čtvrtek 23. srpna 2012

Dobře placená procházka

V Praze jsem se nenarodila, a tak k nám stále a furt přijíždění na návštěvu příbuzní a známí z Moravy. Někteří, když nejsme doma (dost zvláštní fenomén - vrátit se z dovolené a sledovat nějak jinak postavený presovač, jinak zasunuté židle ke stolu, jinak zválené polštáře na gauči a natočenou lampu ke čtení), jiní  hosté doráží za naší přítomnosti. Nevím, co bylo první - jestli jejich poptávka po netradičních procházkách nebo moje vnucení se, ale zpravidla všem vymýšlím dosti prapodivné tour. Pro sestřenici - studentku architektury: Perly funkcionalismu (jejího tehdejšího přítele cesta z Vršovic do Podolí málem zabila, příliš mnoho kilometrů, příliš mnoho mouder). Pro mou maminku: Všechny obchůdky Prahy s keramikou a hedvábím (na pokraji zhroucení tentokrát můj táta). Adresy celebrit taktéž pro maminku, Fairtradeové kavárny pro Janu, Bary, kde se baví modelky pro Tomáše apod.
Dnes mám žhavou letní novinku, kterou jsem vymyslela před pár dny a děsně chytře nazvala "Ať žije občanská společnost!". Provedu vás obchody se zbožím z chráněných dílen (jak už jistě dávno víte, mám pro ně velkou slabost). Třeba vás inspiruji. Úvodem: doporučuji pohodlné botky a hotovost s sebou! 
Začínáme v metru na Karlově náměstí (B, žlutá). Na povrch zemský, prosím, vylezte směr Palackého náměstí. Nekoukejte vpravo, ni vlevo a projděte svižně zaplivaným bezbariérovým východem k ulici Podskalská. Po vaší levé ruce - ještě ve vestibulu - najdete malý krámek Centra denních služeb DSS Vlašská. Za pár peněz nakoupíte kouzelné věci. Já si naposledy odnesla kachličku do koupelny a látkovou ovečku. Dárky jsou navíc prodávány v originálním balení (je zdarma). Na obsluhu nespěchejte a užijte si jejich laskavost a přímost, kterou by člověk v komerčních krámech pohledal. Pak se slušně rozlučte a přejděte pidi park zvaný Zítkovy sady a pokračujte dál ulicí Podskalskou k číslu 24. Zde se zastavte a vplujte do designového interiéru Dílen Tvořivosti. Zalíbit se vám tam může leccos, teda kromě náušnic z knoflíků, ty jsem už koupila já pro mou sestru. Další bižu, hračky, polštáře nebo přání vyráběné osobami s poškozeným či poraněným mozkem ale čekají jen na vás! 
Na rohu Podskalské a Plavecká zahněte doleva a hoďte oko do ateliéru MOMO, za řadu krásných věcí tady zaplatíte nemálo, ale možná zjistíte - jako já - že bez zápisníků Skoba rozhodně nemůžete odejít. Ekologicky šetrný papír a dokonalé retro látky na obale. Omdléváte nadšením? Koukněte i na jejich e-shopu, právě se poštovné ani balné neplatí! Září bez toho sešitu? Tak to těžko! A kdybyste nenakupovali on-line, ale vážně do obchodu dorazili a nemohli si z nabízeného vybrat a s kamarádkou překopali celý obchod, a pak zaplatili a odešli bez sešitu, vězte, že prodavačka za vámi poběží až na Výtoň. Neskutečné! 
Už máte plnou tašku? Nakoupeno i k Vánocům? Sorry, ale pokračujeme dál. Vratislavovou ulicí na Vyšehrad. Kdo se zde chce kochat výhledy na matičku Prahu, prosím. Kdo meditovat na známém místě všech českých ezoteriků, jak je libo. Ale jdete-li se mnou, zvu vás do Borůvky, obchodu neziskovky při Jedličkově ústavu. Klidně i s kočárkem, místa je tam dost a malých hmotných radostí ještě víc. Růžové knoflíkové puzetky jsem si tam onehdá vybrala pro sebe. 
Že už vás bolí nohy, cukr v krvi klesá? Stačí zahnout doprava a ulicí na Na Topolce dojít pro občerstvení do Takavárny. Máte-li s sebou ten typ dítěte, co spí v kočárku, klidně ho můžete nechat zaparkované venku a bedlivě jej sledovat přes skleněné zdi, zatímco si budete vevnitř debužírovat. V opačném případě objednejte kafe a zákusek i vašemu robátku a nechte jej hrát si v dětském koutku uvnitř. Ale pozor, jsou-li prázdniny, mají zavřeno. To pak doporučuju popojet metrem C (červená) dvě zastávky na Pankrác a v Centrálním parku (ztratíte-li se, můžete se ptát i na místo, kde jistý pan Janoušek srazil autem jednu dámu, je to hned vedle) vysílení padnou na židli v Café Na půl cesty. Za barem na vás čekají lidé, kteří onemocněli schizofrenií a usilují o pracovní a sociální rehabilitaci. Nabídnou vám cokoli z tradičních nápojů a malých snacků, ale pozor - i zde lze utrácet za výrobky z chráněných dílen.
Tak dámy a pánové, tady má procházka končí a dál už si dělejte, co chcete! Líbá teta Mitnik








Kachlička za neuvěřitelných čtyřicet korun, vhodná zejména do rodin se čtyřmi dětmi ... :o) (Vlašská)-

Paní Ovečka na fotce vypadá nějak smutně, ale není - má rolničku a dosti měkké břicho.

Dárkové balení - Vlašská.

Interiér Dílen tvořivosti.


Náušnice z Dílen tvořivosti, o pudrové šaty si má sestra ale musí napsat Ježíškovi.

Úžasný zápisník SKOBA.

Made in Czechoslovakia.

Puzetky z Vyšehradu, pardon - ale produktové foto vážně není mou silnou stránkou.

Těžko si vybrat z nabídky Takavárny (loňský listopad).
Café Na půl cesty - ofiko foto.

7 komentářů:

  1. skvely clanek! mam to ted dost z ruky.. ale vypada to vsechno hodne lakave :) a hlavne ty mapky.. a ten rukopis, uzasny!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak že by takhle štreka oslovila i někoho z Ostravy, to by mě ani ve snu nenapadlo ... :o).
      PS: S tím rukopisem jsem to asi přehnala, že?! Víc bych se neodhalila ani nahou fotkou - osobnost pintlich ale mešuge, dětinská s výraznými znaky krize středního věku ... :o).

      Vymazat
  2. Teto Mitnik, za mě velké nadšení. Tvůj milý a vtipný článek jsem zhltla a stihla si i zapsat všechny důležité adresy. V chráněných dílnách jsem nějakou dobu pracovala a dodnes mám pro ně slabost. Jé, co my máme doma medvídků a notýsků a hrnků z dílen...ale nikdy jich není dost, proto jsem si tvoje tipy tak pečlivě vypsala do diáře (aspoň pomůžu Ježíškovi se sháněním dárků). :-**
    Krásný večer, Vivi.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem úplně nadšená a natěšená!!! Dá se objednat Tvá společnost na tuhle úžasnou procházku, potřebuju sparing partnerku na utrácení peněz :-))) kdy to spolu projdeme? Musíme to naplánovat co nejdřív! Jsi prostě skvělá, nápaditá a naladěná na stejnou notu, s tvojí cestovkou bych jela i na konec světa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jasně - přijeďte, nejlépe hned!!! Slzy smíchu mi tečou výhradně jen s Tebou ... :o).Těším se na náš další lady-večer!
      A mimochodem, zakoupili jsme nové matrace ... :o)
      Mějte se! A pozdravuj své mužstvo!!!

      Vymazat
  4. Výborný! To by si zasloužilo ještě nějaké další zveřejnění....někde...nevím kde :)

    OdpovědětVymazat