pátek 8. března 2024

Martina Hynková Vrbová: Žiju bez dětí


Začala to shodou okolností - v týdnu, kdy dvě z našich tří dětí měly jarní prázdniny a trávily je u babičky, jsem hodně šila a k šití si pustila mimo jiné rozhovor Martiny Hynkové, která byla hostem Čestmíra Strakatého. Youtube mi pak nabídl další její interview, tentokrát pro Český rozhlas a nakonec jsem si Martinu poslechla i na DVTV.

Proč? Televizní moderátorka teď napsala novou knihu o tom, čím naplňují život ženy, které nemají děti. Udělala osm rozhovorů s devíti ženami a vydala je knižně. A já, ač děti mám, jsem se prostě najednou musela zastavit - a pořád na to myslet.

Čím naplňují život ony? A čím naplňuji život já?  

Nikdy jsem si nemyslela, že bezdětné ženy jsou kariéristky či zoufalky. Nejvíc jsme měla za to, že tyto ženy jen neměly v pravou chvíli štěstí na správného partnera. Ale Martina šla v těch rozhovorech dál, hlouběji. Mateřství pro ni bylo příliš silným instinktem - na to, aby se dalo jednoduše nechat být, umlčet nebo opustit.

V knize Žiju bez dětí se dočtete o umělém oplodnění, znásilnění, víře, sterilizaci, homosexualitě, násilí v rodině, o rozvodech i chybějícím otci. Některé hrdinky vám budou sympatičtější, pro některé budete mít větší pochopení, v některých se poznáte. A s některými se dost nasmějete. Ženy v knížce jsou od třiceti do devadesáti pěti let. Bílé i romské, Češky žijící u nás i ve světě.

A teď ta pro mě nejdůležitější věc - mají si ženy naplnit svůj život? Protože o tom to všechno podle mě je. Naplněná žena je spokojená. Taková žena vám bezděčně pomůže, poradí, podpoří, obejme vás. Spokojená žena nechlastá, nežere, nemučí se dietami ani jinak. Naplněná žena je tu ráda - i pro druhé; maximálně, trpělivě, bezpodmínečně.

Otázkou zůstává, čím si svůj život naplnit?
Dětmi? Jinak? Prací? Zálibami? Péči o své tělo? Péči o duši? Máte na to odpověď?

Každopádně k dnešnímu svátku přeji všechno nejlepší všem ženám světa.
Matkám i bezdětným. Hledajícím i těm,
co se už nalezly, přijaly, naplnily.
...
Všechno nejlepší, ženy!

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Rádo se stalo - nebo přesněji, nemohla jsem jinak!

      A jaká by byla Vaše odpověď, Maru?

      Vymazat