pátek 15. července 2022

Deset nejlepších audioknih


K letním cestám prostě patří. A toto jsou ty, které milujeme my doma, ehm ... v autě!

MITNIK DESATERO DO UCHA

1. Pan Kaplan má třídu rád
Ikona naší rodiny, podle této knihy vznikla moje přezdívku a tuto audioknihu umíme všichni nazpaměť. Jazykové mistrovství překladu Antonína Přidala je na jedničku s vestičkou a věřím, že půvabnému humoru jazykových a jiných obtíží žáků Večerní přípravné školy pro dospělé v New Yorku propadnete i vy.

2. Sherlock Holmes - Umírající detektiv
Neskutečně dobrá rozhlasová hra v podání Miloše Kopeckého (S.H.) a Rudolfa Hrušínského (věrný Watson). V tomto příběhu se řeší záhadný balíček. I takový génius jako je Holmes se však může dostat do úzkých. A to někdy až nepříjemně blízko smrti, kdy ani vždy spolehlivý doktor Watson nemusí umět pomoci ...

3. Sherlock Holmes - Studie v Šarlatové
První detektivní román sira Arthura Conana Doyla, jeho první zápletky, na kterých se učili řemeslu další autoři detektivek, zatímco některé Homesovy detektivní postupy prý přebírali policisté ze slavného Scotland Yardu. Famózně čte Oldřich Kaiser.

4. Podivný případ se psem
Moji vůbec nejoblíbenější knihu jsem si s dětmi poslechli prvně letos v létě a hlavního hrdinu patnáctiletého autistického kluka Christophera jsme rovnou přijali do rodiny - protože kus Ch. je prostě v každém z nás. Christopher vyšetřuje vraždu sousedovic psa, kterého někdo za plotem zapíchnul vidlemi a jaksi mimochodem k tomu vyřeší i zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů. Velice civilně čte Matouš Ruml.

5. Mach a Šebestová
Nesmrtelné postavičky dvou žáků III.B, kterým se dějí neuvěřitelné věci. Nemají křestní jména, za to s pomoc kouzelného sluchátka mohou létat, cestovat do minulosti i budoucnosti, zmenšovat se a zvětšovat, měnit zvířat v lidi a naopak. A pozornému uchu při poslechu Petra Nárožného neujdou ani lehce kousavé politické hlášky na režim před rokem 89, takže se v autě pobaví jak děcka, tak vy.

6. Maxipes Fík
Zaposlouchali jsme se loni v létě po výstavě pana Šalamouna v Sovových mlýnech a audioverze zpracovaná z klasické LP desky včetně ikonického praskání bude v našich uších i srdcích už navždy. Stejně jako nejsympatičtější mluvící pes bobtail na světě. Protože to, jak skvostně jej namluvil Josef Dvořák, včetně znělky Petra Skoumala, to je prostě český klenot.

7. Justýnka a asistenční jednorožec
Audioknihu s pastelovým obalem jsme původně vybrala pro Týnku, ale asistenční jednorožec Hubert je teď kámoš už nás všech. Justýnka je docela obyčejná holčička, které ale dočista chybí fantazie. Svět vidí docela nudně, šedivě a bez nápadu. Stačí ale pouhých šest dní a všecko je jinak. Nejněžnější herečka Jana Plodková se myslím v knížce magicky našla a my s mužem pokaždé v autě čekáme na tatínkovu hlášku o tchýni týden na návštěvě či růžové krajkové podprsence maminky. Tedy opět poslech pro malé i velké.

8. Stínadla se bouří
A koho volíte vy, Losnu nebo Mažňáka? Nebezpečné souboje s divokými Vonty o ztracený hlavolam svým způsobem u posluchačů fungují stále. Dobové dobrodružství Jaroslava Foglara nám čte Ladislav Mrkvička a my zas a zas v tajemných uličkách Stínadel pátráme po ježkovi v kleci, potkáváme Široka i podivnou partu z klubu Rezavých klíčů. Každopádně - bez Dušína, Metelky, Hojera, Červenáčka a Rychlonožky my nevyjíždíme ani z garáže.

9. Rudy Linka - Na cestě domů ... vždycky
Světově uznávaný jazzový kytarista popsal všechny své domovy - Prahu, Stockholm, New York i Prachatice. Popsal cestu, jak v osmnácti emigroval, přežíval ve Švédsku, odkud si odvezl svou životní lásku k hvězdné kariéře do New Yorku. O jeho dceři, ale i Norah Jones nebo Karlu Gottovi. Nejvtipněji, nejcitlivěji, někdy bolestně, často obdivně. Za mě boží dílo!

10. ...

Co přidáte vy? Co si rádi pouštíte v autě? Těším se na vaše tipy a poslech od vás.

13 komentářů:

  1. Za nas urcite Tobias Lolness! Pripadne Momo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo,

      to jsou už z názvu poetické tipy,

      těším se na ně - až se na místě spolujezdce zasním!! Díky.

      Vymazat
  2. A znáte doktora Proktora? Namluvil David Černý a u nás velký úspěch!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně David Černý? Ten David Černý?! Toho chceme.

      S Davidem až na konec světa!!

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Na letní dovolenou bez ponožek - jedině s Lichožrouty,

      Leni, beru a děkuju!!

      Vymazat
  4. Pana Kaplana miluju, dcerka zase Justýnku (máme i knihu, která je nádherná). My máme v autě pohádky o štěňátku od Libušky Šafránkové a Medvídka Pú od Marka Ebena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci,

      ten Medvídek Pú zní jako sázka na jistotu - jako ten správný mazlíček do každého auta; toho bereme na prázdniny s sebou!! Děkuji.

      Vymazat
  5. U nás se to opakovaně střídá. Teď se nám v autě točí Kocourek Modroočko, kterého zhudebnil Marek Eben a režíroval Jan Jiráň. Každou chvíli tam jede nějaký z Hurvínků. Díky nim se děti dostaly tak lehce a vtipně do různých historických období, nebo češtinových zákoutí. Dál opět v režii J. Jiráně Muž, který sázel stromy. Dál jsou to Ezopovy bajky s Táňou Vilhelmovou a V. Dykem. Za mě Maryša ČRo s Jiřím Dvořákem a dalšími a hudbou Jiřího Pavlici a Hradišťanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,

      díky - vypadá to, že "u vás autě" se bude líbit každému z nás pěti.

      Děkuji moc - nejvíc se těším na tu Maryšu, to zní jako nejvíc osvěžující kafe!! ... :o)

      Vymazat
  6. Doporucujeme ochlazeni v podobe snehoveho putovani s psim sprezenim v krajine Aljassky - https://www.databazeknih.cz/knihy/divoka-pustina-431093

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za tipy - zrovna posloucháme Tajemství Hrobaříků a musím přiznat, že jsem se zaposlouchala i já (a mám každou chvíli chuť se vydat na hřbitov) :))

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za tipy! U nás frčí Harry Potter - první díl namluvený panem Lábusem je nejvíc nejlepší audiokniha. Má téměř deset hodin a poslouchali jsme opakovaně!!! Ještě milujeme Macha a Šebestovou, Hurvínka a Ronju (rozhlasovou hru s p. Hrušínským starším). Zkuste i České pověsti pro malé děti od p. Drijverové namluvené p. Goldflamem, ty nás taky baví. Zdravím

    OdpovědětVymazat