pondělí 17. prosince 2018

FILM 2018: Bohemian Rhapsody


Nejsem největším žijícím odborníkem na kapelu Queen (jen s jedním takovým skoro dvacet let žiju) - přesto mě film Bohemian Rhapsody nadchl!

A za mě to může být klidně i vánoční film tohoto roku. Freddiho životní příběh myslím všichni známe, zejména pak jeho předčasný konec. A hlavní hrdina rockového filmu, i kdybyste v reálu žádní jeho hudební/fanoušci nebyli, je prostě miláček. Bez typické podpory rodiny doma si jde za svým, výborně zpívá, v bizarních kostýmech a neodpustí si ani mile namachrovanou ironii vůči celému okolnímu světu - co taky zatím neobjevené hudební hvězdičce původem ze Zanzibaru zbývá.

Můj muž ví o téhle britské kapele úplně všecko, má všechny desky a viděl všechna jejich videa - na svém videu! Taky proto mi pak říkal o několika dějových chybách ve filmu nebo proč hlavní roli Mercuryho původně odmítl hrát Sacha Cohen. Ano, tenhle biják je selanka(!). Chybí tam syrovější etapy a ostřejší chvíle ze života geniálního zpěváka, ale přijmete-li filmově učesaný vypravěčský styl a necháte se volně unést na divoké vlně kvalitní muziky a story fajn mladého kluka, který si jde za svým, který se hledá, kterého davy milují - miliony davů a on má za to miliony liber, který se hledá a který se ztrácí a který sakra dobře zpívá, užijete si to!

Vezměte s sebou do kina svého milého, svou milou, mamku, taťku, babičku - vezměte s sebou třeba všechny, protože přátelé, kdo z nás není We Are The Champions?! Poddejte se ději, fanděte excentrickému umělci, odvážnému performerovi a pro někoho inspirativní ikoně dvacátého století; vyberte si, na čí straně stojíte, zpívejte si s ním a plačte lítosti.

...

nic preciznějšího, působivějšího a zcela uvěřitelného než tytéž hrané záběry ve filmu B.R. jste tuším nikdy neviděli! 





8 komentářů:

  1. Roso, také jsem s mužem byli a tento film nás dostal !
    Youtube jsme shlédli, ještě v noci , když jsme dorazili z kina a už Queeny posloucháme i v autě :-)
    A to také nejsme žádní velcí fanoušci .
    Kdo ještě neviděl, ať jde do kina !

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem to viděla, taky mě to nadchlo, taky jsem si pobrečela a hned po filmu zjisťovala, co jsem o Queenech ještě nevěděla. Zajímavá synchronicita byla, že jsem film viděla v den, kdy Freddie před pár lety zemřel, což jsem taky zjistila až doma.
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  3. Viděli jsme už v listopadu, je to pecka! Už dlouho se mnou takhle nic nezacloumalo, i když je to trochu fikce (jsa pamětník)… soundtrack z filmu sjíždím obden...;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Roso, viděla jsem 2x - poprvé se synem (skoro 14 ), podruhé s manželem...a klidně bych šla znovu .-) Nádherný to bylo... Náš puberťák říká, že to byl nejlepší film, který viděl.-)
    Zdravím Vás z Budějc.-) Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Viděla jsem v pátek - nádhera.

    OdpovědětVymazat
  6. Píšeš mi z duše. Dceři je 14, byla už dvakrát

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Roso, film jsem viděla a vcelku se mi líbil. Protože jsem pamětnice(je mi 50:(...),pamatuji Mercuryho a všechny Queen tzv.živé. Mercury byl fenomenální zpěvák,který se rodí 1x za 100let,leč mohla jsem ho slyšet, ale ne vidět.To mě trochu prudil jeho pohybový projev.... V kině se mi to celé vrátilo.Tak nevím jestli je to dobře nebo špatně :). A jelikož jsem detailista, vadilo mi, že měl modré oči neb ve skutečnosti měl krásné hnědé. Ostatní z Queen byli typově úplně přesní, to bylo bezva, ale bylo to až moc filmové. Mám ráda spíše dokumentární polohu takových snímků,takže jsem byla nadšená z celovečerního filmu o Amy Winehouse. Kdo neviděl - vřele doporučuji. Ten je úžasný a dostal právem Oskara. Ale stejně jako u Amy, na konci filmu o Queenech jsem brečela jak malá...asi nostalgie.
    Mějte se všichni fajn.
    Katka z Km

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím, pecka, která vtáhne do děje, dokáže na chvíli vrátit čas do roku 1985, vykouzlí úsměv na rtech a zalije oči slzami.

    OdpovědětVymazat