neděle 19. března 2023

Jak zařídit šicí koutek


Stroj tiše přede a vám pod rukama vzniká něco výjimečného, krásného, originálního.

Po deseti letech mitnikovského šití jsem pro vás sepsala užitečné desatero - bez čeho se doma neobejdete, chcete-li tvořit z látek a nití. Chcete-li si relaxovat, vypnout hlavu a zapnout šicí ve společnosti ostrých nůžek a měkkých jehelníčků. Uvařte si kávu a začtěte se do receptu na šikovnou pracovnu; však znáte moje motto: každý den je pro co šít.

1. Pracovní stůl
Ten musí být a já si od doby, co bydlíme za Prahou, nemůžu vynachválit ten dvojmístný. Dva metry široký stůl, který mám jen pro sebe, využívám celý. Vlevo šiju, vpravo odkládám a chystám si látky, zipy, karabinky. Vlevo pak balím balíčky, vpravo píšu - všude je mě plno. Vybrat si svůj stůl, kde budete tvořit, je základ a parádní nabídku velikých, malých, praktických rohových, s šuplíky i poličkami si dneska z pěkně z pohodlí domova můžete vybrat na českém vyhledávači nábytku a bytových dekorací Favi. Nemusíte lítat po krámech, ušetříte čas a vyberete si ze šikovné nabídky více jak tisíce obchodů a e-shopů na jednom místě.

2. Světlo
I kdybyste k šití sedali zásadně přes den, lampička uvnitř šicího stolu je málo. Na šicí musíte pořádně vidět, na šití si musíte posvítit! A protože hezky vidět byste měli i na stříhání či žehlení, doporučuji stolní lampu s nastavitelnou výškou a polohovatelným ramenem, abyste kužel světla mohli správně zacílit. Za mě je na šití nejlepší školní klasika, třeba tato kovová červená kráska.

3. Žehlící prkno
Bez prkna ani ránu, bez žehličky ani steh. Chcete-li mít své dílo půvabné, musíte mít po celou dobu při ruce žehličku. Látka se perfektně žehlí na začátku šití, látka se mnohokrát žehlí během každého kroku šití a látka se žehlí na závěr, až odstřihnete poslední niť. Nenechte si zkazit výsledný dojem poctivého kousku tím, že bude skrčený. Prkno si postavte co nejblíž a jdeme na to.

4. Židle
Jestli něco skutečně nejde, tak je to šít ve stoje. Bez sešlápnutého pedálu šicího stroje nepřivedete na svět jediný steh, a tak vybrat si pohodlnou židli k šití se musí. Protože miluju dřevěnou klasiku, sáhla jsem kdysi po tradiční tonetce. Ruku na srdce (i jinam), měkké polstrování na pracovní židli má ale něco do sebe. Žádné šití netrvá chvilku - pěkná práce a pěkné řemeslo se musí vysedět. Proto myslete na to, až si budete vybírat tu svou fajn parťačku ke stolu.

5. Police na látky
Jestli jsem na něco nepomyslela hned na začátku svého šití, tak to byly úložné prostory. Chtěla jsem šít kabelky a kabelečky, nenapadlo mě, že si všechny ty nádherné látky, pevné výztuže a nejměkčí vatelín budu muset někam dávat, někam uklízet. Při zařizování šicího místa proto mějte na paměti, že potřebujete také skříň, skříňku, poličku, kam s tím vším šicím.

6. Přepravky a organizéry
K šití tašek i oblečení patří taky veliká řada komponentů, jako jsou knoflíky, zipy, jezdce, karabinky nebo průvleky. Už mám vyzkoušeno, že člověk zkouší, nakupuje, nakupuje do zásoby ... A pak někdy doma zoufale hledá. Předejděte zavčasu chaosu a nepořádku a do šicího koutku si pořiďte přehledné boxy, pořadače a organizéry. Mít svou práci na sáhnutí, fajn u ruky je k nezaplacení; uspořádáním si ušetříte vzácný čas i vaše nervy.

7. Šuplíčky na drobnosti
Špendlíky, jehly a náhradní jehly do stroje. Nitě a cívky. Krejčovské křídy, krejčovské nůžky, krejčovský metr. Je toho hodně, maličkosti, které se snadno někam zastrčí či zakutálí. Ani tady nedoporučuji vytvářet nevzhledné hory šicích pomocníků, ale naopak si je hezky vyskládejte na oči. Buďte kreativní a použijte na to staré pořadače do šuplíků nebo plechovou krabičku po babičce. A jestli nic takového doma nemáte, sáhněte po průhledných organizérech třeba na Favi.

8. Správný metr
Až si budete pořizovat a vybírat, co všechno k vašemu šití budete potřebovat, z vlastní zkušenosti doporučuji, vyhněte se jedné laické klasice. A tím je látkový krejčovský metr. Přesněji, na orientační měření úplně stačí, k preciznímu šití ale nikoli. Chcete-li mít vaše dílo vážně krásné, měřte na milimetr přesně dřevěným nebo plastovým pravítkem. Látkový metr se totiž může časem vytahat a mít křivou blůzku ani etuji nikdo nechce.

9. Odpadkový koš
A finále jsem si nechala pro přehlížený kousek, ale bez pořádného koše na odpadky to při šití taky nejde. To nejsou jen titěrné zbytky nití od šicího stroje, to jsou odstřižky a odstřižky látek, koženek či popruhů. Je toho kupa, a kdo máte doma rádi všechno půvabné, sáhněte po koši s víkem. Já se teď zakoukala do ikonického smetanového kousku od Brabantia a myslím, že si jej už brzy nastěhuji k nám domů.

10. ...

A co za desáté? To už tradičně nechám na vás. Šijete doma? A co nesmí chybět k šití vám? 
Nezapomněla jsem na něco?










13 komentářů:

  1. Úžasný šicí koutek!

    Osobně šít neumím, ale děsně ráda bych - nicméně výhledově se na to chystám už několik let. Zatím to teda nejvíc vázne na tom prostoru a nechuť vytahovat žehlící prkno tomu taky úplně nepřispívá.
    Ale až se jednou uvolní místo v dětském pokoji, zabírám ho a vrhnu se na to:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně!

      A nápad je to skvělý, zašijte se hezky do dětského pokoje - to bude ten nejpůvabnější upcycling, co může být!!

      A na co se pak chystáte, sukně nebo kabelky k nim?

      Vymazat
    2. Výhledově - určitě se chystám vrhnout sukně. Mým snem je vlastnoručně ušitá kolová :-)

      Vymazat
    3. Jedno vynechané slůvko a zní to děsivě. Sukně (ani nic dalšího) rozhodně vrhat nehodlám :-) Ale ráda se NA to šití časem vrhnu :-)

      Vymazat
    4. Chci ji vidět!!

      Moc držím palec, ať Ti šije niť!

      Vymazat
  2. Já bych dodala, že v určitých situacích nesmí chybět taky pevné nervy :-))) ale to je takový můj osobní prolém! Občas se mi jich při šití nedostává...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je geniální, Jani!

      Přesně - se šicím strojem by kromě kabelu měli prodávat ještě stejně dlouhé pevné nervy,

      co myslíš, mám to napsat do Singeru?! ... :o)

      Vymazat
  3. I když šiji už hodně dlouho, teprve nedávno jsem získala důstojný prostor. Původní dětský pokoj, největší, nejslunnější s výhledem do zahrady, krása. Ale to není to nejdůležitější, hlavně musím mít nadšení a nebát se střihnout do látky a chtít tvořit. Zdravím všechny tvořivé duše. Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje slova, moje řeč!

      Každému začátečníkovi vždycky radím - Kup si krásnou(!) látku a jdi do toho!!

      Nešijte ze starých závěsů; šijte z púvabných látek a výsledek bude ještě větší paráda, než jste doufali.

      Souhlasíte, Ozo?

      Vymazat
    2. Jo, jo, souhlasím . A kdo si přece jen netroufá, ať začne šít na děti. Je to radost. Obzvlášť holčičky to ocení.
      Ale to jsem utekla z původního tématu vašeho příspěvku. I když možná ne až tak úplně. Dříve jsem měla šicí koutek v kuchyni a to mělo taky jednu výhodu, mohla jsem u toho i vařit. Takže na tom místě až tak nezáleží. :-))))

      Vymazat
    3. Taky jsem začínala v kuchyni,

      měli jsme ji obytnou - šila jsem po nocích a muž se zatím díval na televizi;

      akorát jak drkotal stroj, sem tam mi filmový dialog musel zopakovat. Šmankote, to byly časy ... :o)

      Vymazat
  4. Dibrý večer,vy jste se nechala ostříhat..
    Moc Vám to sluší ..I to šití u Vás.🫶🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, děkuji, děkuji.

      Správný střih je základ - u frizúry i u taštičky!! ... :o)

      A jak jste na tom s šitím, Věrko - jdete s námi taky do toho?!

      Vymazat