středa 14. srpna 2019

Marimekko


Myslím, že jsem si je dávala v průměru tak tři denně. Obchody Marimekko - zatímco jsme byli v Helsinkách. David jejich ikonický vzor Unikko přezval na volské oko, přesto však se mnou držel krok. A nenechte se mýlit, ty prodejny nebyly vůbec stejné!

V některých visela na ramínkách jen móda, dokonce i pánská. Jinde pro vás měli úplně celé vybavení skandinávské domácnosti, od nejmenšího kalíšku na vajíčko po nejširší osušku do sauny. A mně se nakonec podařilo objevit i skutečný ráj na zemi; s metráži. A protože už jsme o den dříve v Marimekku nakupovali a stali se s mužem členy Marimekko klubu(!), když mi pak milá prodávající Venkku stříhala z pevných pláten i povrstvené bavlny, staly se z nás dvou kamarádky. Ona u pokladny totiž zjistila, odkud jsem a já jí na oplátku nadiktovala nejlepší místa v Praze, kam se teď v srpnu s přáteli chystá. Podsaditá Venkku byla rozkošná a ze všeho mimořádně nadšená, ač krejčovské nůžky držela maličko jako prase kost. Za to její kolegyňka na pobočce Marimekko na letišti nám ukázala, zač je toho chlad severských žen. Nenechala se mnou totiž ani za nic ukecat, aby mi k nákupu na hraně sto euro darovala plátěnou nákupku s logem M. Pouze kdybych zaplatila nad kilo, taková je jejich kampaň a že si vyvážím domů yardy jejich finských látek zakoupených téže den zrána, to jí vůbec nedojalo.

My dvě si zkrátka do oka vůbec nepadly, z čeho jsem naopak ale na ní i na všech dalších marimeckých ženách nemohla spustit zrak, byly jejich pracovní uniformy. Dámy malé, velké - štíhlé, pořádné. Mladinké i zkušené. Platinové i zrzečky. Každá jedna z nich měla na sobě výhradně vždy jejich značku. Aktuální kolekci, obří květy, výrazné černobílé puntíky, ale i námořnické proužky a svislé pruhy. Strečový satén i tuhé plátno. A nejvíc jsem milovala ty výrazně evidentně retro modely, třeba oversize šaty s rozšiřujícími se rukávy, v temně zelených a oranžových tónech. To pro mě byla nevídaná přehlídla, skutečná dovolenková odměna a vizuální extáze! Bych nejradši v té zkušební kabince za závěsem voyersky zůstala schovaná doteď.

Ale zpátky domů! Ven a mezi lidi.
A ke každé si pro sebe pro radost můžete doladit i malou kosmetickou taštičku
aneb jak Mitnik potkala Marimekko.


Červená láska - kabelka Marimekko.



Láska navždy!

8 komentářů:

  1. Mít tuto kabelku a umřít. Doprčic, proč mám narozeniny až před Vánoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nevíš, kdy máš svátek - podle finského kalendáře?! ...:o)

      Vymazat
  2. A to já měla narozeniny v červenci, a teď přišla ta chvíle, abych si konečně vybrala za darované peníze ten správný dárek! Červená Marimekko už putuje ke mně. Kdyby naše zásilkovna neměla dovolenou, už bych ji měla u sebe. Zatím před skříní ladím, s čím vším ji budu nosit.
    Je to čistá radost, děkuju Roso.
    Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, díky díky díky, jsem dojatá a Vám zavázaná.

      Vymazat
  3. To je pecka milá Mirko!! Mám skutečně velkou radost! Jsem fanynkou Marimekka a mít ji ušitou od Vás! Dvě mouchy jednou ranou! Snad máte dost metrů,..na další černou (červenou už origo mám :)) maxi kabelku? :)
    Díky ivet

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě mě napadá co Räsymatto - černá?
    ivet

    OdpovědětVymazat