pondělí 7. října 2013

Chodím na FAMU


To jako vážně! 

A ač to nebyla škola mých snů, kam mě po gymplu nevzali (ta je o zastávku dál), náramně si to užívám. Jednou týdně zasedám do lavice spolu s třiceti ultra-mladými lidmi (jako opravdu mladými, ne tak falešně mladými jako jsem já), co se chtějí stát scénáristy. Vypadají odhodlaně, natěšeně, houževnatě. Hlásí se. Ptají se. Nesouhlasí. Souhlasí. Píšou si. Ťukají do tabletů. Všichni mají vlasy dlouhé, smotané do různých útvarů, saka, brýle a nikdo z nich určitě neváží víc než čtyřicet kilo. Já tyhle psací ambice nemám. (Jen) jsem na semestr vyměnila kurz dějin umění za filmovou vědu, protože péče o duši, to je oč tu běží!
Zatím mám za sebou první přednášku, s dvěma lektory naráz a byla to vlastně víc Two-men show než školní hodina. Baviči. Dva skuteční scénáristé nám říkali, jak napsat dobrý příběh. Co radil Aristoteles, co přidali učenci v sedmnáctém století a jak je to se story v Pulp Fiction. Ohromně mě to bavilo. Dělala jsem si poznámky, malovala křivky a na okraj sešitu si znamenala všechny filmy, které musím nutně/povinně dokoukat, protože všichni ti hipsteři okolo mě o nich diskutovali zcela přirozeně/zasvěceně.
Něco z přednášené teorie jsem si pamatovala z češtiny na střední, a nejvíc mě pak zaujala poznámka, že maximum emocí v nás (spolu se smrtí) vyvolávají situace, které neznáme. Pravda: sexům, porodům a komediím z mého oboru na plátně já nikdy moc nevěřím. Naopak citově zničená a vyplakaná z podoby jsem naposledy byla, když jsem v kině viděla Hořící keř. Ač agnostik největší - bože, chraň mě prosím toho - křičela jsem v duchu z plných plic, když jsem sledovala zfilmovaný život paní Palachové.
A protože FAMU je zjevně vážně opravdická škola, dostali jsme všichni hned i domácí úkol. Do příště musíme vidět Lynchův Modrý samet. Muž se mi doma (pro změnu) smál: prý já tenhle film nedám, a jestli si prý přeju tentokrát pod stromeček kameru, když loni to byl šicí stroj. Nikolivěk, miláčku! Už na první lekci nám totiž řekli, že dneska se dobrý film dá natočit i na mobil, cha-cha!

53 komentářů:

  1. Tohle je důvod, proč bych se byla ochotná stěhovat do Prahy...závidím, přeju a držím palce...Chodila jsem v Olmu kdysi na jeden filmovej seminář a dodnes z toho čerpám....Takže až budete probírat Tarkovskyho...dej echo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. POJĎ!
      Ber stroj, děti, manžela a choď tam se mnou.

      Navíc se můžeme podělit o náklady na hlídání prcků ... no, nekup to! ... :o)

      Vymazat
  2. Roso, jsi hvězda! Já bych tam nevydžela ani minutu. Na FAMU. Ne kvůli tomu, co tam říkajáí, to by mě i zajímalo, ale kvůli těm lidem! :D
    Modrý samet dáš. By mě zajímalo, proč bys ho nedala. Je docela prdlej. A hezky se na něj kouká, páč je to takové obrazové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně,
      někteří jsou hodně divní, ale až budou jednou slavní a ONI BUDOU, budu se přátelství s nimi chlubit ... :o)

      PS: BV jsem nakonec viděla už v sobotu a musím říct, že já jsem jaksi pro ... ehm ... civilnější herectví. A pak v neděli se mi v metru zdál každý druhý úchylák ... no, tak já nevím ... :o)

      Vymazat
    2. To se Ti nedivím, bo uchylný ten film bezpochyby je, ale to okolo je moc pěkně udělaný :)

      Vymazat
    3. "To okolo" ... spadla jsem ze židle ... smíchy ... nejlepší Lynchova recenze ever ... budou hispteři čumět!!! ... :o)

      Vymazat
  3. wow!!! pozves me pak na premieru? (treba k vam do obyvaku? :)) nebo do Oka? :) mas muj nehynouci obdiv!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím tě. za co jako obdiv?
      Že chodím na veřejný kurz?
      Že mě tam vzali bez přijímaček, když tam žádné přijímačky nebyly?
      Že hodinu týdně sedím, píšu si a tvářím se děsně fundovaně?
      Nebo že jsem nikdy neviděla Sedm statečných nebo Komando?

      Co přesně stojí za obdiv ... ??? ... :o)

      Vymazat
    2. ze se porad vzdelavas! ze sis na to duelala cas! ze nesedis jen doma na zadeckuuu :)) a ze mas domaci ukoly, chichi .))

      Vymazat
    3. Jo jo,
      jednou si za všechny ty své diplomy, osvědčení a certifikáty koupím v Praze dům ... cha-chá

      Vymazat
  4. Téda Roso,
    já jen zírám !
    Já tady řeším s tebou emailem tašku a z tebe bude ještě scénáristka :-o
    Kdyby jsi potřebovala nějaký životní příběh , dodám, zkušenosti a né ledajaké mám,... :-o
    Já se pak jím a taškou budu všude chlubit ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chacha, Rosa jede! Hele, ale práskni už to konečně s tím obracečem času, protože já jinak fakt nevim - je ti jasné, že permanentně frustruješ půlku ženského světa?! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráno vstaneš,
      sníš babské ucho,
      pak se tři krát otočíš dokola proti chodu hodinových ručiček,
      a pak tram trojkou dojedeš na Hlavák a odtud z nástupiště Devět a tři čtvrtě ... píšeš si to? ... :o)

      Vymazat
    2. Všecko si to píšu, zítra vyzkouším ;)

      Vymazat
    3. Vidíš, anis´ nenapsala?

      Ale chápu, když má člověk milion času, dá se dělat toliko věcí!
      A že Martinovi mávám ... :o)

      Vymazat
  6. haha! jsi mě pobavila i potěšila, Hořící keř je totiž producentské veledílo mýho Tomáše ;-) škoda že je teď vyřadili z Oskarů... tak třeba to vyjde příští rok na Emmy... ps. už máš založenej čsfd účet? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,
      tak tohle je tvůj Pan Manžel!!! (Jásám a řvu nahlas, poté co jsem si nechala poradit panem Googlem).

      Na Emčách budu moc držet palec,
      a ač účet ještě nemám a jsem filmařský nýmand, musím ti napsat, že se mi ten XXL-film ohromně líbil, po celou tu dobu v kině: nedýchala jsem, jen jsem žila děj. Úžasný zážitek!!!

      Vymazat
    2. já jsem to měla podobně, jen jsem viděla ještě ty verze předtím, tak jsem byla zvědavá, co z toho nakonec vyleze, ale stejně to bylo překvapivý, navíc proces vzniku filmu je vážně fascinující... dojalo mě, že Agniezka dokonce zapracovala i námitky laiků vzniklé při prvním promítání u nás v obýváku, doporučuju ještě moc hezký making of, co natočil Lukáš Kokeš (http://www.novinky.cz/kultura/288221-exkluzivne-jak-se-natacel-palach-podivejte-se-na-film-o-filmu.html)
      A čsfd si založ, to prostě musíš, to bys byla oproti těm famáckejm hipsterům sto světelnejch let jinde ;-) já jsem ještě 300 hodnocení teda nedosáhla, aby se to započítávalo, ale jen proto, že nehodnotím nic zpětně, ale beru to jako deníček a taky proti alzheimrovi, protože někdy už vážně nevím, co jsem viděla a co ne ;-) joooo a po těch 3 stovkách je prý nějakej test, kterým musíš projít haha!

      Vymazat
    3. Určo se kouknu, to bych i mohla zastihnout, když si dá Kuba po o dvacet s plným bruškem ... :o)

      Jinak omdlévám smíchy,
      jestli se mými vzory stanou hipsteři. Naštěstí mám o proti nim (jednu) výhodu - skoro nemáme hlídání na večer, takže do kina chodíme zoufale málo ... ale zas písemka, to je výzva ... no, už aby Kubka mohl začít do biografu s námi ... :o)

      Vymazat
    4. se aspoň můžeš inspirovat a ušít nějakej hipstersuper model ;-) my taky do kina moc nechodíme, máme doma plátno, ale jedeme dost v seriálech, což je na večer super, epizody jsou krátký a člověk se má na co těšit ;-)
      jinak myslím, že v aeru promítají s programem pro děti, i když nevím pro jak malý...

      Vymazat
    5. ps. mám novej blog ;-)
      http://zahradananiti.blogspot.cz/

      Vymazat
    6. Já se picnu - hipsteři kabelka od Rosy Mitnik - ale jo, to je výzva!!! ... :o)

      Leni, Leni,
      a v čem teď jedete? Pravda, když přijdu z roboty, tak už to večer na žádné velké vyšívání není, ale dílek, dva - to bych - před upadnutím do komatu mohla zvládnout. Btw: vůbec teď nemám co číst! Víš o něčem pěkném novém?

      Vymazat
  7. A jak si člověk to vzdělávání užívá, co, když už vlastně nemusí - aspoň já teda jo, chodím pro změnu na vědu divadelní. Některý věci, mám pocit, jsou povinný v úplně špatných životních obdobích - třeba odpolední spaní nebo škola :)). (Jinak znáš Ponrepo? - výborný na filmy, co se hned tak nevidí).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě školu prostě miluju.
      Já nevím, ale mě to děsně ba, když mi někdo něco chytrého říká ... pardon, mám tuhle úchylku už od dětství ... :o)

      Vymazat
    2. To jsme teda dvojka! ... :o)

      Vymazat
  8. Rosi, ty jsi prostě šikula největší, paráda!!! Přeji, ať tě to moc a moc baví, těší, motivuje, podněcuje a rozšiřuje obzory :) Blue Velvet asi bude hustý zážitek, na to se připrav, ale neboj :)) A mimochodem, vítej do klubu - jsem totiž vystudovaný filmolog, tak snad mi tam po té mateřské nějaké vědomosti zůstaly :)))) Kdybys cokoliv potřebovala, napiš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooooooooooooooo, no koukejme, s kým mám tu čest.

      Tak kdyby něco - třeba kdybych byla zkoušena nebo něco podobného - řeknu, že tě znám, jo?!? ... :o)

      Vymazat
    2. :)))) Nevím, jestli by ti to na FAMU pomohlo, drahá, protože já su filmolog z Brna z fildy :)

      Vymazat
    3. No, tak to teprv padnou!!! ... :o)

      Vymazat
    4. Se obávám, aby ti to spíš neuškodilo, protože umělci z FAMU ty kritiky-teoretiky moc v lásce nemají :))) Ale kdybys fakt v rámci studia potřebovala nějaké konzultace ohledně filmů nebo literatury, jsem k dispozici :)

      Vymazat
    5. Ooooo,
      s radostí, s překvapení a pokorou největší děkuji ti!

      Vymazat
  9. Páni, tak to je změna! Když jsem chodila na famu já, tak nám říkali, že maximum emocí naopak vyvolávají situace, které člověk do určité míry zná a může se s nimi ztotožnit - pak se od příběhu neodtrhne. Ideální je ovšem neobvyklá, nečekaná pointa.
    Jinak Blue Velvet je jeden z mých nejoblíbenějších úchylných filmů. Paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni,
      že by i na FAMU existovaly dvě názorové skupiny?!? Pravda, přenášející byli mladincí a jeden z nich ještě cizinec - takže že by nějaká Nová Nová vlna ...?!? ... :o)

      A Sametek si po shlédnutí řadím do sekce: "Jsem ráda, že jsem to viděla. Na opakované podívání to ale nevidím, páč některé scény si budu pamatovat asi navždy!" ... :o)

      Vymazat
  10. Modrý samet jsem už dlouho neviděla... Kdysi jsem byla na filmovém semináři - celý David Lynch za víkend (teda kromě seriálu Twin Peaks, to bychom asi nestihli) - uf! Ale mám ho ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý víkend???
      Oooooooooooooooooooooo. Jako volníčko závidím, filmovou volbu ani zas tak ne ... :o)

      Paní,
      včera jsem se naučila nové slovo - cinefilní - a hned se mi zdá, jestli ty tak náhodou nejsi cinefilní ... ?!?
      Jseš?
      Nejseš?

      Přiznej se!

      Vymazat
    2. Příležitostně (ačkoliv - to asi nejde, že?). No, spíš mám jiné vášně :-)

      Vymazat
  11. Tak ve mně Blue Velvet vyvolat dost odpor. Tím nechci říct, že je špatnej, to určitě není, ale co si pamatuju, je hodně násilnickej... ale je to dlouho, co jsem ho viděla. Podobně to mám s Mechanickým pomerančem. Jinak super věc, že tam chodíš. Taky jsem chodila na přednášky filmový vědy v rámci svého studia - ale v Brně va FF. Hodně jsem si z toho odnesla, bude to určitě super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo,
      tady je to samý filosof - wow! A pak že mamální blog: dětičky, dudlíčky ... :o)

      Sametek jsem zvládla, Orange zkusím příště. Jak teď už chodím do roboty, jsou filmové večery úžasný relax: ponožky, deka, zázvor a divný biják ... :o)

      Vymazat
  12. Už jednou jsem Vám psala, že jste úžasná a musím se opakovat! Přeju co nejintenzivnější studijní zážitky.
    Půjdu do sebe a začnu si taky plnit sny, mám nejvyšší čas. :) Těším se na další příspěvěk. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně jasně!
      Janek říká, že o Vánocích.

      Jenže: my, co už nám bylo třicet, víme, že klidně kdykoli, třeba ve středu a třeba hned! Člověku je uvnitř pak tak krásně!!! ... :o)

      Vymazat
  13. Šmarjá mám z tebe depku,co ty všechno stihneš.....a slib,že nebudeš nosit švestičky.....:)))Mává a fandí Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,
      ušiju ti kabelku, na deprééééééééééézi nejlepší a všecko bude zas dobrý! ... :o)

      Hele,
      ovocko asi nosit nebudu, ale hlásit se můžu? Prosím! Aspoň jednou za dva týdny ... dyť, mami, oni to tam dělají všichni! Fákt!!! ... :o)

      Vymazat
  14. Tak já sem po dlouhé době zavítám pro šicí energii a koukám, tady se mi vyloženě vychází vstříc do mého gusta. Právě totiž sbírám tipy a inspiraci na filmy, tak kromě Modrého sametu, sem s dalšíma (teda, Sedm statečných znám, to zas jo). Lucie už mi nějaký filmy napsala, ale stejně uvítám i další tipy. A jinak jsem na tom dost podobně jako pani Svatá prostota, protože třeba Mechanický pomeranč jsem vzdala po deseti minutách. A třeba Kuchař, jeho žena a její milenec ... to ve mě zanechalo teda silné zážitky taky, i když jsem to v kině dokoukala. Stejně tak Tahle země není pro starý. Já nějak potřebuju mít víc harmonie a když utrpení, tak víc opravdový, s výskytem pošuků nula. Čistý zlo (jako třeba v Hořícím keři nebo z jiného soudku ale přece Zachraňte vojína Rayena) mě sice plezír nepřináší, ale dokážu to strávit. Ty výše jmenované ale ne. Tak nevim, asi ten Modrý samet dám až po celkové rekonvalescenci a v nemocnici si pustím jinší majstrštychy. A studium skoro i závidím, je to inspirativní, poohlédnu se též po něčem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až nám ti maníci z Lažanského paláce zase něco doporučí, hned ti to tu hodím.
      Prostě pěkně střídačka kabelka - film - film - kabelka nebo snad na světě existují ještě i jiné slasti? ... :o)

      Držím palec při průzkumu terénu a těším se na tvůj report, co že je zas ve Švajcu inspirativního! ... :o)

      Vymazat
  15. Roso, hlasim se k zastupu tech, co z tebe maji depku... Ty jsi tak neuveritelna! Jsi vubec ziva, clovek? Prosim, vy co jste meli/y tu cest, reknete, ze Rosa neco neumi, nestiha nebo nezvlada! Dekuji. Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem s ní čest a řeknu ti: je to ... příšera!!! ... :o)
      Rosy Alter Ego

      Vymazat
  16. Roso, chodíš na ten kurz program otevřeného filmového vzdělávání? Odradilo mě to do 26 let :) těch skoro deset navíc už neuhraju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dávám si vždycky večer předtím pleťovou masku ... :o)

      Vymazat
  17. Teda ty si užíváš. Asi opráším své nápady ohledně dalšího vzdělávání. Ale zas když člověk musí mezi lidi... to já si radši zapisuju kurzy přes internet, teď se učím derivovat a je strašná sranda jenom sledovat ta videa (no představ si typického šíleného zapáleného matematika, jak něco vysvětluje). Ale možná bych se měla zaměřit na něco praktičtějšího.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neeeeeeeeeeeeeeeee, praktického neeeeeeeeeeeeeee.

      Hlavně ať je v tom láska a vášeň a radost a dobrodrůžo a radost a láska!!! To jsou nejlepší koníčky.

      PS: Co je to derivovat? No, snad to, mami, není nějaká sprosťárna ...?!? ... :o)

      Vymazat
    2. Tak dobrá, kašlu na praktičnost, uvedlas pádný argument.
      Derivovat, to je...ehm...záludná otázka. Je to určitý druh magie s čísly :) Určitě se najdou lidé, kteří by to považovali za sprosťárnu :D

      Vymazat