sobota 30. září 2023

Deset triků matky ve smyku


Září bylo pekelné.
Tři školáci ve škole - tři školáci, co mají trénink třikrát týdně a k tomu plavání, výtvarku a my s mužem někde mezi tím, lítající jak nudle v bandasce.

Tak pokud to doma máte podobně,
nesu vás další vyzkoušené desatero, jak pěkně zvládnout děcka, domácnost i sebe.

1. DREAM TEAM
Bez něj by to nešlo a jsem za všechny ty maminky obrovsky vděčná. Máme partičku na basketbal, máme partičku ve třídě a pomáháme si. Kdo vozí dětí z kroužků domů v pondělí, kdo ve čtvrtek. Kdo je vyzvedne u školy, kdo zavede na nádraží. Všechny letíme, funíme, se potíme. Doprava stojí, nervy tečou - ale bez jejich pomoci by to nešlo. Ta rodičovská synergie u nás na vsi je moc fajn, včetně upřímně peprných zpráv na Whatsappu, když kterákoli z nás má pocit, že ji z toho všeho vožení už asi brzy ... taky odvezou.

2. UBRUS
To není jen na začátku školního roku - udržovat u nás doma pohledný pořádek je fuška. Když si pět lidí pořád něco někam odkládá, je to velká dynamika věci všude okolo. Obvykle se to snažím nevidět, ale když mě ten chaos dožere, sahám po kouzlu s ubrusem. Uklidím stůl, utřu jej a prostřu novým, voňavým kouskem, co jsou na něm ještě vyžehlené puky. Tu chvíli miluji - už nevnímám čoro moro okolo, prostřený kuchyňský stůl u nás doma mě uzemňuje, uklidňuje, naplňuje.

3. PO BABIČCE
Když má ale dorazit návštěva, jeden ubrus nestačí. Ať už přijde kamarádka na kafe nebo redakce nafotit náš dům do časáku, sahám po dalším triku. Na stůl nachystám broušenou cukřenku po babičce, skleničky z jejího věna nebo starožitnou oválnou mísu. Nádherné, letité kousky s příběhem, se kterým hned začnu, zatímco tam zvednu čokoládovou kuličku od snídaně z podlahy, tam shrnu drobky ze stolu, tam odlepím ze židle ani vám nechci říkat co.

4. ADÉLA UŽ VEČEŘELA
Čtvrtým mým fíglem jsou pokojové rostliny. Ani po skoro sedmi letech v našem domě ještě nemáme hotové všechny kousky nábytku - chybí nám šatní skříň v hale, Týnce komoda na hračky, chlapečkům police v pracovně. Já ale kdekoli vidím prázdný, nefunkční kout, šoupnu tam kytku. Opravdu hodně jich máme hned v hale, tím chci každého naoko ohromit a zastínit třeba stárnoucí schody v našem stoletém baráku. Milé hojné fikusy, přerostlé monstery a nejvyšší juky, díky, že v té překrásné zelené kašírce jedete se mnou.

5. PRÁDLO, SAMÉ PRÁDLO
A jestli se ještě něčím můžu vytahovat, krom rostlin táhlých až ke stropu, tak jsou to hory prádla. Máme obří spotřebu, kterou se mi ale důstojně daří krotit jen pravidelnou periodou praní PONDĚLÍ a PÁTEK. I když je svátek, celý rok. Zapínám minimálně dvě pračky, sušičku, věším prádlo na zahradě. Tohle funguje skutečně skvěle, včetně praní ručníků, povlečení nebo kouzelných ubrusů.

6. ŽEHLENÍ
Kéž bych však stejný magický trik měla i na žehlení. Kupy s čistým prádlem u nás umí dosahovat takových výšek, že když jsem minule viděla, jak si z nich děti tahají oblíbená trička, začala jsem přemýšlet nad tím, jestli by jim ta náhle padající masa nevyžehleného oblečení nemohla zlomit ruku. Jak jste v životě na žehlení vyzráli vy? Zachraňte mě a moje děti.

7. OBOČKO
A protože dost vozím děti a šudruju doma, času na péči o sebe sama je dost pomálu. A když už se nestíhám ani hezky namalovat, vytasím aspoň objemový gel na obočí - a s ním dělám parádu. Doporučuji Gimme Brow+, ten vypadá přirozeně, dá se vrstvit a vydrží celý den. Učesané obočí vypadá plnější a celá vaše tvář upravenější, všechno za pár vteřin.

8. NÁUŠNICE
Trik číslo milion, který používám stejně let, když nemám dost času na perfektní make-up, dokonalé vlasy, ani šik outfit, jsou náušnice. Mám dvoje výjimečné, výrazné a ty si na uši věším tehdy, když potřebuji zaujmout. Když je ta situace pro mě vzácná, když chci prolomit ledy. Příběh náušnic zaujme vždycky. K náušnicím má každý co říct. Pochvala náušnic nic nestojí. Za to investovat do šperků za mě rozhodně stojí za to.

9. NA KONCI DUHY
Že celý život našich dětí pro ně kupují oblečení z druhé ruky, to myslím už o mě dobře víte. A když jsem letos v létě narazila na stylový on-line second hand i pro nás velké holky, jásala jsem nejvíc. Zachráním planetu i zachráním si peněženku. Slow Butik Rainbow má výborné vintage kousky, přesně svět podle Mitnik nebo jak mi tady někdo napsal: Very you.

10. ...
A za desáté?
Poraďte! Kde berete čas Vy? Co Vám usnadňuje péči o děti a všechno kolem? Jak to všechno, ženy, stíháte?


3 komentáře:

  1. Nežehlím roky, mám len kvalitné kúsky z bavlny a ľanu, ak nie sú kvalitné a praním sa viac zmuchlajú, nemilosrdne vyhodím. Periem aktuálne v Terra Verde v tek.prostr. z mydlových orechoch z Dm, alebo Dm kýblik na prádlo, spray Terra Verde z Dm na bio fľaky, pláchadlo, jemne sušičku, resp. dovtedy, kým sa prádlo nevystrie, zavesím, najlepšie na ramienko, najmä šaty, povystieram, ponaťahujem, košele moji nenosia, tie čo máme sú kvalitné so stojáčikom, pekne sa vystrú tiež! U nás sú veľkou skúškou techniky prania aj chlpy zo psov a mačiek! Tak zdravím a držím palce krásna Rosa:-). u nás štyri deti, dve auti a aj keď dospelí, stále deti!:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, u nás to máme podobné - bordel nesnáším a nejsem schopná ho přehlížet, no se třemi malými dětmi je prostě všude a ještě nějakou dobu bude. Peru hodně, též u nás dochází ke stavu, kdy mají děti prázdné skříně a trička vytahují z přeplněných košů čekajících na vyžehlení, což je můj další frustrační okamžik, hned po bordelu:D Žehlím a nechápu nikdy neustávající rady, že prádlo stačí poskládat - mně ne:) Myslím, že se tím kvalitní prádlo zároveň i udržuje po dlouhou dobu pěkné - žehlením se srovnají švy, natáhne se látka, zpevní se. Jediné, v čem se s Vámi rozcházím je taxikaření s dětmi. Také jsme se odstěhovali z Prahy, ale daleko předaleko právě kvůli tomu, abychom každý den netrávili přejížděním do Prahy a z Prahy zpět (protože ono to k tomu láká - v Praze jsou možnosti nepřeberné, tak proč si nevybírat). My se musíme spokojit s tím, co nabízí naše maloměsto (dle mého názoru vesnice, ale děti by mě zabily), nebo dojíždět za jiným/lepším ale samostatně - autobusem/vlakem. V tomto ohledu jsem měla vždy jasno - nebudu otrokem auta. Děti navštěvují skvělé kroužky, které u nás máme k dispozici, pokryjí aktivity sportovní i umělecké či intelektuální, takže si nemůžu stěžovat. Když přišel syn s aktuálním rozmarem, že by chtěl hrát lední hokej, řekla jsem mu - bohužel, takovou možnost tu nemáme, třikrát týdně tě do města vozit nemůžu a ani nechci. Pro někoho je to možná sobecké rozhodnutí, pro mě cesta, jak si zachovat sama sebe a neztratit se ve víru mateřství.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak u nás: 1.dream team máme jak na co a jak ve kterém ročníku, ale moc ráda vzpomínám, jak jsme se s matkami opily přes messenger
    2. Ubrus nepoužívám, moje babička říkala "když máš umyté nádobí, máš uklizeno", verze 21. století "narvi to do myčky, utři stůl a ten opálený flek uprostřed zakryje váza nebo svíčka"
    3. Kusy po babičce jsem už rozbila
    4. na kytky nemáme místo
    5. peru furt, jak říká Terapie fomova: každý den dej jednu pračku ať z toho pak nemáš sr....
    6. Kdo dobře věsí, nemusí žehlit. Nežehlím, rovnou skládám
    7.obočí nezvládám
    8. Náušnice taky ne
    9. Na ten sekáč mrknu
    10. Naše rada? Nestíháš tři děti, pořiď si čtvrté. Stmelí rodinu, zabaví puberťáky, zažene krizi středního věku. Naše má už čtyři měsíce a jmenuje se Miriam!

    OdpovědětVymazat