pátek 23. listopadu 2012

Theodor Pištěk: Ecce Homo

Už jsem tam byla třikrát. Poprvé jsem ji proběhla s Kubou v rámci výtvarné herny pro děti, podruhé sama - pěkně na podpatku, a včera zase, opět s programem pro pidi-lidi. A teď o výstavě napíšu konečně vám. Je retrospektivní, velkorysá, vcelku baby-friendly, leč trochu pro fajnšmekry.
Na úvod expozice nabízí divákům instalaci Kde budu žít příště. Zajímavé bludiště. S nakloněnou rovinou a zrcadly na podlaze i stropě. Ty zmatou nejenom děti, i když pozorovat právě je při samostudii tohoto fyzikálního jevu je vskutku velký zážitek.


Trojjediný ...
Fotoateliér v bezprostřední blízkosti první instalace pak osloví nejen malé hosty. Co se děje uvnitř, neprozradím, zkazila bych vám překvápko.


Třetí - výrazně prostorově náročný - objekt - je ukázkou Pištěkovy tvorby (nejen) v Barrandovských ateliérech, jako kostýmního výtvarníka. Žádný systém, žádné popisky, jen jedna velká hromada - šaty, šaty, šaty. Vtipné a pozornost přitahující. Něco z Popelky, Postřižin či Amadea si v kupě račte najít sami.

Poté přijdou na řadu jeho - v českém prostředí tak výjimečné - fotorealistické obrazy. Středový prostor výstavní haly pak opanují modely motorů a chladičů a samotná formule, zpola zabalená, zpola odhalená, nablýskaná, luxusní. Víme všichni: rychlá auta - Pištěkův koníček, vášeň, inspirace. Poslední třetina výstavy je věnována jeho dvojrozměrným objektům ne nepodobným divadelním kulisám.


Mezi více než stovkou maleb najdete také jeho barevné geometrické abstrakce z šedesátých let. Zjednodušené na minimum. Prostory bez děje. 
Pro mě tahle výstava není zlomová, ani jedinečná, slzy do učí vhánějící či ani způsob mého vnímaní světa měnící. Upřímně - víc mě pan Pištěk pobavil svým rozhovor pro páteční Lidovky než svou výstavou, ale vy to třeba budete mít jinak. Užijte si to!


Pátek, týdenní příloha LN, 21.9.2012


Ještě ukázka z včerejší herny po děti do tří let.





Kdo si rád hrajete, vezměte své děti a vyrazte na Pištěka v lednu - na výtvarnou hernu V roli kostyméra.




Neeeee, nebojte - nezapomněla jsem na závěrečný tip na občerstvovnu - kavárna kina BioOko, jen pár kroků ulicí Heřmanova, pěkně nahoru na Letnou (mapku nekreslím, tentokrát to zvládnete sami). Tradiční nápoje, tradiční dorty a dost netradiční dětský koutek, vše ušito - měkké, milé, zábavné.

Ofiko fotky najdete tady.


Woody, Alfred a Charlie, látkoví, s magnety, so cute!


Pravda největší!

4 komentáře:

  1. Ta fotka s režisérskou židlí je fakt výborná! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Proklikala jsem se na stránky ušito...a zasekla se....Skvělý!!! Ještě se mám hodně co učit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o)
      Mě nejvíc dostala jejich pípa a půllitry, že by dárek pod stromeček ... hihi.

      Vymazat