pátek 12. ledna 2024

Jak přežít lednovou nenáladu


Dobré nálady ani dobrých tipů není nikdy dost - a komu by cokoli z toho teď jen trochu chybělo, jsem tady pro vás; se svým letošním premiérovým desaterem Jak přežít.

1. Buďte na sebe hodná. O Vánocích se stalo všechno možné i nemožné - proto buďte k sobě laskavá.

2. A jestli vám to nevadí, začala bych diváckým tipem ještě z časů svátků. Vánoce u našich jsou totiž parádně vtipný norský seriál (Netflix), který vás bude hodně bavit. Nejsympatičtější zdravotní sestra Johana tolik nechce přijít na tradiční štědrovečerní hostinu k rodičům sama, bez partnera - že randí s každým; starým, mladým, tlustým, tenkým, strašným a ještě strašnějším. A jestli milujete Skandinávií, sníh a evropský humor, budete se smát obě seriálové série. Doporučuji sledovat single a partnerům, protože je to k smíchu i k pláči i sexy podívaná.

3. Nevím proč, ale hodně dlouho jsem měla za to, že knížka Chirurg od Petry Dvořákové (2019) není dobrá. Za mě je opak pravdou - dostala jsem ji teď pod stromeček, a naprosto mi sedla. Hlavní hrdina je lékař v mých letech, v práci mu to jde, doma vůbec, kdysi dost pil a má profesní škraloup. Vy ale nevíte, jak to přesně bylo, přesto absolutně žijete s ním - minutu po minutě, směnu za směnou, fernet za fernetem. Napínavé a autentické. Bolestné i nevěrné. Navíc perfektně popsané lékařské prostředí. Tohle si určitě přečtěte.

4. Mému muži zas Ježíšek přinesl desku. Hackney Diamonds od Rolling Stones a myslím, že se nám brzy úplně ohraje, protože teď u nás doma fičí non-stop. Neshodneme se sice s Davidem na tom, zda má současný či klasický zvuk Stonů, ale je boží album! Britské a silné. Toto si fakt pusťte! Výborné riffy, stadionové refrény, bluesová melodičnost i Mickův hlas furt jak zvon. Nechápu.

5. A jestli se tedy máte, na co koukat, co číst či poslouchat - chtělo by to k tomu něco dobrého, že? Nabízím svůj jednoduchý recept na Týnčin piškotový dort. 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru moučky, 10 lžic oleje, 4 vejce, 10 lžic vlažné vody a půl prášku do pečiva. Nejdříve vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku s práškem. A ve finále opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme na 170 stupňů 45 minut, a pak už se jen rozplýváme s dezertní vidličkou v puse. 

6. A jakým krémem mazat? Můj lehoučký s mascarpone jsem vám tady už psala, ale ten je tak dobrý, že klidně můžu zas. 250 g mascarpone vyšlehám s 250 ml šlehačky, dvěma lžicemi moučkového cukru a jedním vanilkovým luskem. Po hodině v lednici krásně drží a vy si nechte chutnat.

7. Komu ale náladu osvědčeně zvedají barvy, tomu teď musím dát absolutně za pravdu. Viděli jste už můj karmínový baret? Mám jej z druhé ruky a je to láska na první pohled. Chvíli jsem tedy louskala pinterest, jak si ten baret slušivě nasadit - ale už to snad umím, a kdykoli se zahlédnu na ulici ve výloze, musím se usmát. Ta červená je prostě živel, život, energie, pecka!

8. A určitě si jej vezmu na sebe i tuto neděli, kdy se chystám na tolik chválenou výstavu Petra Brandla: Příběh bohéma ve Valdštejnské jízdárně. Byli jste? A líbilo? Mě čeká komentovaná prohlídka s nejpovolanější Monikou Sybolovou a nevím, jestli se víc těším na ta monumentální oltářní plátna nebo na ni. Vlastně vím.

9. A když jsme u té neděle 14. ledna - tak nezapomeňte, že to končí moje nabídka Marimekko penálků jako dárek k nákupu, pokud u mě teď nakoupíte nad 1500 korun.



A jak to máte s lednovým nastavením Vy? Daří se Vám? Nebo čím se teď úspěšně dopujete?
...
Těším se na vaše komentáře.

3 komentáře:

  1. Vo Vysokých Tatrách je každú zimu na Hrebienku nainštalovaný Ľadový dom a ja sa chodím na neho s veľkým potešením pozerať.Obyčajne v januári - teraz idem na budúci týždeň.To je moje januárové potešenie.A tiež návšteva Vášho blogu - pozdravujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marianne,

      děkujeme - máme to to teda do Tater kus světa cesty,

      ale přesto si ten ledový domek píšu na seznam přání - a víte, jak to je; když si něco moc přeješ, tak se ti to splní.

      Souhlasíte?

      Vymazat