úterý 31. května 2022

Deset nejkrásnějších chalup


Jaká chalupa je nejlepší? Když uvnitř krásně voní duchny a venku se dá dlouho snídat.

A za mě ještě - když má fajn koupelnu. I to patří k prázdninovému relaxu a letnímu zenu ženy.
Toto je moje vyzkoušená best of desítka, kde jsme si to s dětmi moc užili.

1. Chalupa Sára v Sumrakově (Česká Kanada) - původně zemědělská usedlost s uzavřeným dvorem na konci vesnice, dál už je jen ovocný sad, keře rybízu a pole. Uvnitř si pak můžete užít dlouhý stůl, strakaté hrnečky a teple rudá kachlová kamna.

2. Chalupa Viktorie v Sumrakově (Česká Kanada) - menší sousedka v ulici, také s dokonale uzavřeným dvorem a v kuchyni s designovou modrou lednicí. To chceš!

3. Chalupa Bílý Potok pod Smrkem (Jizerské hory) - s obrovskou zahradou a ještě větším ořechem uprostřed ní. Pod něj si sednete s kafem, hned co vás přestane bavit ta nekrásnější tyrkysová kuchyně uvnitř. A kdyby počasí venku nebylo úplně ažúr, těšte se domů na jejich krbová kamna ve světnici.

4. Roubenka Anna, Kořenov - Polubný (Jizerské hory) - skutečně roubená horská chalupa na rozhraní Jizerek a Krkonoš, nádherné místo; výborně vybavená, s poetickým výhledem i super saunou.

5. Bouda U vleku (Krkonoše) - současně rekonstruovaná chalupa přímo na sjezdovce. Skandinávsky sympatický interiér i exteriér, s kouzelnou terasou i vlastní saunou.

6. Chalupa Lysečinky (Krkonoše) - nová roubenka v malebném údolí Lysečinského potoka. S dokonalé velikou spíží, šikovnou kuchyní, ale hlavně milým posazením venku - s výhledem/výběhem na louku.

7. Chalupa U Matěje v Bartošovicích (Orlické hory) - pozor pozor na skutečně nízké stropy, ale i s boulí na hlavě si užijete milé stavení na jižním svahu s venkovním krbem za chalupou. Stejně jako romantickou vesnici a nedaleký Neratov.

8. Sudetský grunt (Jeseníky) - podhorské stavení z roku 1858, obklopené ovocnými stromy, loukami a potůčkem. Doma s tradičním dobovými dvoulůžky v ložnici i nadčasovou marockou dlažbou v koupelně.

9. Chalupa Bzové - Karolínka (Beskydy) - v samém srdci Valašska, bezvadný výchozí bod pro turisty i kousek do Nového Hrozenkova vykoupat se v tamějším Balatonu. Nová chalupa s velkorysým posezením s grilem i opičími prolézačkami pro děti.

10. ...

A co byste opět za desáté přidali vy? Kam jste se vydali na české prázdniny a bylo vám tam hezky?
...
Děkuji předem za vaši príma inspiraci.

A kdo ještě nemá na léto sbaleno - doporučuji Mitnik organizéry.

Šikovné pořadače všude s sebou - přehledně a hezky.

Udělají službu a ještě udělají parádu.


Užijte si voňavé léto - kdekoli na světě.

2 komentáře:

  1. V seznamu chalup mi chybějí Krušky.Pořád ještě mají špatnou pověst,ale jsou nádherné.Stejně tak i České středohoří.Zdravím,Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chybí?

      Tak tipy honem sem - ať můžeme vyrazit, ať můžeme žasnout!!

      Vymazat