pátek 23. září 2016

Koupili jsme dům aneb nový nekonečný(?) seriál


Dům je z roku 1928.

Když mi David ukazoval jeho inzerát, odmítla jsem se na něj jet jen podívat. Mnohokrát dostavovaný. Přístavek sem, přístavek tam. Mansardová střecha. A hlavní vstup dovnitř přes verandu. "Tak to je jak vila Vilekula, tam už snad chybí jen ten puntíkatý bílý kůň venku.", odvracela jsem oči od monitoru počítače.

Ale jeli jsme. Byl překrásný květnový den. Slunko a vítané teplo, měla jsem šaty a holé nohy. Zaparkovali jsme na konci ulice a ještě dřív, než jsme cinkli zvonkem na stávající majitele, byli jsme okouzlení. Původní zahradou, s ovocnými stromy, keři a lískami podél plotu. Krajní polohou nemovitosti. A především pak výhledem do kopců. Nedělali jsme ale honem žádné soudy a napjatě u branky čekali, co uvidíme dál. Zdravil a zval nás dovnitř zralý pán. Prohlédli jsme si přízemí, prohlédli jsme si patro. Na něco jsem nadšeně valila oči, v některých místnostech zas oko nevědělo, kam uhnout dřív.

Když si pak můj muž s majitelem domu sedli venku k letitému dřevěnému stolu pod možná i starší ořešák a probírali možné detaily koupi, stávající zapeklité vlastnické vztahy a jejich vzájemné soudní pře, zatímco já pobíhala zelenou pučící zahradou za dvouletým Mikešem, v jednu chvíli jsem se otočila. A na půl vteřiny uviděla záběr - dva lidé, spolu, v klidu, zatímco kolem si utíkají děti. A to bylo to ono. To chci. Tam si přeju bydlet.

Velmi jsme na koupi spěchali. Třetí miminko pod srdcem, naprostá absence důstojného prostoru pro větší rodinu v našem bytě Marii Kondo navzdory a má věčně opakovaná touha po vzdušném ateliéru pro kabelkovou tvorbu.

Oba majitelé nám byli nakloněni, muž zařídil možné i nemožné, a tak jsme se jednoho mimořádně upršeného červencového odpoledne všichni sešli k podpisu kupní smlouvy. Pro nejezdící tramvaje jsem na schůzku bohužel doběhla pozdě (a navíc v totálně rozlepených botách) a hned ve futrech místnosti jsem se lekla - tolik lidí?!? Každý přítomný tam měl svého advokáta! Advokát a prodávající strana. Druhá znesvářená prodávající strana a její právník. Já jsem tam měla svého muže. A můj muž měl svého advokáta. To jen realitní agent si troufl přijít sám: asi věřil, že jeho když tak ochrání ten tlustý řetěz, co měl na krku. Pak nastalo dlouhé kolečko podpisů mnoha dokumentů a mnoha stran a celou poněkud těžkou atmosféru uvolňovaly snad jen drobné spekulace přítomných dam, která že z nás má vlastně nejdelší jméno. Nevím, pro mě tohle mezní chvilka nebyla. Sice jsme s Davidem osm dní před našim osmiletým výročím svatby kupovali dům s osmi pokoji, ale víc než euforie to byl pro mě velký otazník na naší blízkou/dalekou budoucnosti. Nemohla jsem nevidět tu do morku kosti rozhádanou rodinu, která se přes masivní jednací stůl na sebe nemůže ani(!) podívat. Toť prodávající strana, původní vlastnící. Strejda a neteř. Ani se nepozdravili. Navíc strýc se sám v domě narodil, vyrostl v něm a vychoval tři dcery. A teď - ač nerad - jde o dům dál. Bože chraň, ať se o tuhle Vilekulu naše děti jednou nebudou stejně přít!

A pak to přišlo! Měli jsme s Davidem představu, že si bereme rychlovarnou konvici a už zítra si v našem novém domě vaříme Earl Grey ke snídani. Že se prostě můžeme přestěhovat hned. To však trvalo do chvíle, než jsme tam na obhlídku prostoru přivezli naši interiérovou designérku. Všichni určitě tušíte, koho jsem si vybrala!!! Moje maminka mi pak napjatě večer volala a překotným hlasem se mě ptala, co na dům Andrea říkala. Odpovídala jsem, že nic. Že nám akorát v samém zaujetím vnitřním prostorem okamžitě a na místě navrhla úžasné změny a přestavby. Pomyslně hned zbourala několik zdí, vymyslela nové příčky, jiné koupelny a šatny. Zvětšila a prosvětlila kuchyň, otevřela obývák a ukázala mi, kde budu mít v ateliéru stůl k šití a kde David trubkový gauč v jeho pracovně. Interiérový redesign za jeden a půl míče, odhadla AB. A stěhovat se budete tak za rok, dodala krátce nakonec. No, to snad ne! Ale to bylo v létě.

Dneska jsme už zase o kus dál. Víme, jak bude vypadat hala a dlažba do ní už je ve výrobě. V architektonickém plánu nové kuchyně dolaďujeme, kam si dám domácí pekárnu, a jestli nám vyjdou kačky i na vestavěný kávovar. Kolem našeho jídelního stolu se bude konečně(!!!) dát tančit. Halabala křeslo bude trůnit na vlysových parketách a v okně koupelny budu mít kytky.

Ne, neptejte se! Kdy se budeme stěhovat. Kde budeme letos zdobit vánoční stromeček. Jestli se všecko stihne do porodu. Zda se budou muset dělat stropní podhledy. Zda vysekávat podlahy. Půjde-li přesunout kotel. A kolikrát překročíme náš stávající rozpočet.

Tohle já nevidím/vidět nechci/vidět odmítám. Já se nejvíc těším. Na prostorné vaření. Na šití jen v mém vlastním(!) pokoji. Na oba chlapečky v jejich velkém pokojíčku. A naše manželské usínání/probouzení se s výhledem na řeku a lesy. Těším se na garáž, plodinový i ten druhý sklep. Těším se na hostinský pokoj, ve kterém se, moc doufám, dveře netrhnou. A taky se těším, jestli se vážně ukáže, že naše nové městečko je specifické, jak mě varovala moje/vaše velmi oblíbená blogerka, která tam už léta bydlí. A která své lakonické proroctví však uzavřela větou: "Ale ty, ty si tam své místo najdeš!"

81 komentářů:

  1. Moc držím palce!!! Vám i nám ;) ... Ty víš ... A těším se, protože už teď vím, že to tam budete mít krásné! ... My se včera konečně!!! dohodli na obkladech do koupelny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak, máte-li koupelku,
      tak to už můžou být mejdany do vany

      a to je základ. Těším se na vás!!!

      Vymazat
  2. Gratulujem, radosť obrovská!!!
    Ja sa tak vytešujem ôsmy rok, so štyrmi deťmi, dúfam, že dorazí to piate...!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně napsané, jako bych tam byla s Vámi, milá Roso.
    Ať jste v novém domově šťastní !
    Michaela

    OdpovědětVymazat
  4. Krasny clanek a musim se priznat, ze jsem se u nej hodnekrat pousmala. Az na toho puntikateho kone mame v poslednich mesicich zrejme uplne totozne dojmy! ;-) Uz se na tu Vasi Vilekulu moc tesim, az se ubytujeme v hostinskem pokoji. A nebo Vy v nasem ;-)... drzim palce, at mate alespon vetsi stesti s remeslniky a casovym harmonogramem!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc gratuluju! Letosek je u vas rok s opravdu hodne velkym R. Mimi, kniha, e-shop, dum....Co jeste prijdeeeee?????

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Roso, jako všichni zde moc gratuluji! A těším se na hádací hru kdo je tajemná blogerka a městečko :-) Ať vše dobře dopadne, řemeslníci pracují jak mají, a krásně se vám bydlí! Jana.

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasné. Hurá, už se těším, jak se vám to bude měnit pod rukama (a že budeme moct blogově koukat přes rameno!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude mi ctí největší, budeš-li divačkou našeho sitcomu!

      Vymazat
  8. Skvělé, úžasné zprávy, kterými nás v poslední době zasypáváš!! Mám radost a držím palce, ať co nejrychleji a bez těžkostí dotančíte k- a nejen- kuchyňskému stolu!! Pa T

    OdpovědětVymazat
  9. Držím palce :) a jsem ráda, že jste rádi :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to vyšlo 😊!!! Teším sa s vami!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a vám už povlíkáme peřiny - přijeďte!!!

      Vymazat
  11. To zní jako ideální dům! Blíží se čtvrté Vánoce od chvíle, kdy jsme si poprvé prohlídli ten náš (z r. 1925), a ještě v něm nebydlíme! :-)) Snad vám ta rekonstrukce půjde rychleji od ruky. Jsem zvědavá na další zpravodajství.

    OdpovědětVymazat
  12. Blahozelam! Nech vam ten cas prerabky rychlo ubieha, aby si mohla co najskor byvat, pracovat , kochat sa vyhladom v novaom dome a nahanat deti po zahrade

    OdpovědětVymazat
  13. Já to věděla, já to věděla! (Od jedné oblíbené blogerky a kamarádky;) Prosím nějaká fota z Vily Vilekuly ještě ,,před":). Těším se a gratuluju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím postupně, ať mi tady někdo neomdlí ... :o)

      Vymazat
  14. Moc gratuluji, mám radost s vámi! A jsem zvědavá, jaké to je městečko :) :)

    OdpovědětVymazat
  15. Gratuluji a přeji hooooodně sil a divokých tanců kolem společného stolu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budeme na střídačku tančit a na střídačku o tom blogovat, slibuju!!!

      Vymazat
  16. To se četlo jedním dechem - asi že mi to něco připomíná... Držím palce, ať pod omítkou neobjevíte stěnu z vepřovic jako my ;)

    OdpovědětVymazat
  17. Vy jste to zase tak krásně popsala, že bych se hned stěhovala s Vámi. :-)) A koukám teda, tento rok asi jen tak něco nepřekoná, že? Tolik novinek a změn!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojďte, další pár šikovnou rukou se dycinky hodí!

      Vymazat
  18. Kůň na verandě! Óóó, po takovém koni a takové verandě jsem vždy toužila! Hodně síly s jeho zvedáním přeju vám všem :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Gratuluji! Je to i můj sen, taky jsme měli 8mé výročí svatby (ve stejný den jako vy), ale domeček v nedohlednu. Sice jsme se byli na jeden podobný podívat, uchvátilo mě to okolí a v baráku spousta starých skříní k předělání. ALE chybí takový detail, jako jsou finance. Takže my zůstáváme v našem 2+1 a já se stávám minimalistou proti vlastní vůli. Ale zase se učím novým věcem.

    Ať jste co nejdřív v novém. Uži si raději pohodový porod a stěhování až pak, i když to hnízdění...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, budeme se snažit a navíc ještě recipročně držet palec vám!

      Vymazat
  20. To vám moc přeju!
    My stavíme, brzo se snad budeme stěhovat (ta dělená okna, pamatujete? .)) a jistě budeme nutně potřebovat něco z toho "vašeho" :)
    Pohodovou rekonstrukci!

    OdpovědětVymazat
  21. Teda události ve světě a Evropě jsou míň turbulentní než co se všecko událo u vás. Co zpráva, to bomba! Obrazně řečeno samozřejmě 😂🙈. To je taková symfonie, jak vám to všechno klape a vychází. Éšop, miminko- a to holčička a teď domek!!! Úžasné. Moc se těším na další zpravodajství z vaší vily Vilekuly!!

    OdpovědětVymazat
  22. Tak to je fakt rok velkých změn - přeju brzké stěhování a co možná nejmíň rozhádanou rodinu z toho všeho :D

    OdpovědětVymazat
  23. Rosi tak 2016, na ten budete asi celý život vzpomínat a nejen kvůli narození princezny. Moc se těším, že nás necháš do Vilekuly nahlédnout. Moc přeji, aby vše běželo hladce jak po másle a kdyby přeci jen něco drhlo, i na to budete časem s láskou vzpomínat!!! Prostě tenhle rok, je pro Vás dobrý ROK!!! Jen tak dál..a opatruj se maminko!Zdravím Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, roztočili jsme kolo života ... pořádně!

      Vymazat
  24. Nevim proc,ale napadly mne Podebrady. Tak uvidime, co se z toho vyklube��. Kazdopadne drzim palec at jste brzy v novem!

    OdpovědětVymazat
  25. Já už se taky mooooc těším. Na fotky, zážitky, příspěvky. No super!!!

    OdpovědětVymazat
  26. Že ho ochrání tlustý řetěz na krku je nejvtipnější hláška dneška :-) Těšení se na věci a události nadcházející je stejně nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  27. Chudák pan..taky doufam.ze to deti mine. My jsme zas koupili ze se rozvadeli...moc preju a tesim!♡

    OdpovědětVymazat
  28. Kéž by to byly Poděbrady, to by byla naděje,ze Rosu někdy naživo uvidím,mam to tam kousek.Ale kopce tam moc nejsou teda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady mi někdo mluví z duše...I já bych brala mít Rosu vtipnou v Poděbradech! Lenka

      Vymazat
  29. Gratuluju a v dobrem zavidim ten krasny novy zacatek a to teseni se! At se vsechno dari! Pekne dny, Iveta

    OdpovědětVymazat
  30. Krásně si to napsala paní Mitniková...moc gratuluji k domu, moc držím palce ke zdárné rekonstrukci ....pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
  31. Velká gratulace!!! Poklidné, pohodové a hlavně no stress zařizování a budování, Rosi, a ať v tom novém domě zažíváte samé radosti a šťastné chvilky ...

    OdpovědětVymazat
  32. Rosičko, mooooc přeji, aby jste byli všichni šťastní v novém domečku a těším se taky, jako všechny přede mnou na další report !!! Šá

    OdpovědětVymazat
  33. Moc gratuluju a moc přeju :)! A těším se na celý celičký seriál :).

    OdpovědětVymazat
  34. TA řeka, TY kopce, jestli si TO místo podle indicií myslím správně, jsou TAM krásný. A jestli nemyslím (což se mi často stává), tak určitě taky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsi Pražák, tak jste tam určo měli chatu!

      Vymazat
  35. Milá Roso, blahopřeji. Při Vašem "spisovatelském střevu" námět na román. Mám bohaté zkušenosti ze dvou rekonstrukcí, jedné za hluboké totality (ať žije kutilství nekutila a detektivní práce, kde sehnat potřebné - týkalo se cestování po Čechách i Moravě) a před několika lety (domnívat se, že firmy pracují tak, abyste je určitě doporučila dál, je naivní). Přeji hodně štěstí, smyslu pro černý humor a pevné nervy, protože splnit si sen o vysněném bydlení, to stojí za to. A mimochodem, "vítee pani", že i ty nejtvrdší a nejdražší parkety, výrobcem, prodejcem i podlahářem deklarované jako naprosto nezničitelné ("ty vydrží i cupitání oskarových hvězd na 15cm podpatcích"), nepřežijí bez známky únavy jedno vzteklé dítko ( v našem případě už vnouče) mrskající dřevěnými kostkami, startujícího pejska - doufám, že už nějaká dobrá duše vysvětlila vašim dětem, že dům bez psa je nemyslitelný, a že, hostinský pokoj je úžasná věc, ale jak děti porostou, budete ráno potkávat u ledničky čím dál více neznámých lidí, protože se nemohli dostat domů a u vás je místa dost? :-).
    Zlomte vaz. Na veselé "historky z natáčení" se těšíme všechny. Jana

    OdpovědětVymazat
  36. Palce držím všechny co mám, ale bohužel už teď vím, že to Poděbrady nejsou nebo Polabí jest bez kopců..... Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel bohužel, ale sranda bude i jinde, nebojte!!!

      Vymazat
  37. Krása, držím palce a moc přeju ! I my se takto před pár lety rozhodli a nelitujeme, mrzí mě jen že nemůžeme navštěvovat výtvarnou hernu.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pro nás výtvarka zůstává, ale bude to výzva - tramvaj vyměníme za vlak!

      Vymazat
  38. Roso, moc gratuluju! Ke všemu tomu skvělému nadělení! Kniha, dcera pod srdcem a dům, já myslím, že tohle není úplně proflákanej rok...o těch tunách kabelek a organizérů, ani nemluvím:) Hodně radosti, štěstí a sil na všechny ty splněné sny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju děkuju, trochu jsme ten kolotoč života "roztočili", jo jo ...

      Vymazat
  39. Páni, jestli je to tam, kam si myslím, tak to bude silná dvojka! Gratuluji a víc než cokoliv obdivuji a fandím. Ať se vám tam krásně žije a doufám, že budou nějaké home photos, protože už jen podle popisu to zavání úžasným domem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obrázky budou, cirkus bude - dyť nás znáš: čekej prudký design žitý velkou rodinou,
      kdo má styl, bude omdlévat,
      blázni budou jásat!!!

      Vymazat
  40. To je parádní zpráva. vidíš, taky ses dočkala toho aby sis řekla, tohle je místo, kde chci žít. gratuluju a už se moc těším na nějaké fotky.
    a místo už trošku tuším. uvidíme.
    Majka

    OdpovědětVymazat