úterý 22. ledna 2019

Mariana Tutschová: Levou zadní


Trošku se doma snažím v našich dětech pěstovat smysl pro humor. A jestli k tomu budou jednou mít i cit pro jazyk, tak tři krát hurá! A s tím by nám všem mohla pěkně jít na ruku druhá knížka Mariany Tutschová.

Levou zadní je dobrodružný zvířecí příběh, ve kterém bílý králičí syn opustí svou rodinnou noru a vydá se do světa, aby spolu s medvědem osvobodil ze zajetí jeho kamarádku kosatku. Na výpravné lince čerstvého přátelství malých a velkých, lesních i vodním je čtenářům nebo posluchačům této dynamické pohádky netradičně a opakovaně představován běžný jazykový jev, a to slovní spojení zvaná idiomy neboli frazémy. Hořet nedočkavostí. Dát si do trumpety. Být pečený vařený. Znáte? Tak odteď můžeme výborně rozkošatit slovní zásobu i našim potomkům.

Marianiny působivé ilustrace mají v knížce odpich a obří medvěd je vyloženě fotogenický sympaťák. Poetická výprava je na stránkách vyprávěna rukou psanou kapitálou, kdy všudepřítomné idiomy jsou v rozích listů zvýrazněné barevnými vodovkami, ale nebojte se - ty nejsou nijak otravné či povinné. Když se napjatě začtete do zvířecího putování, ani si jich nemusíte všímat.

A tak jestli by vám nevadilo mírně bizarní přátelství napříč zvířecími říšemi nebo turbulentní přejmenování králíka z Bobeše na Lancelota, tuto milou novou knihu nakladatelství Labyrint o pomoci a odměně vám doporučuji všemi deseti.

(Mně se zdá výborná pro děcka od čtyř let a fajn vhodná i do čtenářských deníků.)









5 komentářů:

  1. Je chválihodné,že dbáte na rozvoj smyslu pro humor vašich dětí,myslím ale,že by také bylo dobré si po sobě to ,co napíšete přečíst a případné hrubky a prapodivnou skladbu vět opravit.Pokud bylo míněno cituji "frázemy",čili těmi frázemi, tak za nás se ve škole psalo měkké i.
    I.N.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že nejde o frázi, ale o frazém.
    Frazém bez frazému jako hrad bez hradu...???
    Omlouvám se za vpád. Ale to si nemohu odpustit.
    Ráda Vás čtu Roso.
    Klára

    OdpovědětVymazat
  3. A je méně chvályhodné, že existují čtenářky, které si tak moc chtějí do někoho rýpnout, že ve své horlivosti, najdou chyby i tam, kde nejsou :-).
    Díky za tip na pěknou knihu!
    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě v komentáři mají hrubky, koukám :-).
      H.

      Vymazat
  4. Milá Roso, super tip, super sloh a nad horlivosti některých čtenářek, které neznají rozdíl mez frazemem a frází, se jen směji. Helena

    OdpovědětVymazat