neděle 27. února 2022

Andrea Sedláčková: Téměř nesmrtelná láska


Kdo máte teď chuť na knihu - Téměř nesmrtelná láska od Andrey Sedláčkové je můj první letošní přečtený román. Pravda - těch čtyři sta padesát stránek mi chvíli trvalo. A o čem ta knížka je?

Režisérka Andrea Sedláčková původně chystala film o Milanu Kunderovi. Z něho nakonec sešlo, a tak veškerý připravený materiál krásně investovala do knižního příběhu. Atraktivní hlavní hrdinkou je francouzsko-česká režisérka, žijící od své emigrace v Paříži, která v současné Praze potká novou lásku. Zamiluje se, rozvede se s otcem svých dětí a kousek od Národního divadla si koupí nový byt, chcete-li, hnízdečko lásky.

Jak se ale ukáže, nový mladší muž je chronický nevěrník a ještě lepší lhář. Martina však od Tomáše odejít nechce. Byť jej opakovaně vyhazuje ze svého(!) bytu. Byť si čte blog jedné z jeho milenek. Byť si začne s dalšími současnými ženami jejího Tomáše dopisovat přes sociální sítě.

A jaká role zůstala pro spisovatele Kunderu? Jemu je věnována druhý, paralelní příběh, protože o něm i knižní režisérka Martina chystá filmový dokument. O začátcích jeho psaní v Brně, pražském studiu, cvičné emigraci do Vídně a definitivním ochodu do Francie. A. S. si Kunderu nastudovala skutečně pečlivě, v partnerské, tvůrčí i politické rovině. Analyzuje jeho díla literárně, statisticky i genderově. Popisuje, jak si vzal Kundera svou ženu (v krutém žertu) pouze v roli svědka, co všechno o Kunderovi odposlechla Stb i co jí vypověděl on sám. Nebo proč Milan Kundera nikdy nedostane Nobelovu cenu.

Knížku autofikce vám moc doporučuji.

Nepřehlédněte v ní paralelu mezi hlavní mužskou postavou a osobností Kundery,
užijte si aktuální vhled do aktuální Francie (masakr v clubu Bataclan či vraždění v redakci Charlie Hebdo), 
čtete v zralé duši ženy 40+. 

A vůbec se nelekejte, že to všechno začnete Tomášovou kremací, na kterou Martina pozvala
všechny jeho milenky!

A co máte teď na nočním stolku vy? Co čtete? Co doporučujete?

8 komentářů:

  1. Milá Roso, dobrý tip, právě jsem dočetla 5 knih Vladimíra Neffa Sňatky z rozumu a byla to několik dní jízda.
    Říkám tomu večery pod lampou a pod dekou. Hezké dny přeji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Neffem navěky
      zalezem do deky.

      Jiřin, souhlasím a jdu do něho!!

      Vymazat
  2. Milá Roso,
    Děkuji moc za typ na knihu.
    Mám na nočním stolku Zvuky probouzení od Petra a Petry Třešňákových, pracuji v sociálních službách právě s autistickymi dětmi a dospělými, tak je mi jejich osobní příběh známý, blízký,... Mohu se více vcítit do rodičů, kteří vezou své dítě k nám na odlehčovací službu a oni samy si jedou odpočinout třeba k moři, nebo na chalupu... Není to lehké čtení, ale je potřeba veřejnosti otvírat oči.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky Ti - na těžké čtení je teď těžká doba, ale zkusím to!

      Vymazat
  3. Na mojom nočnom stolčeku je kniha Pokánie od Iana McEwana - román.Veľmi sa mi páči.Bol podľa knihy aj nakrútený film s Keirou Knightleyovou.Vrele doporučujem a pozdravujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mariann, to jsem viděla a o zelených šatech Keiry sním dodnes - teď už jen přečíst knihu!! Děkuji za tip.

      Vymazat
  4. Právě jsem dočetla Můza z Vídně, C. Bernard, o manželce Gustava Mahlera a vlastně i oněm. Příběh začíná tím, že se zamilovala do Gustava Klimta ... mám ráda příběhy a tento se četl moc pěkně. Vídeň na přelomu 19. století. Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru, to zní slibně - děkuji moc, jdu se taky zamilovat!!

      Vymazat