pátek 1. června 2018

Knížka Mrkni na to!


Monička je vždy fantastická návštěva. Ve svých rozevlátých vlnách a s malými brýlkami nose k nám pokaždé s sebou přiváží metropolitní esprit, hned u branky nahlas ochá nad krásami staré zahrady a prosí, jestli se může zout donaha. Dá rovnou dvě kávy za sebou a pořád mi jen lichotí a podkuřuje. Div, že mě nepohladí po vlasech, jak je nadšená z našich nových hipstersky vyvýšených záhonků, do kterých jsem ale přesadila původní, letité a trochu chatrné jahody. Zásadně a košatě obdivuje naše růže, kterým jsme letos na jaře dopřáli profesionální zahradnickou péči a ony keříky se nám teď za odměnu můžou vykvést z podstaty: šíleně a voňavě a všemi barvami.

S Móňou je děsná sranda, protože za oficiální imagí velmi populární a naprosto výborné lektorky Národní galerie je schovaná i ostře rozumná žena, která umí ironicky soudit a kontextuálně hodnotit tento svět a lidi v něm, avšak s výrazným citem pro paranormální|ezoterické|psychosomatické jevy mezi námi - a přesně to já miluju!

Navíc ona je jediný člověk v celém vesmíru, kterému když napůl znuděně vyprávím, že léto budu mimo jiné trávit na chalupě v naprosto zapomenuté vesnici někde u Jindřichova Hradce - to jen ona mi na to řekne, že v Sumrakově žil a tvořil můj vele-oblíbený konstruktivistický sochař Hugo Demartini. Jak to všecko může sakra vědět?!

...

A právě od ní teď dostala naše děcka velmi stylovou, uměleckohistorickou knížku. Ač Národní galerie tohoto průvodce českým středověkým sochařstvím pravděpodobně zamýšlela spíš pro malé čtenáře, podle mě se možná víc hodí pro uměním zapálené rodiče. Nejen pro výrazné množství textu a čistě odborné informace. Autorům se podle mého soudu příliš nepovedlo opustit suchý kantorský/nadřazený přístup k žákovi; jak si totiž jinak přebrat třeba větu, kdy vás hned v úvodní kapitole vyzvou, abyste "své dotazy kladly jen v odůvodněných případech". Ale na dalších místech nové publikace se snahám o lehkost, vtip a nevážnost tématu myslím už daří pěkně, především díky písmu a komiksovým glosám ilustrátora Martina Kubáta. Knížka je velkého formátu na křídovém papíře a patří k té literatuře, se kterou si vždy chcete sednou do měkkého, rozložit si ji na klín a dlouze ohlížet její voňavé stránky. Je plná mimořádných fotografií, kdy až litujete, že si na ostře zobrazené části a fragenty dřevěných soch nemůžete skutečně sáhnout a všechny ty detailní trhlinky a spáry v materiálu sledujete s nosem přilepeným u papíru. Odborné texty jsou šikovně dávkovaný v kratších odstavcích, a když se prokoušete pasážemi o restaurátorských postupech a chemických technikách, ve finální třetině knihy na vás akčně čeká pět skutečných a napínavých příběhů soch z našich národněgalerijních sbírek.


Tato knížka 
je nádherným dárkem; intelektuálním dětem a jejich zvídavým rodičům - nebo naopak!
















A oboustranná příloha knížky,
kdy za tenhle slovníček bych vám bývala byla kdysi na vysoké škole zulíbala ruce - je opravdu boží!



Přeji vám příjemný románsko-gotický zážitek.

18 komentářů:

  1. No to je ale krásná knížka, díky za tip! Potřebuji ji někomu darovat, chjo.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Váš blog už dlouho sleduji, přestože je moje dítě už trošku starší. Přesto, kniha Mrkni na to je přesně to, co nám doma chybí. Prosím, kde se dá koupit? Krásné léto přeje
    Renáta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renat,

      objednejte si ji přes web Národní galerie. A kdyby to nešlo, napište mi - nějak Vám to zařídím.

      A díky za podporu, vážím si ji!!!

      Vymazat
  3. Jé, tu Moniku asi znám! Byla jsem cca před 10 lety an víkendu s NG na téma land-art, v Soběslavi, a bylo to skvělé! Přístup podle mého gusta a ještě nápaditě sestaveno, dokonce s dobrodružnou plavbou a tak!
    Tak moc pozdravuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jed s Móňou na víkend je sen ... každé holky!!! ... .o)

      Vymazat
  4. Já přesně s takovými pocity které jste Roso popsala otevírám kuchařské knihy:)))))
    A abyste věděla,mám vás ráda a moc ráda k vám chodím!
    Val

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud je to Monika Sybolová, tak je to ta nejlepší kurátorka z cyklu NG nikdy nezavírá. Skvělá, vtipná, srozumitelná... Doplňuji a oživuji tímto cyklem hodiny Dějin výtvarné kultury. Moc díky a škoda, že nepokračují. S pozdravem Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já budu zas příští rok chodit na večerní kurzy dějin umění pro pokročilé - přidáte se?

      Vymazat
  6. Takto někoho vyzdvihnout a pochválit umíte jen Vy! :)
    Musím tu ženu poznat:)
    S pozdravem Valérie FM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou vás pozvu všecky a kafe poteče proudem!!!

      Vymazat
  7. Knížka vypadá skvěle :-) A panu Demartinimu jsem před lety nosila poštu, jako studentka na brigádě. Byl to jeden z posledních domů po levé straně směr na Skrýchov, před vraty veliký strom. Užijte si dovču, je tam krásně :-) P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No neke - asi se tam půjdu "náhodou" podívat ... :o)

      Vymazat
  8. A stavte se na kafe do Lhoty přes kopec:) č.p.5!

    OdpovědětVymazat
  9. OOOOOO děkuji ,knihu musím mít. Jinak chválím za hipsterské záhony, mám je také a začínala jsem za odporu celé rodiny, že ničím styl zahrady,stavěla jsem je z latí a isolepy, takže velká improvizace,dnes jsou takové, no hipsterské, dík za termín:-)
    Pěknou neděli
    Ivan z JI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ou jee, blahopřeji k záhonovému průkopnictví a úrodě zdar!!!

      Vymazat