší, tím míň toho vím. Nevadí, hlavně, že vlajeme s radostí, s láskou vedle sebe, s přáteli. Tak si to moc hezky užijte. A hodně sil do všeho. :) Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvě Mirky, ou jééééééééééééé! Děkuju vám.

      Vymazat
  3. Rosi, já říkám: NE Ivaně T. i Heleně V., ANO spoustě žen kolem sebe, co dokáží stárnout a usmívat se - ne s maskou úsměvu, ale s úsměvem života. Čeká nás nejnáročnější životní období - dospívající děti a stárnoucí rodiče zároveň. Co s tím? Já mám naději a to je pro mě hodně. Pořád můžu něco zlepšovat, pořád mám sílu (a tím nemyslím tu fyzickou), pořád mám lásku a nejvíc mám naději:-) Přeju i Vám❤ Veronika

    OdpovědětVymazat
  4. Šmarjá Roso! Já jsem si k 35tinám porodila prvního 4,5kilového chlapečka a za další dva roky druhého 4,5kilového chlapečka. Teď je mi 48let, hoši jsou větší než já, dorazila puberta a říkám jim dvě housenky neb co vidí seže..ou!
    Je to všechno fajn, ale chvilkama už nemůžu, to je fakt. Takže radím všem holkám,ml. ženám - poroďte pokud možno co nejdřív ať máte ještě energii. Protože rodit v pozdějším věku má svá pro, ale i proti. A nejlepší věk považuju právě od 40tky. I když jsem ji obrečela. Čeká mě za chvilku 50tka - vůbec se na ni (krom zmenšené energie) necítím, ale ořvu ji asi strašně.
    Takže - mít tak znovu 35let Roso, to by byla paráda!!!! Užijte si oslavy svého krásného, mladého věku. Trochu závidím :):).....
    Hezký advent všem :)
    Katka z Km

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno nejlepšíííí Rosi !!!! Šá

    OdpovědětVymazat
  6. Roso, všechno nejlepší a dál šlapejte světem bez idolů, hlavně s úsměvem a vráskami od smíchu a vírou, že to nejlepší je ještě před Vámi :-)
    jarka

    OdpovědětVymazat
  7. Héééepy brzdej tu jůů....pětatřicet...to je super věk a to co následuje je ešče lepčí....já teď měla 39 a čoveče, vůbec mi nějak nedochází, že příští rok bude kulatý....já se cítím pořád tak o 10 járů míň (ale no jo, občas se cítím tak na 60, ale to mě fakt něco bolí). A i když občas přijdou splíny zralé, jakože už skoro přezrálé, třicátnice a zalezla bych nejraději pod peřinu....tak za chvíli zase odejdou....někdy za hodinu někdy za 2 dny....ale prostě odejdou. A taky pořád pařím (a občas u toho i vařím) na Kryštofy, Migy, Klusy, Davidy, Olympiky a v poslední době hlavně na Zaz, a oblékám si co chci a v čem se cítím fajn a je mi jedno, že zrovna tenhle kousek je vhodný spíše pro mladší ročníky....prostě jsme super ročníky....jsme přeci Husákovic děti :-) Takže, prosím tě, nic neřeš....uvidíš a ucítíš to sama co bude a jak bude za 5, 10 let....a já se mooooc těším až si to tady přečtu ;-) Měj se krásně a hlavně všechno nej nej nejlepší :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Všetko najlepšie. Užívajte si, čo sa dá a kým sa dá, aby ste nemuseli nič ľutovať. Starnúť sa dá pekne a dôstojne - ale 35 nie je žiadny vek - a na koncerty pokojne, nebudete tam najstaršia, veď kapela bude väčšinou staršia. Dana

    OdpovědětVymazat
  9. Rosičko, pětatřicet je velká paráda..užívám si jí už do dubna a jsem fakticky spokojená, šťastná..
    Přeji ti vše nejlepší ty krásná, inteligentní a inspirující holko!.-)
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  10. Mirko,předně vše Nejlepsi a věř,že je co slavit!Hlavně se nemen,neres neřešitelne, co nejlepe porod,koj,uzivej si holcicky,... letí to totiž neuvěřitelne!Maximálně se v pubertě od deti dozvíš,že jsi trapná,jako někdy já:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aháááá, tak proto ty děti člověk má! ... :o)

      Díky díky díky.

      Vymazat
  11. Milá Roso - Mirko,
    je mi o 16 let víc a cítím to vlastně pořád stejně. Usmívám se tu "pod fousy", na Klusově koncertu jsem nejstarší nebyla, občas navléknu triko s obrázky i nehty nalakuju bláznivě, ale jindy jsem už prostě za tu paní. A jak tak koukám na moji maminku, která za tři týdny oslaví osmdesátku, tak to bude pořád stejné, v hlavách budeme ty holky...Tak všechno nejlepší a užívejte života! Těším se na další posty.... Eva

    OdpovědětVymazat
  12. Pusu a poklonu posílá ...pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  13. Mladí možná vypadají jinak, ale já mám trochu problém ty obličeje od sebe rozeznat. Nepoznám jednu od druhé, nemají styl a všechny jsou jako z časopisů. Ale nic osobitého. Vy jste krásná, vtipná, inspirativní a máte kouzlo. Myslím, že ani netušíte, kolik lidí tím svým psaním ženete kupředu a povzbuzujete je. Pro mne jste obdivuhodná! Přeji Vám vše nejlepší a pevné zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko,

      honem - pojďme spolu na panáka! Jednoho dám, a pak už rychle na sál ...:o)
      Děkuju děkuju děkuju.

      Vymazat
  14. Rosicko, všechno nejlepší! Co takhle být sama sobě vzorem, jsi totiž úžasná ;-) Ha! Je mi 36 a na Spotify jsem dnes sjela Redhoty, před týdnem Wohnouty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ouu, to nevím - mívám sklon sama sobě si dost lézt na nervy!!!

      Vymazat
  15. Věk je relativní, je to jen číslo.. záleží na tom,odkud se díváte, moje stojednaletá babička mi v době, kdy mi bylo čtyřicet, říkala dítě:-)).
    Určitě není dobré si už od pětatřiceti myslet, že jste stará,když se nad tím zamyslíte, budete tak pak stará už celý svůj budoucí život a to určitě nechcete! Být už jen stará dalších nejméně padesát let??? Každý věk je svým způsobem krásný, není třeba jej nijak řešit, jen jej musíte prostě přijmout a chovat se přirozeně,pak budete zrát jako víno vedle svých blízkých ...

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný věk :-)) Já jsem teda ta trapka, která ve 47 hlásí, že už by nechtěla, aby ji bylo dvacet :D Pařit chodím s kamarádkou, které je o 12 let víc a užíváme si to dokonale, ona to má horší na ty zábavy chodí i její 17 letý vnuk :-)) Akorát na tu svoji 14 puberťačku si už občas příjdu stará, někdy vůbec nevím, co mi říká :-)) Jo a starší dceři bude příští rok 30, bože, jak můžu mít tak staré dítě :-)))

    OdpovědětVymazat