úterý 16. ledna 2018

Čtyři knížky pro děti nejkrásnější na světě


Miki mě teď krásně podrbal po bradě.

Když měl v novém roce ve školce nakreslit, co mu přinesl Ježíšek, výtvarně ztvárnil koleje, vlaky a knihy. Navíc v řeči výhradně používá tohle knižní slovo: knihy; což mě baví stejně jako že se nové čtivo dostalo do jeho top výběru i do paměti - přes všecku tu horu hraček a hračiček, kterou pod stromečkem našel.

No, a celý první rok se snažím férově/výchovně čerstvě zásobit knihovničku i malé Týnce, ale není to vůbec snadné. Najít a vybrat si na trhu dětskou tvrdou papírovou knížku, jejíž umělecké ilustrace a hravé pojetí by oslovilo a jejíž čtení(!) by bavilo i mě, je pro posledních sedm let obtížné.

Letos na jaře jsem pro Týnečku na festivalu Mini odchytila u stánku mezinárodního knihkupectví Amadito rozkošnou desetistránkovou retro vyprávěnku Rosie´s walk o slípce, co jí mlsně hodí liška. Ale nesežere jí, nebojte - anglický příběh má happy end.

Ze zářijového Tabooku v Táboře jsme Týně na památku s chlapečky vybrali v Česku zatím nevydaný kousek od hvězdného polského dua Aleksandry a Daniela Mizielinski, kteří ilustrovali současné knižní trháky jako jsou Mapy nebo Pod vodu, ale i D.O.M.E.K. nebo D.E.S.I.G.N. Růžová knížka Mám oko na lytery je v polštině, ač uvnitř neobsahuje vytištěno jediné slovo. Úkolem čtenáře je totiž na všechna písmena abecedy hledat slovo na každé stránce. Což, jak můžete vidět na fotkách dole, je někdy pro našince malinko nelehký úkol, ale ilustrované postavičky a scénky jsou tak vtipné, že vždy se toho dá hodně vymyslet, i přes jazykové hranice.

Českou perlou pro nejmenší děti je pak pro mě knížka o vepříkovi a spol. Když jsem já sloužil ... Ulovila jsem ji teď v novém knižním oddělení prodejny Skibi v Kotvě a už před deseti lety ji ilustrovala nejlepší Andrea Tachezy. Opravdu každé její zvíře na statku uvnitř knihy je prostě nádherné a navíc panenka ve finále stele postel v komoře trendy nordic povlečením. A taky já tuhle lidovku furt dokola zpívám našim dětem ráda a výjimečně neznuděně, protože si říkám, že při všech devíti letech, co chlapec sloužil, zpívám, přemýšlím a dělám něco málo pro vlastní boj proti úpadku paměti.

A ve finále mám pro vás úplnou novinku, kterou jsme Týnuš dovezli teď v neděli, aby jí nebylo líto, že s námi na umělecké výtvarce v Praze nebyla. V knihkupectví Koenig BOOKS ve Veletržním paláci mají snad vždycky zahraniční literární skvosty pro děcka a tuhle přerozkošnou Tiny farm - tlustou knížečku ve tvaru domku - jsme tam prostě nechat nemohli. Ilustrace uvnitř jsou k pomazlení, tématicky něco ze stáje, něco ze zahrádky, něco z domova a tvary perforací pevných stránek neznají mezí: od hvězdičky až po obláček.

...

Tak to je všecko moc pěkné. Valentýně je rok a má čtyři knížky. To jako vůbec není špatný start do života, ale já toužím ještě po něčem jiném. Po leporelu - kontrastně ilustrovaném podle mého oka, ve kterém bude nosný příběh. V rýmu. V básni. Zatím je stále můj domácí evergreen Narodil se chlapeček malý jak tvůj paleček ..., ale obávám se, že počet dramatických stylizací, kolikrát Hrubínovo dílo můžu předvést za jeden svůj život všem mým třem dětem, už se limitně blíží nule. 

Chtělo by to něco nového!


Ilustrovala Pat Hutchins v roce 1968. Britská klasika.



A česká zvířecí lidová serenáda od Andrey Tachezy. 


Polští mistři v růžovém.

Zatím si s Týnkou ukazujeme obrázky, jak nás to napadne, ona ještě na abecedě příliš nelpí.



Má novou!

S důrazem na milé detaily ilustrovala Suzy Ultman.

Bichlička.









A co nejvíc ke štěstí rozřechtá vás, je-li vám dvanáct měsíců plus?

18 komentářů:

  1. A tím chceš samozřejmě naznačit že už jsi krůček od vydání vlastní leporelové knihy. Že?:) já bych chtěla našim dětem nějakou nakreslit..týnce to mooc sluší:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, původně jsem dneska dopo chtěla uvařit jen kedlubnové zelí, ale možná před obědem napíšu i knížku ... :o))))))))))))))))))))))))))))))))

      Vymazat
  2. u nás frčí Andrea Popprová, Kam se ztratila rolnička, Houby....a pak takové ty různé vyklápěcí od Svojtky nebo Kubišty

    OdpovědětVymazat
  3. doma mam 3 nadsenych citatelov a prirodzene sa k nim pridava aj najmladsia 15 mesacna. vyzaduje si to nastojcivym: cit!
    jej oblubene su tieto: klasika - nenasytna husenicka (eric carle), urcite je aj v ceskom preklade, slovenska uz sme tu https://www.buvik.sk/uz-sme-tu, ktoru som ale kupila pred 10 rokmi najstarsiemu. ta by sa vam urcite pacila, jemne a vtipne ilustracie.
    no a este je jedna, ktora je top pre vsetky moje deti a citali/citaju ju az do roztrhania: good night gorilla https://www.amazon.com/Good-Night-Gorilla-Picture-Puffins/dp/0698116496 kniha bez pismen, zato s velmi vtipnym pribehom, na ktory deti dobre reaguju. tu som dostala od mojej sestry tiez este pri prvom dietati a mozno jej napisem, ze je cas na novy kus... pripadne napisat do niektoreho sk vydavatelstva, ze by ju mohli vydat aj tu.
    a v plane mam kupit tuto: mila zoo (rod campbell).

    napadu napisat knizku velmi fandim! kedysi sme mali podobne ambicie aj s manzelom, ale nevieme to dotiahnut do konca...

    citaniu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ou jeeeeeeeeeeee, všecko taková překrása - děkuju pěkně: za všecko!!!

      Vymazat
  4. S pribehem a v rymu jsem ulovila v levnych knihach nedavno zimni Jak se repa vratila. Ale nevim, jestli potesi Vase narocne oko,Rosicko;)

    OdpovědětVymazat
  5. Zelí vezmu za vás, vy pište:-)
    Jinak nejlepší ilustrace jsou Týnčiny škraničky a prstíčky
    Ivan z JI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste zlatá, já věděla - že na vás bude spoleh.

      Hned zítra na to sedám, snad od mě v noci vejde duch Františka H. ... .o)

      Vymazat
  6. Tak já bych měla spíš seznam strašných, divnych a pitomých knížek. Všechno dárky od příbuzných😁 Vede u nás Veselé auticko, které má první dvojstranu ve slovenstine a zbytek v češtině a vůbec knížky od Disney, hlavně malá mořská vila, zkrácená na pět stran, s vynechanou zapletkou. Takže jedeme do kola Polamal se mravenecek a Kuratko a obilí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíte, Kuřátko my třeba vůbec u nás nemáme - do toho jdeme!!!

      Současnému bezlepkovému trendu navzdory ... :o)

      Vymazat
  7. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovědětVymazat
  8. U nas hodně frčí tahle bubu-baf kniha ��

    https://m.youtube.com/watch?v=-PGTgCsLzEw

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju - baví mě, jak fajné výrazy ve tváři ta zvířata mají!

      Vymazat
  9. Mám oko na litery je krásná - tato série mi nějak utekla. Koukla jsem na ně a právě jsem si objednala Mam oko na liczby, kde se počítá, což je u nás teď aktuální. Tak moc moc děkuji za typ :-) Farma je úžasná.
    Když byla moje dcera v tomto věku, tak jsme měli nejoblíbenější knihu The Odd egg od Emily Gravett a ještě teď ji občas sjedem :-)) Je jednoduchá, něžná a moc vtipná. Určitě ji doporučuji. Od stejné autorky máme i Dogs, ti jsou taky moc fajn. Jestli neznáte posílám odkaz:
    https://www.youtube.com/watch?v=b30ep11zIpc
    https://www.youtube.com/watch?v=vCTlUX1Pw3k
    Mějte se krásně Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, to je ale rozkošnost, díky díky díky! Za Týnku i všecky malé holčičky světa!!!

      Vymazat