neděle 18. prosince 2022

Jak přežít Vánoce


Moje finálové desatero pro rok 2022 aneb jak si užít svátky.

1. Připravte si krásné šaty
Ano - vařit, uklízet, zametat, vytírat a zase vařit budete o Vánocích nesčetně krát, ale proč byste u toho nemohla vždy vypadat jako královna noci.

2. Pijte hodně čaje
Vaječný koňak, prosecco i portské jsou parádní drinky, ale já si k nim na svátky vždy nakoupím i zásobu nejlepších čajů, to abych nebyla ráno oteklá a zmuchlaná ve tváři a bolavá v hlavě. Ano, pít se o Vánocích musí - když to ale promícháte s čaji, to pak budou svátky hned jiný čajíček!

3. Řekněte si stop
Už od adventu víte, že nemůžete stihnout všechno - že od toho je tady leda Ježíšek. Řekněte si proto o Vánocích v jednu chvíli STOP - co jste stihla, to jste stihla. Jste báječná, úžasná a v připravených šatech vám to bude skvěle slušet. Co jste nakoupila, zabalila, upekla a uvařila, máte, a teď si začněte užívat! Snězte si v klidu, co máte ráda, natáhněte se na gauč, ťukněte si sklenkou. Poddejte se kouzlu Vánoc a užijte si to i Vy; nejen ti, pro které jste nakoupila, zabalila, upekla a uvařila.

4. Cesta do Rokycan
To je náš absolutně vánoční film, který si všichni pouštíme pod dekou 24. ráno. Kratinká televizní komedie (38 minut), ve které nejlepší Vladimír Menšík a božská Iva Janžurová vzrušeně řeší, ke které tchýni se letos pojede na svátky. Rodinné špičkování, letité urážky a perfektní glosy dospělého syna Vladimíra Dlouhého k tomu, to chcete vidět! A slavná slovní přetahovaná rád-nerad, která tam zazní, tu už pochopily i naše děti a taky nám doma říkají, co pro nás udělají neradi rádi.

5. Pozvěte ke stolu babičku
Ani jedna moje babička s námi už letos na svátky na tomto světě nebude, ale já si s nimi prostřu. Budeme večeřet na jejich talířích, budeme si ťukat sklem, co nám po nich zůstalo. A že jsou ty skleničky jenom dvě a kusy zděděných talířů mají do servisu taky hodně daleko?! Ano - náš štědrovečerní stůl bude dost strakatý, ale když už Veroniku ani Danuši nemůžeme držet za ruku, můžeme si si nimi aspoň takto připít a myslet při tom na to, jak by se smály jejich talířům z gusta vylízaných od našich dětí. A to platí i o našich dědečcích, tatíncích, maminkách, mužích, to platí o všech!!

6. Nejcennější krabička
Až si najdete chvilku klidu, my většinou dvacátého pátého ráno, zkuste si na jednu větší papírovou krabici od vánočních ozdob začít psát, co se každému z vás v rodině ten rok povedlo - co mu udělalo radost. My začali s narozením nejmladší dcery, a tak už si šesté Vánoce píšeme, kdo se letos kam dostal, kdo má první druhý zub a kdo nový implantát. Kdo se začal otužovat, kdo potit před tabulí. Kdo měl úspěch v zápase a kdo covid. Dokonce už si i během roku spolu říkáme ve výjimečně šťastných chvílích - Hej, to si napíšu na krabičku. Zkuste tento koncentrovaný vděk životu taky.

7. Na špacírek
Celé dětství v Havířově jsme pravidelně na oba svátky chodili na oběd k babičkám. Příjemnou procházkou, někdy ve štípavých mrazech, někdy v mokré břečce. Co žijeme za Prahou, děláme stejný špacír okolo Berounky - nakrmit kachny, zapálit prskavky. Vždycky je to takové osvěžení, nadechnutí, ofouknutí. I maličko zvednutý prst, když už vás gatě začínají maličko tlačit v pase. Zdravotní procházka aneb na chvíli ven z pyžam.

8. Domácí kino
Ale zas to nebudeme přehánět, že ano - jednou jsou vánoční prázdniny a k nim patří odpočinek, zahálka a chill a tady je prosím seznam našich filmů, který si doma výhradně pouštíme jen o Vánocích. Bosé nohy v parku (1967), Světáci (1969), Nebožtíci přejí lásce (1972), Dej si pohov, kámoši (1993), Notting Hill (1999) a Rabín, kněz a krásná blondýna (2000).

9. Linkův vlašský salát na Silvestra
To je naše rodinná pochoutka, kterou jsme převzali od slavného jazzového kytaristy Rudyho Linky. Rozhodně to není žádný socialistický "vlašák" - ale pravý vlašský/italský salát, který se za první republiky proslavil v pražském lahůdkářství Aloise Linky, Rudyho dědečka. Nejsou v něm ani pochoutkový salám, ani brambory. A chcete-li také ochutnat jeho dokonalou lehkost, připravte si jablka, sledě, šunku od kosti, hrášek v plechovce, mrkev v plechovce, majonézu, sůl a pepř. Přesný postup najděte na googlu, a pak už si jen otevřete kvalitní bílé víno a zakousněte čerstvé bílé pečivo. Je to boží!

10. ...

A co byste za desáté přidali vy? Co vám o Vánocích nesmí chybět? Co by vám chybělo?











2 komentáře:

  1. Tak to se povedlo, Rósi! 🎄 Přeju požehnané Vánoce! ✨

    OdpovědětVymazat
  2. U nas dnes detska velkovyroba vosaku taky a dokonce na stejnych tacech:D Prosim mohla byste mi jeste vice priblizit praktickou cast te "krabice"? Moc se mi to libi..

    OdpovědětVymazat