neděle 12. června 2022

Deset nejkrásnějších míst ke koupání


Plavková sezónu je tu.

A tak jsem pro vás vybrala fajn, vyzkoušená místa, kde si zaplavete, naobědváte se zmrzliny a spokojeně usnete ve stínu, však to znáte - prázdninové lážo plážo s dětmi.

1. Začnu u nás doma - v biotopu v Radotíně. Přírodní koupání bez chloru, za to s výhledem na zbraslavský kostelík a Cukrák. V koupacím jezeře si můžete zaplavat i užít paddleboard. V zimě pak zchladit po sauně - jako Mitnik.

2. Koupaliště u jezera Lhota - obrovská vodní plocha kousek za Prahou, s vůní borovic a písečnými plážemi. A kdo se chcete vyhnout lidem, neberte si plavky - máme vyzkoušeno na vlastní kůži, že v nudistické části je lidstva poskromnu.

3. Jezero Konětopy - zatopená pískovna s průzračnou vodou, dříve zavřený a nedávno znovu zpřístupněný lom, koupání s travnatou i malou písčitou pláží. A kdo máte rád vodní rarity, třeba potkáte tamější sladkovodní medůzy.

4. Lesní koupaliště Hejnice (Jizerské hory) - kouzelné místo, kde si zaplave vaše tělo a odpočine vaše duše. A kdo chce, může si tam klasickou duši půjčit na vodní blbinky.

5. Lesní plovárna Nové Buky (Krkonoše) - úžasná a fotogenická plovárnička v údolí mezi kopci, studenější voda, za to vřelejší přístup; a půjčí vám i paddleboard.

6. Vodní nádrž Lipno - v jihočeském moři jsme se koupali teď minulý víkend. Voda byla ještě dost svěží, a tak jsme se z písčité pláže v Nové Peci vydali na paddlech po Vltavě proti proudu. Nádherné a zenové. Nula lidí, milion zážitků.

7. Rybník Osika (Česká Kanada) - v romantickém zákoutí Javořické vrchoviny. Pozvolná písčitá pláž, čistá voda a pro milovníky letního retra k vypůjčení i poctivá kovová šlapadla. 

8. Rybník Velký Pařezitý (okres Jihlava) - klasický český rybník s bahenním dnem. Schovat se na dece můžete do stínu rozkošatělých buků a domů si krom parádních zážitků dost možná odnesete i zdravou rašelinu na kůži.

9. A na závěr vodní nádrž Žermanice, čistě z nostalgie a pro naše silné severomoravské kořeny - kde jsme s mužem před více než dvaceti lety sbalili těžký socialistický stan a kempovali U Psí boudy. Jestli to nebude láska?!

10. ...
Desítku už tradičně nechávám na vás - inspirujte, pište do komentářů, řekněte kde.
Kde si dá tělo do těla, nálada stoupá a běžné starosti klesají hluboko ke dnu?
Kam se chodíte koupat vy?



Z Nové Pece proti proudu Vltavy.



Přeji vám šťastnou a bezpečnou jízdu létem!

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Aach, to díky, díky

      - jen jsem chtěla, aby někomu neuplavaly prázdniny před nosem!! ... :o)

      Vymazat