úterý 17. července 2012

Tip na (výtvarný) výlet

Když jsem tam byla poprvé, ničeho jsem si nevšimla. Asi jsem na gymplu byla slepá, hluchá, (blbá). Teď mě Litomyšl okouzlila naprosto a navždy. Hledáte-li levnější dovču u nás, jeďte tam - Smetanova výtvarná Litomyšl je naprosto unikátní záležitost. Mě s hubou otevřenou a očima navrch hlavy tam vzala partička z Národní galerie, což je pravda skupina, která umí otvírat nejedny dveře. Ale i když vám asi víno nebude nalévat sám hřmotný Zdeněk Sklenář či nenapochodujete v ponožkách do soukromého bytu kazatele v kostele Církve bratrské, určitě si to užijete. Mařáka a spol. už bohužel nestihněte, ale stále vás v čase a v náladě může posunout výstava Kamil Lhoták 100 (Galerie Zdeňka Sklenáře, Mariánská 1097), Malich, Grygar, Kovanda či Kintera na výstavě Zářivý vítr svěží měsíc (Galerie Miloslava Kubíka, Smetanovo nám. 71) nebo Adriena Šimotová v asi tři kilometry vzdáleném Osíku (White Gallery). Bizarní zážitek vás čeká v muzeu Josefa Váchala Portmoneu, kde se nezapomeňte podívat na svět přes cameru obscuru (CO!, T. Novákové 7). Mimochodem prodávají tam úžasné šperky - poznámka pro ty, co si odevšad musí něco dovézt, jako já. A komu by se nechtělo trávit léto uvnitř, choďte si prosím jen tak po venku - a koukejte na Smetanově náměstí na Neviditelnou věž Petra Fránka, tělo i ducha nechte na chvíli spočinout u Pleskotovy Studánky 2012 (Mariánská ulice), v klášterních zahradách se posaďte na zadek nejen z obří židle Magdy Jetelové, tajně vyběhněte až ke kříži na střeše nového kostela Jednoty bratrské (Moravská ulice), a když vás chytí, přesvědčte je, že za každou chcete vidět vnitřní výzdobu od Karla Malicha. Kdo si potrpí na ceny a medaile, nechť okukuje zdejší  plavecký bazén (Stavba roku 2010) a kdo chce vidět Billu postavenou v kvalitní architektuře, má ji hned vedle nádraží. Na oběd si vám dovolím doporučit literární kavárnu Na sklípku a na obligátní kávičku nedalekou kavárnu Mandala (skvělé kafe, domácí dorty, nejvíc old-school nábytek = 100% požitek). Sama jsem nevyzkoušela, ale k přespání je prý výborný bývalý pivovar.

Tak ať se vám líbí!

Kamil Lhoták

Jiří Kovanda Zlatý prsten



Camera Obscura

Josef Pleskot Studánka 2012


Zdeněk Franěk Kostel Církve bratrské (2010)
Latté v Mandale
Vše baby-friendly

4 komentáře:

  1. Milá Roso, ty tvoje skvělé tipy na výlety už mi párkrát nedaly spát ;-). Ale stejně se mi nejvíc líbí ty dvě poslední fotky - zkrátka idylka jak má být!
    Měj se krásně.
    Kisses..
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mám radost! A vidíš, mně obě fotky připadají dost úchylné - fotit si jídlo či sebe sama s nataženou rukou ... :o).

    OdpovědětVymazat
  3. Litomyšl taky patří k našim oblíbeným, ale já bych to takhle hezky poeticky nenapsala. A našla jsem tam i nové tipy, děkuji!!! A sluší vám to;-). Těším se na další!
    PS: Bacha na toho Fránka, aby se neurazil!;-).
    PS2: My byli ve středu v Ostravě na prohlídce plynojemu s Pleskotem, tak snad najdu čas přidat to taky na stránky. Myslela jsem, že toho z Ostravy stihnem víc, ale nějak se to hódně protáhlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za pochvalu i za Fránka. Psalo se to samo! Ostrava se samotným Pleskotem? Wow, tak to se teda máte - budu u tebe čekat na detaily a fotky! Navíc fakt mě těší, že se tohle město stává prázdninovou destinací, kdo by to byl řekl ... :o)

    OdpovědětVymazat