pondělí 21. ledna 2019

Druhá oslava druhých narozenin


Už bez neštovic, za to s náladou.

A taky jedno z mých prvních focení na zrcadlovku a není to dobré! Zatím jsem nešťastná. Neumím se dívat do hledáčku, tedy - dívám se a nic tam nevidím. Všecko je mi maličké a tmavé a lidem nevidím dobře do tváří. A taky se při focení už vůbec nestíhám koukat kolem sebe a nepříjemně se cítím jako v tunelu. Dále špatně ostřím. Já fotím, abych fotila momenty, nádherné vteřiny plného života: teď nebo nikdy. Zmáčknout spoušť v tu správnou chvíli je pro mě strašně důležité; chytit si navždy to, co se zrovna předem mnou děje. A u předchozího digitálu jsem si s ostřením okamžitě pomáhala dotykovým displejem - ťukla jsem prstem a přesně tam jsem měla ostřící bod. U zrcadlovky mám teď buď zaostřeno špatně nebo mi ten vzácný okamžik jednoduše utekl pryč.

A ještě mám přes hledáček všechno nějak nakřivo, utíká mí rovina|horizont|perspektiva. Ostatně celý ten těžký foťák mě tíží za krkem a táhne dolů k zemi. A k tomu jsem za tou velkou černou krávou celá schovaná, děti mě nevidí, nesmějí se, když já se na ně směju, nereagují na mě!

Tak na tom teď budu pracovat, a hned pak přijde na řadu můj léta pečlivě připravený lísteček s poznámkami o prioritě clony a času či citlivosti. Amen. Ale jinak Ti, Ježíšku, moc děkuju.











19 komentářů:

  1. Parádní oslava! Parádní Týnečka!!! Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To šampáňo jako by snad ani nedržela poprvé ... .o)

      Vymazat
  2. Tak milá Mirunko, až se tohle všechno se zrcadlovkou naučíš/te, přijdu na kurz. Už mám dva objektivy a stále bojuju.... Nějak to pořád nechápu :-(. Pevné nervy a těším se na rady!! Hezké dny a Velentýnce k narozkám stále tolik milující rodinu. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A což takhle hromadný workshop - Romantické focení u Berounky?!?

      Vymazat
  3. Jé, vy máte se sestrou tak vysoké muže ;) :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je škoda, to je škoda!
    Ty fotky mi připadají nějak přepálený (jasně,je to čato foceno proti oknu, ale ne vždycky). Na to, že je to zrcadlovka a ne malej kompakt. To je škoda! Ale to se poddá, to bude nakonec další estetično do vaší party.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neplačte, dyť ani ne za rok jsou ji tři a můžu to zase zkusit!

      Vymazat
  5. A já si chtěla koupit zrcadlovku. Tak asi nic... vidím to na nový digitál. Ale vy to určitě dáte, do roka tu budou super fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Náhodou. Krasné. Já to stejně vidím rozostřeně,
    protože jihnu nad tím vaším trojlístkem u dortu. A víš, jak to psala Soňa? Ani pes se hned nevys***. Brzy to budou fotky parádní jako tvoje kabelky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru, díky díky. PS: Pošli mi naše tváře, víš, které - tam jak jsme na Mini nejkrásnější|nejostřejší na světě!!! ... :o)

      Vymazat
  7. Roso, to se poddá! Focení v interiéru navíc ještě proti oknu je podle mě ten nejtěžší začátek, jaký sis mohla se zrcadlovkou naordinovat! :)
    Venku to bude jednodušší, to zvládneš levou zadní :) Dovolím si poradit - já jsem v začátcích pomáhala tím, že v situacích, kdy jsem neměla čas řešit nastavení, jsem nechávala zapnutý pouze ten prostřední ostřící bod a nastavila jsem trošku vyšší clonu a auto ISO, a s tím jsem si vystačila :) postupně jsem se naučila reagovat rychlou změnou ostřícího bodu i clony (v prioritě času neumím fotit ani po 4 letech :) Ale i tak, co nezvládne foťák, zvládne editor, protože ať už člověk chce nebo ne, fotky ze zrcadlovky do editoru prostě musí...

    Tvoje fotky jsou krásné, umíš se dívat a až se se zrcadlovkou skamarádíš, budeme nad fotkama omdlívat, tím jsem si jistá! :)

    Držím palce a přeju mnoho trpělivosti ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Weri,

      moc děkuji za empatickou a sofistikovanou podporu - dojala si mě a dodala mi pěknou páru pustit se odvážně do toho! Děkuji Ti - máš to u mě!!!

      Vymazat
  8. Miru/Roso, prosím moc, kde kupujete pruhovaná trika? Pro kluky i pro sebe? Miluju pruhy a dost špatně se mi shání trička....

    Díyk Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,

      všude možně na světě - David má z Nily, já COS a děti všechen možný second hand; když vidím pruhy, jdu po nich, protože proužků před očima není nikdy dost! ... :O)

      Vymazat
  9. Moje řeč! Pruhů není nikdy dost. :-)

    Díky za zprávu. Lenka

    OdpovědětVymazat