A tak jsem se teď o víkendu u nás na vsi naučila na oslavě narozenin nejmilejšího souseda - špejlovat jitrnice a jelita.
V životě nikdy nikdy bych to nesnědla; ale když vás pochválí i mistr řezník!
...
A co vy - šli byste taky do toho nebo ani za zlaté prase? Milujete vzácné výzvy? Nebo na zabíjačku jen
přes vaši mrtvolu?
Roso, já jsem holka z dědiny, můj muž je vnuk kulaka, který odmítl vstoupit do JZD a dodnes mají svoje pole, padesát slepic, husy, kachny, krávy... Prasata už ne, se to nevyplatí, občas koupí něco na dokrmeni a poslední zabijacku jsme měli loni na Vánoce. Akorát ty speciality, jitrnice a jelita, to snad skoro nikdo nejí, tak už se jenom rozhodí maso, uvaří kotel polévky, namele a upeče deset šišek sekané, rozpustí kotel sádla... Jako nebaví mě to, ale pak mě baví plný mrazák masa a kýbl domácího sádla 😁😁😁
OdpovědětVymazatPřesně - že jsou dva druhy vepřového sádla, to jsem se taky poprvé dozvěděla až ve čtyřiceti!! ... :o)
VymazatHezký večer a dobrou chuť, Jani!!
Ježiš, já miluju jitrnice 🙊
OdpovědětVymazatPro Tebe bych zašpendlila tu nejhezčí!!
VymazatPříště si přijdu! :)
VymazatJasná zpráva!!
VymazatJá bych šla, ale na nějaké koláče, bábovky a dortíčky...jitrnice a jelita a zabíjačku - to by šel a velmi ochotně, manžel.Já nemůžu ty mastné pachy. Ale brambory se zelím a malinko prejtu - to sním, ne však často.
OdpovědětVymazatJiřina z N.
Moc ti to tam sluší!
Jiřin,
Vymazatděkuju.
I já z těch pachů omdlévám - a jich teď máme plnou ledničku ... pomóc ... :o)
Člověk se učí celý život, že?
OdpovědětVymazatMůj děda vždycky říkal, že ze zabijačky jsou nejlepší buchty😉 Ale takový jelítko taky není k zahození.
Moje řeč - a už teď jsem zvědavá, co přijde dál!! Vivat 40 ... :o)
Vymazat