pátek 30. října 2015

Styděla jsem se to říct


Stály tam dvě a prohlížely si nové kabelky.

V obuvi u Bati. Byly jimi okouzlené, zejména jednou z nich. Lezly dovnitř hlavou, rukama. Oběma hlavami najednou. Taška to byla ohromná, a taky proto se jim tak líbila. Pak se ale jedna z žen vypnula na špičky, natáhla ruku a vrátila dámské ovesized zavazadlo zpátky nahoru, na skleněnou poličku. A obě ty dáme se ne potichu společně shodly, že podobné kabelky jsou fantastické, až na to že se ti uvnitř všecko smíchá a pomíchá dohromady. A člověk v té skrumáži nic nenajde a to jde každému na nervy.

Všechno jsem si to odposlechla, osahávanou kabelku jsem si šilhavým očkem sjela pohledem a dál jsem stála vedle nich opodál, předstíraje že si vážně tuze dlouze prohlížím chlapecké zimní boty ve slevě. I když jedny moc krásné urban punk chic pro Kubu už jsem dávno vnitřně měla vybrané.

A teď jsem nevěděla - cukala mi pusa, ale nevěděla jsem. Mám jím to říct? Mám jim nevyžádaně poradit? Že do kabelek velkorysých rozměrů patří organizér. Že ten se tam hodí. Ten tam sedne. A že - peněženka je tak vždy bezpečně v jeho vnitřní kapse, telefon zas prakticky a obratem ruky při ruce v kapse vnější. Doklady uzamknout pod zip, nezapomenout tužku. Tu na podpisy, ani tu na oko.

Že střídat lze v životě leccos. Ale střídáte-li pravidelně a rády své kabelky, jen organizér vám zajistí, že si z jedné pěkné tašky do druhé ještě pěknější předáte skutečně všecko. I balíček papírových kapesníků. I žvýkačky. I (ne)nápadnou rtěnku.

Nevěděla jsem. Běžně totiž lidi na ulici či v krámech oslovuju. Říkám jim, když mají listí v ofině, když rozepnutý batoh, nebo když sukni i s podšívkou vzadu (ne)šťastně vyhrnutou a zastrčenou až do punčocháčů. Jednou jsem taky v brzkých ranních hodinách na trase meziměstské autobusové linky Havířov - Ostrava tiše upozorňovala jemnou slečnu, že ji v její husté hlavě visí ještě jedna natáčka. Pěnová. Růžová. Dělám to. Ale ne proto, že bych byla dobrák, ale protože bych byla taky ráda, kdyby mi třeba někdo(!) řekl, že mám pusu od nutely. A nejezdila bych si s ní pak půl dne po Praze, jako minulou středu.

Jenže - jak vysvětlit ten pořádek v tašce? "Orga-co?", hned by se mě beztak doptaly ty dvě v obuvnictví besedující dámy. "To jsem nikdy neslyšela.", vrtěla by hlavou nechápavě jedna.  "A kde ho jako, slečno, seženu?", ptala by se hned na to zvýšeným hlasem její energická kámoška. A co já pak?! Musela bych s pravdou ven. Řekla bych, že já ho šiju? Dala bych jim vizitku? To by mi přišlo jako trapas. A tak jsem jen bafla boty velikosti dvacet devět odstínu navy, vyrazila k pokladně a Tomáši Baťovi a celému jeho konzorcii zničila jeden či dva možné nákupy.

A nebo!

Možná že jedna z tamějších přítomných paní nebo rovnou obě ...

... znají Lucku, které jsem ušila tento organizér, který ...

... je zcela okouzlí a další objednávková runda ...

... už bude na ně!

24 komentářů:

  1. Roso,
    třeba dámy od Baťi čtou tvůj blog ;-)
    Já svůj organizér od tebe už mám, ještě k němu musím pořídit tu obří kabelku na ty všechny dámské nezbytnosti :-)
    Ale to asi až odložím z rukou Šímu a tašku s nákupem a budu si jen tak korzovat městem ;-)
    Krásný dušičkový víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se těšit.

      Všechny, kdo jsou mi věrní, si hýčkám!!!

      Vymazat
  2. Ty mě TAK bavíš!

    ps. včera jsem ten svůj vyprala, byl celej ochmatanej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vem ho příště do hospody, ještě ti ho přežehlím ... :o)

      Vymazat
  3. Pokladám s a za inteligentnú ... :D ,viem šiť ...pozerám na tvoje organizéry už asi pol roka a nenapadlo mi takto si zjednodušiť život . Z kabelky do kabelky prekladam tony drobností a je to taká otrava ,ale milujem ladiť ... a týmto príspevkom si mi teda neurobila dobre :DD prečo som taká blbá :DDD idem si ušiť organizér :D a som taká ako ty, vždy veľmi diskrétne upozorním ,že nieje niečo v poriadku :DD ale mňa upozornili minule ,prišla som v tričku na ruby, chvalabohu nie do práce, ale na cvičenie :DD čau e.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jednou u nás v kolonialu stála v řadě za paní, co měla na rameni dětskou plínku na odříhnutí
      a na noze každou botu jinou,

      ale tu jsem měla jen chuť pohladit,
      protože pro tohle mateřské zešílení nám víc než pochopení!!!

      Vymazat
    2. :DDD tak ta by s tým veľa neurobila 😅 vtedy radšej nevedieť ale krásna príhoda aj ja ti ešte jednu pridam ešte teraz sa smejem..slovenska herečka miša čobejová to rozpravala ako ju okukoval mladík na zastávke a ona si namyslala ze ju spoznal on k nej pristúpil a vraví máte na zadku sukňu zaseknutu v nilonkách 😅😅

      Vymazat
    3. Ještě že nejsem hérečka!

      Vymazat
  4. Roso, když bych si jeden takový báječný Organizér objednala, je na to nějaké kouzelné tlačítko nebo mám použít email? ;) dekuju
    Gabina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabi,

      ty můžeš cokoli!
      Vyhlížím tě na mailu rosa.mitnik@centrum.cz.
      Nebo v kabelkovém formuláři v liště napravo.

      Celá rozhoupaná natěšením! ... :o)

      Vymazat
  5. Organizer je pre ludi, ktory maju system. Do organizera si treba veci systematicky ukladat a to by som ja urcite nerobila. Zmenu kabelky preto vyuzivam na najdenie stratenych veci a na celkove upratanie. Nehovoriac, ze zvysuje vahu kabelky. Pre mna organizer urcite nie, aj ked verim, ze je kategoria ludi, ktora ho oceni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozesmála jsi mě,, bílá kočko.Já bych z organizéru byla napřed nadšená, ale po čase bych dopadla tak, jak to píšeš. Jsem chaotik,i když s tím bojuju. Taky při každé změně kabelky žasnu, co všechno v ní najdu....a většinou je to milé překvapení!

      Vymazat
    2. To som si tiež myslela - že mi to nepomôže a budem bordelárom kabelkovým obecným na do smrti. LENŽE tie rosa organizéry sú také krásne, ža nebordelíte. proste sa pred tým organizérom až hanbíte. nie že by som tam občas niečo nenahádzala kade tade, ale upratujem tým pádom organizér oveľa častejšie než kedysi kabelky :-) Bára

      Vymazat
    3. Děkuju.

      A skleničku Nutely ode mě vyhráváte všecky tři!

      Vymazat
  6. Taky jsem si kdysi organizér ušila a hned jsem si uvědomila, jak je to úžasná věc. Nechápu, jak jsem bez něj mohla žít.

    OdpovědětVymazat
  7. Až jednou budu dospělá a schopná udržet pořádek alespoň v organizéru, přejdu od koukání a achichání k činu a jeden organizér mi bude říkat, jak jsem organizovaná :)

    OdpovědětVymazat
  8. Bavíš mě ... pořád a víc a víc ;)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, strašně se snažím, ale snad to nejde vidět ... :o)

      Vymazat
  9. Kdybych už jeden organizér neměla, tak bych si po přečtení tohoto článku hned jeden objednala :-D Ale možná jsem na FB aspoň nalákala dvě kamarádky na tašku na kočárek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jste zlatááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!

      Vymazat