středa 12. října 2022

Jak na podzimní chandru


Říjnové desatero jsem sepsala pro vás i pro sebe - jako takový tahák, až nebude svítit slunce nebo kdykoli se nám bude lepit na paty bahno či ještě hůř, smůla. 

MITNIK NÁVOD NA NENÁLADU

1. Hudba
Na posledním koncertě Rudyho Lindy v Praze jsem si koupila jeho album RE:CONNECT, které je na boj proti podzimní chandře jak dělané. Stejně jako album Jiřího Krhuta a Štěpána Kozuba Prásknu bičem - se kterým teď jezdím v autě všude, ačkoliv u mojí nejmilejší písničky Poraď mi s tím se mi zastavuje dech i srdce sílou jejího textu.

2. Kašmírová čepice a šála
Obě mám z COSu už pátou sezónu a miluju je. Černá čepice mi dělá ráno, v poledne i večer nejhezčí vlasy na světě. A zachumlaná v šále se cítím bezpečně jako v pelíšku - všem nečasům a vůbec všem navzdory.

3. Běhám
Zatím dost komickým stylem a na kratinkou vzdálenost - ale za to denně. Bolí mě z toho stehna, holeně, hýždě. Bolí mě z toho snad i paže, ale ta moje brunátná radost v cíli je prostě fantastická. Nechápu, proč mi začít trvalo čtyřicet let, deset měsíců a 25 dní ...

4. Knižní klub
Jednou za měsíc se u nás na vsi setkáváme nad knihou a s jejím autorem. Je to trochu závod s časem, abychom vždy oba s mužem knihu stihli přečíst, ale jen díky kurátorskému výběru našeho KK jsem přečetla skvělé tituly jako Život po Kavkovi Magdalény Platzové nebo parádně groteskně existenční Kontinuitu parku od Petra Šestáka. Zejména tu druhou knihu vám moc doporučuji nebo ji aspoň kupte někomu k Ježíšku.

5. Česká televize
Překvapivě k té teď pravidelně uléháme s Davidem pod deku na gauč a koukáme. V případech I. oddělení mě baví sledovat herecké výkony, kostýmní výpravu i klasické pnutí v pracovním kolektivu - to je pro mě veliký relax. Za to na ivysilani.cz mi jejich nový webový seriál Pět let vytvořil perfektní téma pro seminář mediální výchovy, který letos na gymplu učím. Seriál o jedné pravdě, o dvou názorech na jednu pravdu; o stereotypech v nás. To musíte vidět.

6. Jablečný štrúdl
Tip na naše jablka popadaná po naší zahradě by vám byl tuším k ničemu, ale možná tip na nejlepší listové těsto na světě, které je za mě Babické máslové od Sklizeno, a které koupíte na Rohlíku, oceníte. Jeho lehounká chuť se celá rozpadá v ústech, navíc moc fajn složení (jen mouka, voda, máslo, sůl, ocet a žloutek) zabrání, abyste se brzy v budoucnu rozpadli vy.

7. Dámská podprsenka
Moje perioda nového kousku v šatníku je, ani nevím proč, už léta právě na podzim. Vítám do LeChaton ve Vodičkově a vždy si odnáším značku Simone Perele. S největší radostí a spokojeností u nás doma na obou stranách u ní u střihu Andora experimentují pouze s barvami, na větší divočinu nemám koule.

8. Tři radosti denně
To je moje metoda duševní hygieny, o které jsem vám tu psala už mnohokrát. V posteli než usnu - si promítám tři okamžiky, které mi ten den udělaly radost - tři věci, které se mi povedly. Moudrá motta našich dětí, šťastné náhody nebo každá jedna vaše kabelková objednávka v Mitnik e-shopu. Vřele doporučuji - zkuste to taky,  usínat na polštáři spokojenosti a vděku je vážně více než léčivé.

9. A můj muž
Jeho sošností počínaje a velkorysostí konče. On je moje všecko.

10. ...

A desítka?! Desítku chci slyšet od vás

- co vás teď staví na nohy, když celému světu je podráží válka a energetická krize?
Co vám zvedá náladu, když nejvíc se teď zvedají ceny?



4 komentáře:

  1. Ahoj, pěkné, taky bych běhala, co bych za to dala. Natahla jsem si při běhání tak sval, že jsem skončila na pohotovosti a pajdám už dva týdny a je to hrůza...🙈👎🏃🏻‍♀️🤨
    Ale chávlit se je třeba, uznat si některé věci, sama sobě je velký um. ☺♥ Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oj, tak je nožka brzy fit!

      Šťastné běhání a šťastné uznávání přeji!!

      Vymazat
  2. Mirko, jdu tedy do toho !
    1. po ránu mezi 6-7h.každodenní ranní otužování, stále ještě v bazénu na zahradě
    2. poté 10-15min. cvičení - protahování, už nutnost, aby mě nebolela záda
    3. 2x denně rituály při kávě + kostička hořké čokolády ;-)
    4. tvoření - motání věnců, ráda, bych je motala častěji
    5. příroda, zahrada, procházky, kolo- pohyb venku
    6. k podprsence, od stejné značky jsme se dopracovala až po 50letech, ale fakt sedí
    7. poslech podcastů
    8. mazlení s kočkami
    9. kniha před usnutím
    10. můj Muž ♥

    OdpovědětVymazat