neděle 5. prosince 2021

Pět největších chyb


Jestli jste si napsali Ježíškovi o šicí stroj - mám pro vás 5 jednoduchých kroků, jak se začít šít.

1. Kupte si krásnou látku. Já začínala šít na starých závěsech a to byla blbost. Kupte si nádhernou látku a hned uvidíte, že na váš premiérový, i když ne dokonalý kousek bude radost koukat.

2. Chytré knížky radí: nezačínejte šít z pravidelných, geometrických látek, protože křivá nepřesnost tak více vynikne. Ale s tím já nesouhlasím. Osobně mi od začátku vzor látky výborně pomáhal, abych neujela. Klidně proto šijte třeba z dezénu, co mám tady na psaníčku. I vichy kostička vám bude výborně pomáhat.

3. Začněte šít z pevného plátna. Elastické látky mají dnes nádherné vzory, ale začátečníka by mohly přivést k šílenství. Sáhněte raději po dekoračních/home látkách - ty krásně drží tvar a nekloužou; udělají vám tak dobrou službu.

4. Nebojte se zlomit jehlu. Vážně! Sama jsem vyrostla v představě, že zlomit jehlu je to největší peklo - ale není!! Prostě když vám zlomená jehla vystřelí proti obličeji, pozor na oko, ale normálně pak jehlu vyměňte za novou a šijte dál. To se někdy stane každému, i Mitnik. Mějte doma balíček nových jehel a ničeho se nebojte.

5. A moje poslední rada zní - nebojte se párat. Na šití je fantastické , že nepovedený výsledek můžete páráním zrušit a zkusit to ze stejné látky znovu. Křivý zip, ubíhající šev - nevadí, dáte to na druhý pokus. Dejte si načas a spokojený pocit z pěkného díla se dostaví.

...
Ještě něco můžu doplnit? Chcete se k prvnímu šití více zeptat? A vy, co už jste začali, souhlasíte?

Šikovné psaníčko se vzorem - telefon a kapesník jste nikdy nenosila elegantněji.

Vtipný penál - malá velká radost pod stromeček.

A toto je ta vichy kostka, která vás při šití fajn povede.

A třetice všeho dobrého dámská kabelka - s radostným dezénem.


Tak ať se šicí dílo podaří - držím vám palce!

8 komentářů:

  1. souhlasím a krásné výtvory,Sv.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím se vším. Hlavně s bodem č. 1.
    Krásné šití a fešanda švadlenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru,

      díky Vám.

      A ještě jsem dostala doporučení - dále doporučovat: aby si švadlenky stroj pravidelně promazávaly. A s tím taky souhlasím!!

      Vymazat
  3. Dobry den, mohla bych se Vas zeptat, zda na tasticky pouzivate z vnitrni strany bavlnenou latku a jako vyztuz vlizelin? Latky si vybirate/nakupujete osobne nebo pres internet? Chystam se na svuj druhy vanocni sici "pocin" pro rodinu, prvni pokus jsem sila z kocarkoviny (vnejsi strana) a obyc bavlny (vnitrni strana) vyztuzene vlizelinem..jenze to neni tak pevne, jak jsem si predstavovala. A latky kupovane pres internet me jiz dvakrat zklamaly..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Lali,

      ano ano - uvnitř Mitnik etují je bavlněná podšívka;

      výztuž si s dovolením nechám pro sebe - i pro mě to byla dlouhá cesta, než jsem objevila ten nejšikovnější materiál, který pěkně drží a je zároveň jemný a ohebný. A dá se mnohokrát vyprat.

      Děkuji za pochopení - je to moje práce.

      Vymazat
  4. Souhlasím. Ten pocit z prvního samostatného díla je super. Krásné dny. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím všem palce, protože - každý den je pro co šít!!

      Vymazat