úterý 26. dubna 2022

Jak to všechno stíhat


MITNIK DESATERO

1. Nepanikařím. Mám tři děti a podnikám. Můj to-do list je nekonečný a ještě dobrých deset let takový bude. I kdybych byla zaměstnanec, i kdybych nepracovala vůbec. Tak to prostě je.

2. Jdu od zápasu k zápasu. Tak s nadsázkou říkám svojí životní strategii zvládání úkolů - plním úkol za úkolem, v úterý neřeším kostým na páteční Čarodějnice. Nezmatkuju, nepřeskakuji mezi úkoly - dělám poctivě jeden za druhým.

3. Všecko si píšu do papírového diáře - zubaře, rehabilitace, termíny z redakce. Opticky si tak úkoly a schůzky pamatuji lépe než v kalendáři v telefonu.

4. S kroužky a tréninky si pomáhám s kamarádkami u nás na vsi. Vozíme si navzájem děti, pravidelně i nepravidelně. To je u malých školáků veliká pomoc.

5. Peru dvakrát týdně - vždy v pondělí a pátek. Naší pětičlenné rodině to vyhovuje a mě uklidňuje. Prádelní koš nepřetéká; pro mě snad není horší pohled než na ponožky trčící zpod ratanového víka, které ani nejde dovřít.

6. Děti si skládají prádlo a ponožky; vynášejí odpadky, separují papír, plasty a sklo. Zalévají květiny, vyklízejí myčku, uklízejí nákup, škrábou a krájí si zeleninu a ovoce.

7. Naše paní na úklid přichází jednou za dva týdny a úklid domu jí trvá šest hodin. Já na to hodinu předtím připravím dětské pokoje a celý náš dům - a co čtrnáct dní si pak s mužem lebedíme, že to tu máme jako v hotelu. Na chviličku ...

8. Zatímco si děti dělají odpoledne úkoly nebo se učí, peču. Kefírová buchta nebo vláčný perník, do jehož těsta dávám půlku skleničky džemu, se u nás svačí každý týden. A vonící trouba v kuchyni mě uklidňuje snad ještě víc než prázdný prádelní koš.

9. Když nestíhám, vstanu ráno o hodinu dvě dřív než všichni. Práce večer už mi nesedí; je to na sílu, hodně o vůli a nebaví mě to. Za to ráno věřím, že vše dopadne dobře - díky za každé nové ráno.

10. A když to už nestihám vůbec - připomenu si, že jsem v životě dostala víc, než jsem si kdy přála, a tak je přece jasné, že to teď občas nemůžu unést, odnést, zaplatit včas, přijít včas. A to pak nepanikařím a vracím se k bodu 1.
...

Všech deset bodů je pro mě deset změn, minulé roky jsem to dělala jinak - ale změna mi přinesla úlevu.
A co jsou vaše vychytávky? Co děláte jinak než dřív?

Jak to vy děláte, že máte život v paži a úkoly pod palcem?

4 komentáře:

  1. Děláš to, milá Roso, skvěle, jsi na pohled vyrovnaná a usměvavá maminka a manželka, žádná hysterka.
    Já mám také nové návyky, den před chemkou, den chemky a den dva po chemce. Mezitím návraty k normálu.A taky to jde.Jen se mi neblýskají tak často okna, ovšem u některých prací ( převlékání postelí a praní a vaření a luxování se snažím stále zůstat na původních návycích.
    Ať se tobě a tvé rodině i nadále daří. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřin, vůbec se mi to nečte lehko.

      Držte se! A kdybych pro Vás mohla něco udělat - jsem tu!!

      Vymazat
    2. Milá Roso, díky, už to pomáhá.Jsou na tom lidé i hůř.Já si nestěžuji, potěšení třeba čerpám na blozích, kde jsou optimistické příspěvky a to je i ten tvůj.
      Hola, jaro je tu a máme pěkné dny před sebou. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřin, a teď prý už bude venku opravdu krásně - tak, ať je krásně i Vám!!

      Vymazat