úterý 6. září 2022

Jak podnikat s dětmi


Prázdniny definitivně skončily, děti jsou ve škol(k)ách a práce zase může jet naplno - a tak jsem pro inspiraci sepsala další Mitnik desatero.

JAK PODNIKAT S DĚTMI

1. Mějte jedno, čtyři, pět ... kolik chcete dětí.

2. Máte-li jedno, čtyři, pět dětí a rozhodla jste se podnikat, vězte, že jste se dala na náročnou cestu. Proto by vás práce měla vážně bavit, dlouhodobě naplňovat a skutečně uživit.

3. Podnikat znamená mít před sebou dvacet čtyři hodin denně kupu úkolů - jako podnikající maminka s tím ale musíte vědomě a šikovně pracovat. Jinak se z faktu, že nikdy nikdy nikdy nebudete mít hotovo, zblázníte.

4. Mějte ve věcech systém. U mě fungují přesně vymezené hodiny, kdy se věnují své práci a ostatní čas, kdy pečuji o děti, domácnost, dům a muže (zmíněno v abecedním pořadí).

5. V čase vymezeném na práci pracuji podle předem stanoveného plánu a postupuji rychle krok po kroku v seznamu úkolů. Některé úkoly se mi opakují každý den, ty nepravidelné si píšu na pravou stránku do diáře a po splnění škrtám. Tedy buď škrtám nebo nesplněné přepisuji na novou stránku na další týden. V čase vymezeném na práci nezvedám nepracovní telefony a neodpovídám na zprávy - jsem koncentrovaná a pracuji opravdu svižně.

6. Protože času vymezeného na práci mám se třemi dětmi (11, 8 a 5 let) stále málo, snažím se maximálně využívat dalších různých časových oken - například obsah textů na sociální sítě si tvořím zásadně v hlavě, když řídím auto. Hodinu, co čekám na dceru v gymnastice, pak vše datluju do notebooku v kavárně u tělocvičny. Lehčí pracovní hovory řeším taky v autě. A pořád mám u sebe v kosmetické taštičce blok na své postřehy a kabelkové inovace, které si píšu, když čekám na vlak, u lékaře nebo když se někdo zpozdí.

7. V čase mimo práci však ale vozím denně balíčky do naší Zásilkovny, je vedle Alberta. Když jsou prázdniny, jedou se mnou občas děti i ke švadleně, pro koženky, látky, výztuže či zipy do velkoobchodu. A když byly naše děti uplynulé dva roky ve všech těch karanténách, čekaly na mě v autě, než jsem si oběhla, co jsem prostě pracovně udělat musela. A upřímně, někdy mi děti nosí balíčky v IKEA taškách s nadšením, někdy jsou z toho zcela oprávněně otrávené.

8. Za to v péči o domácnost a dům jsou děti takřka stále se mnou. Potraviny nakupuji zásadně s dětmi, jezdím s nimi na benzín i na poštu. Když žehlím, koukáme u toho společně na filmy. Peču, když si děti píšou úkoly.

9. Na úklid domu mám jednou za 14 dní paní, naše děti věší a skládají vyprané prádlo, vykládají myčku, chodí s odpadky nebo si umí na večeři nakrájet a upéct americké brambory a masové koule k tomu. Já denně vstávám o hodinu až dvě dřív než rodina a pracuji; a plavat jezdím až večer, až už jsou všichni v pyžamu.

10. Pět let jsem učila jako zaměstnanec a moc mi tehdy v práci chyběla kreativita, rozlet, možnost zkusit věci dělat jinak. A to vše teď jako kabelková Rosa Mitnik mám. Tvořím krásné věci, které ale musím umět prodat. Šiju, vymýšlím, píšu si, co chci. Miluju, že můžu realizovat své nápady. Hledám cesty, dělám chyby, učím se. Potkávám lidi, podvodníky i svině. Nemůžu si vzít paragraf a nemám žádnou dovolenou. Ale prodala jsem už skoro pět tisíc knížek a kabelek nepočítaně. Moje práce mě vážně baví a už deset let naplňuje, akorát zrovna teď se musím sakra snažit, aby mě i dobře živila.
...

A co je u vás v září nového/jiného? A podnikající maminky, shodneme spolu na tomto desateru?


Kufříky na vzpomínky jednou!


Kufříky do školy i do života.

6 komentářů:

  1. Pravdivé a upřímné vyznání.Jiné bych ani u tebe, milá Roso, nečekala. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jiřin,

      jiné než upřímné by nikomu dalšímu nepomohlo, že jo?!

      Vymazat
  2. Jste skvělá! A ta vaše energie je neuvěřitelná. Moc ráda vás čtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alžbět, nechte na hlavě!!

      Ale díky moc, že vždycky přijdete, přečtete a napíšete - to je nejvíc! Děkuju.

      Vymazat
  3. Milá Roso, děkuji za další inspirující desatero. Já začala podnikat letos v srpnu, což se teď na začátku září s dvojčaty ve třetí A, jeví jako náročné kombo...Teprve si zabíhám systém všeho- hlavně té organizace - práce -rodiny -dětí. Láká mě hlavně ta možnost svobodně se projevit, tvořit, vybírat si spolupracovníky, otisknout do práce esenci sebe, neustále s učit nové a rozvíjet se ....těžké jsou pro mě všechny organizační věci, papíry. Ale věřím, že to bude zkušenost k nezaplacení :) Děkuji za Vaši inspiraci....tisknu si další Vaše desatero!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,

      držím Vám palce - ať se dílo podaří!!

      Dejte vědět, znáte to - terapie sdílením je parádně silná!

      Vymazat