čtvrtek 11. dubna 2024

Co o mně řekli žáci


Vždy, když skončí můj šicí workshop - poprosím učitelé i přítomné rodiče o zpětnou vazbu.

Paní Rosa nás se svými kabelkami, šicím strojem a látkami navštívila těsně před Vánoci. Vyprávěla dětem o tom, co všechno je potřeba pro ušití kabelky nebo oblečení, ukázala jim šicí potřeby a zasvětila je do tajů používání šicího stroje. A to si pak malí prvňáčci mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Navíc si z krásných vánočních látek vyrobili jehelníček, který si pak odnesli na památku domů. Tuto šicí dílnu doporučujeme všem, malým i velkým.
Lenka, Martina a Andrea z Nového PORGu v Praze



Díky ”šicí dílně” jsme mohli v družině prožít krásné tvůrčí odpoledne. Paní Belhová nás seznámila s tímto povoláním. Prohlédli jsme si různé druhy látek, krejčovské nůžky a další pomůcky k šití a hlavně šicí stroj. Vysvětlila nám, jak šicí stroj funguje a my jsme si šití na stroji vyzkoušeli. Doma jsme se pochlubili jahelníčkem, který jsme si sami vyrobili.
Marie


Krásnou a šikovnou Mirku Belhovou alias Rosu Mitnik jsme si pozvali do naší waldorfské 3. D v rámci epochy řemesel. A byla to trefa do černého! Mirka ve svém dvouhodinovém workshopu skvěle propojila poutavé povídání o šití, o látkách, o svých kabelkách a podnikání a spoustě dalších zajímavých témat s prohlídkou šicího stroje a s praktickými ukázkami: děti si zkusily šití na stroji, staly se na chvíli návrháři triček a vyrobily si vlastní jehelníček z překrásných látek “od Rosy”. To je nadchlo a musím říct, že naše děti jsou díky waldorfské orientaci dost zručné a šikovné, takže laťka byla vysoko! A Mirka dokázala po celou dobu udržet jejich pozornost a zabavit je: celých 120 minut 24 dětí…! To je úctyhodný výkon. Její šicí workshop budeme všude doporučovat, byl to parádní zážitek pro děti i nás dospělé. Děkujeme!
Lenka

Během března a dubna se z prvostupňových dětí postupně stávají švadleny a krejčí. Ptáte se, jak je to možné? To díky paní Mirce Belhové nebo, chcete-li umělecké jméno, Rose Mitnik. Během workshopu se děti dozvídají o tom, co obnáší práce švadleny, co ke
své práci potřebuje, prohlédnou si ručně šité kabelky, zjišťují, jaké kousky si mohou ušít a že existuje velké množství vzorů, barev a materiálů látek, vytvoří si vlastní jehelníček, zjistí, jak funguje šicí stroj a kouknou se mu i “pod kapotu”, navrhnou si autorské tričko a nakonec si každý vyzkouší šít na skutečném šicím stroji. To všechno pod vedením zkušené švadleny a zároveň středoškolské učitelky. Vše je pro děti dobře připravené a promyšlené. Nabyté zkušenosti a informace už někteří žáci doma zužitkovali a pustili se plni elánu do šití. 🙂 Workshopy mají za sebou zatím první a druhé ročníky a na další přijde brzy
řada. Barbora Vavroňová


Moc děkuji za celou 1.A. Všechny děti si workshop moc užily. Po celou dobu byly nadšené, naslouchaly Vašemu vyprávění. Radostně tvořily jehelníček, zkoušely různé druhy látek. Šití na stroji byl pro děti velký zážitek. Musím Vám moc poděkovat za laskavý přístup, promyšlenost i interaktivitu celého programu. Děti byly z této akce opravdu nadšené a i já jsem si společně strávený čas moc užila.

Díky, díky, díky

Jana

A co o mně teda řekli žáci?

...

Některé děti se přijdou pomazlit. Některé nakreslí obrázek. Některé přijdou a řeknou, že to bylo super.

Ale za mě nemusí nic - to, že nám spolu lekce šití na stroji ve třídách funguje,

tam myslím spokojeně cítíme všichni.

Díky vám, děcka!






2 komentáře:

  1. Milá Roso, překvapilo mne, že i malé děti dokážou zvládnout šití na stroji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šití je pro všechny - a čím dříve se necháš okouzlit, tím líp!

      V kolika si začínala Ty, Jiřin?

      Vymazat