úterý 22. listopadu 2022

Jak přežít advent

 

Napsala jsem další desatero - protože už tuto neděli to vypukne a my všichni zas po roce nastoupíme na pořádnou denní/noční/non-stop směnu. A tak vám nesu deset elegantních rad, jak přípravy na vánoční svátky zvládnout s úsměvem a noblesou.

JAK PŘEŽÍT ADVENT

 

1. Nemůžete stihnout všechno, nejste Ježíšek – fakt ne!

 

2. Protože nemůžete stihnout všechno, řekněte si sama pro sebe, co je pro vás důležité – co chcete zažít, co si chcete užít. Školní besídky, vánoční večírky, Štědrý večer … Buďte si vědoma svých (životních) priorit a řiďte se podle nich.

 

3. Napište si na papír svůj vánoční seznam – koupit svíčky do adventního věnce, papírové pytlíky na vánoční hvězdy do oken, eukalyptus do vázy, jmelí na líbačku … pěkně si sepište všechno, co vám vždy o vánočních svátcích dělává radost, z čeho čerpáte sílu a pohodu.

 

4. S dětmi pečte perníky – nebo jiné vyzkoušené cukroví, které dobře znáte. Nepouštějte se společně v premiéře do nového fancy tipu ze sociálních sítích, o kterém nevíte, jak jeho těsto tuhne/netuhne, lepí se/nelepí se, upeče se/neupeče se. My doma milujeme „perníky měkké hned“, každý si vybere vykrajovátko podle svého gusta od mumínků po Coca-cola kamióny, s těstem se pracuje moc fajn – za to vám ručím - a za osm minut ve troubě na sto osmdesát je nadýchaná dobrota na světě.

 

5. Nechte si pomoct od profesionálů – uklidit dům, umýt okna, napéct cukroví, nechat si dovézt catering na rodinný oběd na Štěpána. Nestyďte se za to, stojí to peníze – ale vám to ušetří energii, čas a nervy. Nejste Ježíšek, nemůžete stihnout všechno!!

 

6. Nechte si pomoct od nejbližších – ať vám vaše maminka napeče cukroví pro děti na všechny ty školní besídky už v půlce prosince. Přijměte vánočku od sousedky z ulice. Sama jste za rok mockrát pomohla a zase mnohým pomůžete, proto neodmítejte pomoc od druhých. Jste skvělá, ale dovolte sama sobě pomoc taky přijmout.

 

7. Řekněte mužovi, co si přejete. Nechat se u stromečku ohromit, šokovat, překvapit je skvělé, ale tip na noční bambusovou košili s krajkou a dlouhým rukávem vám ani ten nejbáječnější muž z očí nevyčte. Nenechte své chlapy tápat, zoufat, šlapat vedle. Šikovně ho naveďte, ideálně k parádní spokojenosti obou. Věřím, že budete vědět, jak na to.

 

8. Pečujte v adventu i o sebe – zajděte si na vlasy, nohy, chlupy. Když vám to bude slušet od hlavy k patě, všechno vám půjde lépe od ruky. Běžte si zacvičit, zaplavat, zaběhat – však ona vám ta práce neuteče.

 

9. Zpívejte si – nejen koledy. Zpívejte si v autě největší filmové songy z Notting Hillu a Lásky nebeské. Zpívejte si s Frankem Sinatrou nebo Mariah Carey při všech těch klasických nočních šichtách u balení dárků, při zdobení cukrovinek i domova. Zpívejte, tančete, usmívejte se a nezapomínejte - nejste Ježíšek, nemůžete stihnout všechno!!!


10. ...


PS: A abych nezapomněla, tady je recept na Mitnik perníčky:

140 g moučky

100 g másla

2 vejce

2 lžíce medu

1 lžička sody

2 lžičky perníkového koření

400 g hladké mouky

...

A co je vaše největší životní vychytávka na advent? Co byste mi doporučili? Co doplnit za desáté?

4 komentáře:

  1. Milá Roso, tento seznam je velká pomoc, mám pocit, že je to správná cesta. Já mám léty vyzkoušenou také jednu:zajedu si na adventní zájezd, naladím se a pak jedu jako drak - vše stihnu a co ne, však v lednu je to také hezké si zauklízet?Vánoční stromek si nechám postavit a ozdobím co nejdříve, abych se denně ujistila, že jsou tady! A 26.12. mám velký svátek, to přijíždí dcera s rodinou na kachnu, knedlík, zelí!
    Pohodový Advent a krásné Vánoce vám všem ! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřin,

      pozdravujte celou rodinu! A jestli si vyjedete, pozdravujte i celý svět!! Bon voyage.

      Vymazat
  2. Dlouhodobě miluju Terapii domova a její vánoční plán, začíná pěkně už v říjnu a je prostě nejlepší. Například s blížícím se Štědrým dnem má v denních plánech i pravidelné ochutnávání vaječného koňaku. A jako fanoušek Terapie domova tvrdím, že se dá stihnout všechno, a občas se musí stihnout všechno, když nejde zapojit sousedky, maminky ani babičky, jenom ta laťka dokonalosti musí být poměrně nízko, nejlépe na zemi. Akorát jsem se za 23 společných Vánoc nenaučila, jak přimět muže koupit mi, co chci, protože podle něj to pak není překvapení- ovšem, kdo stojí o překvapení, které se mu pak nelíbí! Přeji klidný advent!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani,

      paráda! Tak držím palce, ať se letos tomu Ježíškovi vyjde - Ježíškovi i Vám!!

      Vymazat