středa 19. prosince 2018

To je moje: dcera


Týnce budou za pár dní dva roky. Dva roky s holčičkou, kdy všechno bylo jinak. Možná ještě jako čerstvé nemluvně se chovala standardizovaně, ale jak rychle začala chodit a mluvit, vyrostla mi po mém boku partnerka - tak stejná jako/jiná než já. Někdy když ji muchlám v peřinách, se až lekám, jak se mi ve tváři podobná a váhám, jestli je košér sežrat samou láskou samu sebe. Po většinu času si ale každou vteřinu uvědomuji, že vedle mě stojí a zespodu na mě ostře kouká sebevědomý člověk. Mám pocit, že mi rozumí snad od svého prvního nadechnutí se na světě snad každé slovo. Taky proto ji nejde nic nakecat, jí nejde nedejbože něco lhát. Ona to na mně hned pozná, podívá se na mě přísně a rovně a hned je mezi námi jasno.

Ona se chce od samého rána stejně jako já v koupelně navoněn v podpaží, ona je šťastná za každé jedny nové šaty, ji nikdy není zatěžko došoupat si ke kuchyňské lince svou pastelovou židli a vařit společně. I všechno letošní cukroví pekla se mnou, ale ne jako chlapečci, ji to po dvou vyválených plátech těsta nepřestane bavit, ona je držák: od první zvážené mouky až po poslední zaklapnutí plechového víčka na vánoční krabici.

Předstírá, že píše, předstírá, že čte, předstírá, že telefonuje. Z domu by nikdy (nikdy nikdy!) neodešla bez kabelky, i kdyby ta taška měla být igelitová. A v roce a půl si na mě poprvé vyřvala nalakování si červeného nehtu. Když fotím, fotí taky. Když píšu texty, drbe mi při tom záda. Příšerně mi za celý rok počmárala pracovní diář a tajně si na hraní půjčuje mé klíče od auta, které pak svévolně ztrácí po domě a mě tím opakovaně přivádí k šílenství. A taky si myslím, že to jednou bude ona, kdo oba naše chlapečky přivede k pravdě, jak je to s tím Ježíškem.

Přestala jíst jogurt, ale mléka pije na litry. Strašně ráda tancuje, ale my okolo ní tančit nemusíme. Obléká se zásadně s.a.m.a. Svléká se zásadně sama. Obouvá se sama. Splachuje zásadně sama a běda tomu, kdo by se ji to odvážil zkřížit. A taky má tendenci sama rozhodovat o tom, kdy (ne)bude spát.

A moc hezky mluví, až mi tím vyráží dech. Sedm let, co je Kubka na světě, s přestávkami (když jsme se stěhovali nebo jsem chodila na FAMU) jezdím v úterý na kurzy dějin umění do Národní galerie. Kubu ani Mikiho ale v životě nikdy nenapadlo se mě zeptat, kam že to jdu. To až ona byla minulý týden první. To ona zná jména všech našich příbuzných a kamarádů. Akorát na otázku, kde bydlíme, suše odpovídá, že v garáži.

Je to panenka, kterou v životě nikdy nešlo posadit v koutě - hned by šla zase za mnou. Je urputná, je snaživá, umí si vztekle nahlas zařvat: Sakra! a je to mé první děťátko, mezi které a mě občas musím dát dveře, jinak bych ji snad roztrhla na dvě!!

Je čančavá a mazlivá. Dobře pozná moje vnitřní slzy a hned umí pohladit po tváři. A umí mě i učesat. Dá mi všeho kousnout, hlavně teda toho, co nejí, ona by se rozdala. A já pro ní. Všechny nás zněžnila. Přinesla k nám domů Hello Kitty, růžovou, sponky, třpytky, tyl, lidovky, šišlání; falešné slzy i opravdickou roztomilost. Naše milovaná Valentýna.


24 komentářů:

  1. ❤️Krasne narozeniny Valentynce.My Anicce budou dva roky ted t sobotu s se spoustou veci vy se holky sedly.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růžovky všech zemi, spojte se! A Anči všecko nej!!!

      Vymazat
  2. Nádherné mateřské vyznání, až si to Týnka tak za 2 roky s.a.m.a. přečte, tak bude pouto ještě silnejsi 😉💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och ano, chystáme si ji vnutit do školy od ledna! ... :o)

      Dano, krásné Vánoce.

      Vymazat
  3. Mirko,
    krásné vyznání ♥
    Valentýnce všechno nejlepší!
    Už z fotek je vidět, že je přesně taková jak píšeš ;-)
    Já mám doma také do třetice něco podobného, jenže v klučičí verzi ;-)
    Krásné Vánoce !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, pomalé Vánoce Vám všem doma! Já Tě nemít, už ani nepíšu!!!

      Vymazat
    2. Mirko,
      nedojímej mě, prosím ♥
      Ještě hoďku musím pracovat.
      Jestli jednou napíšeš knihu, přijedu si pro osobní věnování !
      A od pátku prosím Ježíšku zastavit čas.

      Vymazat
  4. Jak já tomu rozumím! Dceru jsem sice neměla, jen dva kluky, zato mám vnučku. A zatímco kluci byli schopni se půl roku věnocat jen a pouze výfukům u aut - vlevo, vpravo, jeden, dva, tvar, barvva std.
    holka je zcela jiný typ člověka. Sociálně zaměřená, empatická, rozprostřená po celé rodině, ulici, škole... Všechno posoudí a bere si dobré příklady.
    Jsem šťastná, že jsem to mohla poznat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pusu všem holčičkám světa, bez nich by svět nebyl ono!

      Vymazat
  5. Milá Roso, už zase mačkám slzu. Já mám ty dva raubíře, z nichž jeden je sociálně zralejší než pět chlapů dohromady. Spoustu věcí, které popisujete na vaší Valentýnce (dveře mezi sebe) má i náš Kristián. Je to boj, ale krásný. Je to někdy o život, ale jsem za to vše šťastná!! Krásné a fakt pohodové svátky. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Život o život, to znám!

      Leni, krásné Vánoce celé vaší báječně čtyřce.

      Vymazat
  6. Tak Týnce krásné narozeniny. Znám ty pocity, mám dvě dcery.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky budu mít dvě - až ji jednou roztrhnu ... :o)

      Vymazat
  7. Preji krasne narozeniny a at to Tynce vydrzi i nadale! To, jaka je.
    Mam o neco starsi slecnu a v mnohem mi ji T. pripomina:-). M.

    OdpovědětVymazat
  8. Zažívám něco obdobného s klukem po dvou holčičkách. Je to příjemné změna. Holčičky mi rozhodně nešeptaly, že mne milují a jednou si mě vezmou.

    OdpovědětVymazat
  9. Pusinečka sladká....mumuňuňu........pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  10. Přečetla jsem si, co píšete o své dceři a přijde mi, jako byste popisovala tu moji. Jsou jí dva a kousínek. Ona nám přinesla do srdíčka sluníčko, objímání, mazlení, je tak něžná a usměvavá.

    OdpovědětVymazat
  11. Když žena porodí chlapce, je hrdá.
    Když porodí dceru, je šťastná.
    Africké přísloví

    OdpovědětVymazat