neděle 15. března 2020

Ruce v hlíně|kniha pro malé zahradníky


Všechny nás teď čeká čas s dětmi. A jestli taky hledáte něco na mezipředmětové vztahy - jak propojit prvouku, přírodopis i tvůrčí psaní. Sháníte v těchto mimořádných dnech něco chytrého, co děcka spontánně zaujme, po čem rádi sáhnou samy? Co je zabaví a navíc bude i opravdu krásnou pastvou pro oči?

Něco vám - ve svých po víkendu špinavých rukou - nesu.

Z anglického originálu Easy Peasy - Gardening for Kids přeložila nám všem známá Tereza Booth, napsala australská permakulturní zahradnice Kirsten Bradley a ilustrovala současná rumunská malířka Heliana Adalgiza známá jako Aitch. Tvrdá knížka o padesáti stranách by ráda naučila každého, bez ohledu na to, zda žije v domě nebo v bytě, vytvořit si krásnou zahradu a hlavně jsou všechny ty sadařské činnosti skutečně vymyšleny tak, aby je dítě zvládlo samo! Od výroby strakatého květináče z tetrapakového kartonu, přes zero-waste novinové sadbovače, až po stylové fazolové týpí.

Dětské tvůrčí kapitoly jsou pak prokládány příjemně moudrými dvojstranami o péči o zahrádku, opylování nebo o drobné venkovní havěti. Krátké odstavce v celé knížce si teď po pololetí přečte i šikovný prvňák a každý velký i malý romantik určitě pojme výzvu k sepsání si zahradního deníku i jako malé literární dílko. Teda tak bych to udělala já a bez ohledu na nabízenou strukturu bych si do svého květinového zápisníku čmárala i o pocitech, o počasí nebo kdo se k nám na kafe venku stavil letos jako první. A ještě něco si s touto zahradní knížkou přinesete domů - rozkošně ilustrovaný retro bytový design. Schválně si všimněte všech těch čtecích lamp, ikonických křesel a barevných litinových radiátorů nakreslených v knížce! To je taková pochoutka k podívání, že oko neví, kde se namlsat dřív!

Vydalo nakladatelství Labyrint v edici pro děti Raketa.
...
Nadchne holky i kluky.
Osloví humanitní duše i přírodní nadšence.
A v domácím vzdělávání propojuje český jazyk, prvouku, pozemky i estetickou výchovu.

Jen děcka pěkně nechte, ať se sami stanou pěstiteli na vlastní pěst!

Knížka vás povede, jak být svůj.

I myslet na druhé!


A za mě asi nejpoetičtější dvojstrana s návodem na výrobu i umístění Zahrady v lahvi.

"Zahradu v lahvi si můžeš položit hned vedle postele, aby byla příroda tím prvním, co ráno po probuzení uvidíš.
(...)
Se svou zahrádkou si normálně povídej. Při vydechování vylučuješ oxid uhličitý, který rostliny potřebují k růstu. 

Mluvení proto rostlinám prospívá."

Přeji vám, ať jste doma všichni zdraví, ať vám rostliny a láska vzkvétají!

6 komentářů:

  1. Knížka vypadá báječně! :) Začínám být trochu nervózní z toho, že mé děti jdou do kategorie 10-15+ ...a pro ně už takové skvosty nejsou :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty děti! Ještě že my vůbec nestárneme!!! ... :o)

      Vymazat
  2. Ahoj Miru, protoze uz po nekolikate me hledani neceho zavedlo na Tvuj blog a ja se zde desne nachytrila a navnadila, tak uz neodolam a musim Ti napsat opevne ody na to, co delas a co zijes, krasa! At Te krasno provazi! :) Diky Marketa z CB (zname se z kurzu Variant, kumpacili jsme i s Lucii ;) ) ps: hadej, od koho mam diky Tobe vysivky ptacku u dcery v pokojicku? Jany Nachlingerove ;) atd., M. Sasek napr. a jejej, mnoho dalsiho ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét,

      to snad není možné!! Moc Tě zdravím a posílám silné objetí!!! Lucie teď žije ve východních Čechách, ale až všecko opadne, pojďme sundat roušky, nahodit rtěnky a potkat se v Praze - jako za starých časů, jooooooo!

      Buďte doma všichni zdravím a díky za báječný flash back. Pusu, M.

      Vymazat