pondělí 29. srpna 2022

Sedm dní na Madeiře


Vyměnili jsme si nemovitost - na metry možná ztrácíme, ale zase v zimě ušetříme za teplo ...

Nee - to je vtip a naše nejmilejší fotka aneb jak jsme se s mužem měli na Madeiře.

1. den - A hned první levada v Balcoes, Ribeiro Fuiro - snadno dostupná i ve vycházkové obuvi a s výhledem na nejvyšší vrcholy Madeiry. Dál jsme autem pokračovali přes milé městečko Porto da Cruz na nejvýchodnější místo ostrova Ponta da Rosto, abychom se v závěru vykoupali na tamější nejmenší, za to však písečné pláži Prainha, kde vám kafe - stále jen za jedno euro - udělají v rozkošném pastelovém bistru.

2. den - Jsme vystoupali na nejvyšší vrchol ostrova Pico Ruivo (1862 m n.m.), ale o tom napíšu více až zase zítra.

3. den - Jsme chtě nechtě - ale spíš hodně chtě - relaxovali v městských lázních Doca da Cavacas, které jsme měli pár kroků od naše bytu na pláži Praia Formosa (objednáno přes Vrbo), přírodní plovárně přímo v oceánu. Abychom se po obědě podívali na Madeiru pěkně z nadhledu a výšky 580 metrů z líbivé prosklené vyhlídky Cabo Girao. A protože Davida stále táhla z včerejšího horského výstupu lýtka, zatímco mě jak čert pálila spíš stehna, kdežto kolena nás oba bolela myslím asi zhruba tak stejně, pozdní odpoledne jsem si opět poleželi s knížkou, tentokrát na pláži v Calhetě.

4. den - Jsme se naším malý pežotkem 208 protáhli úzkými horskými serpentýnami ve vnitrozemí, abychom nejdřív prožili magickou chvilku pod mnoha staletými vavříny v pralese Fanal a dále už za deště sjeli na severní pobřeží zaplavat si v přírodních lázních Porto Moniz. A ty byly tak kouzelné, že nám ani Angličanů nevadil ani déšť, když všichni ostatní šli už domů.

5. den - Jsme vstali, zaplavali jsme si tradičně v oceánu, abychom pak u snídaně zjistili, že plánovaný trajekt na ostrov Porto Santo nám odjel už v sedm ráno, jezdí jednou denně a lístky na zítra jsou vyprodány. A tak jsme celé středeční dopoledne strávili v přístavu v Funchalu, kde jsme se jízdenky snažili koupit klasicky po staru u pultu. Najít námořní kancelář bylo těžké, ale koupit si naše vysněné tikety pak už překvapivě snadné. A když už jsme byli v tom běhu, proběhali jsme hlavní město dál, najedli se v městské tržnici Mercado dos Lavradores a odpoledne se zajeli vyfotit k tradičním pastýřským domků s šindelovými střechami do Santany. Večerní koupání ve sladkém jezeře v San Jorge byla už jen sladká tečka za parádním dnem.

6. den - Jsme vstali kousek po páté rána, abychom viděli kus ráje na zemi. Ostrůvek Porto Santo měří jen 11 km, za to má desetikilometrovou pláž. Trajektem se na něj z Funchalu dostanete za dvě a půl hodiny, z mariny na pláž dojdete pohodlně pěšky, a pak už si jen celý den můžete užívat šťastné koupaní a drinky na pláží s výhledem na rozkošné pruhované stany proti sluníčku. Loď zpátky vyplouvá v osm a my si cestou domů na ní dali večeři, a pak už se jen kochali půvabně osvětleným Funchalem lehce před půlnoci.

7. den - Jsme šťastně prožili opět ve Funchalu, nakoupili jsme domů sušené ovoce, poobědvali v tržnici poslední šťavnatou rybu a z neuvěřitelné letové dráhy postavené na sloupech na moři odletěli v pořádku zpátky do Prahy.

A co vy a Madeira? Byli jste? Nebo budete?

Balcoes, Ribeiro Fuiro.




Nejvýchodnější bod ostrova Madeira.

Ponta da Rosto.

Pohled z Pico do Arieiro.


Pivo Ruivo zdolán.



Podle z výšky 580 m n.m.





Vavřínový prales Fanal.






Santana. I kávový likér jsme tam dostali - jak asi vidno.




Ponto Santo - opravdový ráj na zemi.


2 komentáře: