pátek 12. června 2015

Dvě blondýnky mužského pohlaví


Když jsem čekala své první dítě, byla jsem přesvědčená, že porodím tmavou holčičku, s chlupy na uších a srostlým obočím - prostě sebe sama. Když mi pak v druhé půlce těhotenství řekli, že to bude chlapec, asi dvacet čtyři hodin v kuse jsem šokem musela dýchat zhluboka. Zato muž zářil štěstím, i když ještě před ultrazvukem průměrně blekotal: ať je to, co je to, hlavně ať je děcko zdravé. A když mi pak v porodnici na hruď pleskli teplého růžového novorozence, hleděla jsem na jeho blonďatou(!) hlavu očima snad ještě většíma než mám obvykle.
Druhé dítě pak už byla zaručená holčička a každá další a další prvotrimestrální nevolnost nad mísou mě v tom jen utvrzovala. Když nám pan doktor Buben ve dvacátém týdnu hlásil, co vidí na šedém monitoru s místy ještě šedivějšími fleky, byla jsem jak opařená podruhé. David se opět vznesl vlastní chloubou snad až ke stropu podolské ordinace a já se ležmo v duchu sama sebe ptala: Proč? Na co? K čemu? K čemu jsou člověku dvě stejné děti??? A protože těhotná se stébla chytá, řekla jsem si, že druhý chlapeček bude (aspoň!!!) jistě brunet. Krásný opičák, kterému se ale na základce nikdo pro jeho nadměrné ochlupení v obličeji nikdy smát nebude.

Nestalo se, mám doma dvě blondýnky mužského pohlaví, jedné z nich se navíc kštice na zátylku sladce kroutí. Nejvíc po vaně. A snad po dědovi. Ale navzdory svým postpubertálním porodním představám si žiju krásný život. Třeba když jedeme z nákupů domů, muž dealuje obsah kufru auta do ruk všem kromě mě. Já si kráčím domů jako princezna. (Dobře, jako princezna, co nese jedno mrně na rukách a k tomu sbírá z chodníku věci, které cestou odložil/zapomněl/poztrácel ten náš druhý pinďa.)

Nikdo se mě neptal a neměla jsem na výběr, ale jsem za dva kluky tak ráda. Třeba protože jsem (si) porodila minimálně jednoho džentlmena, co si okamžitě všimne a chválí, když si ráno vezmu jiné náušnice než včera. To jeho tatínek by si nevšiml, ani kdyby u mě došlo k ektomii ucha. Těší mě vybírání a darování jim plechových aut. Není mi zatěžko kvůli nim vyprudit celý antikvariát na Národní, když chci z výlohy vyndat Pohádku o staré tramvaji. Postávám s nimi na vršovickém/bránickém nádražním perónu a stejně jako oni se klukovsky raduju, když na nás eisnboňák v jedoucí mašině zatroubí a lačně si vždycky z tamější výlohy taky vybírám, který špendlík Českých drah si do bundy přejeme tentokrát. Stěží bych to do sebe kdy tipla, ale jsem vlastně ráda, že teď už vím, co je domíchávač betonu a v čem se liší od obyčejné míchačky. Že rozumím vylučování v hokeji a že jsem ve svých jedna třiceti letech prvně pronikla do všech fíglů a manýr při chlapském vylučování. Že vím, že nejdelší vlak na světě měří až dva kilometry a má tři lokomotivy. Nebo že do největšího vrtulníku ruské výroby se vejde i náklaďák. Akorát číst jim ze Záchranářských strojů před spaním se mi moc nechce.

Já mám se svými pány doma pouze jediný problém - a to jsou pletené vesty. Nově jsem zjistila, že rozhodně musí být nutnou součástí šatníku každého slušného muže, jen vy mi řekněte: kterou jim mám vybrat?








Elegantní obrázky vznikly pro budoucí katalog pletařského projektu Sweeter, a zatímco se Kubuš i Mikeš zcela profesionálně tvářili  ...


... našla jsem si v tom svou holčičárnu a z motýlka pod krk si na radu mé vtipné sestry vymyslela hrdě národní dámský šperk.


                                  Tak co, laskavý čtenáři, který pulovr bez rukávů pro ně mám vzít?

44 komentářů:

  1. Natráp sa, Roso, zober všetky. Veď by ťa potom trápili myšlienky typu - prečo som nevzala ten, prečo ten... Tak budeš mať možnosť viac farebných kombinácií:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se nejvíc líbí modrobílý proužek s červeným lemováním. Ale modelům (i modelce) to sluší všechno ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se nejvíc líbí červený, ale asi proto, že jsem holka ;-). Ale všechny jsou krásné, to je pravda. Těžká volba...

    OdpovědětVymazat
  4. Ty máš krásný šaty:-) Puntíky miluju:-) A do třetice to bude holčička:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mila Roso, vyber rozhodne uplne vsechny, vsak je unosite!!! Jinak k tem uzasnym roztomilym blondackum- ja to mam dve na dva. Tak trochu se muzu povazovat za experta. Ono kdyz to bylo male, tak jsem si to oculickovavala a osponeckovavala a oblekala do vilych saticek a cetla jim pohadky o vilach... Myslela jsem ze nic lepsiho nad toto neni. A pak, kdyz prisli moji okati kudrnacci, tak si je okosilovavala a ovestickovavala a stavela bagry z lega a montovala formule z merkura... a myslim, ze nad toto neni... Z tech mych milych malych princezen se staly opupinkovana pridrzla nohata stvoreni, ktera jsou mne nekdy zcela cizi- nekdy ne, jsou chvile, kdy je tam zablesk stare dobre holcicky vilicky... Chlapecci jsou jeste nunanci mazlivi a ja si preju at to jeste dlouho vydrzi, protoze tohle obdobi je proste to "nej" Tak si uzivej toho, co mas, protoze to je proste to BEST.

    Terka

    ourlifeontheseaside.blogspot.com

    P.S. Masle je dokonalost sama, Ale ono to bude nejspis tou modelkou... ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Modrobílý s červeným okrajem a modrá vesta pro změnu taky s červeným okrajem, ale krásné jsou všechny a já asi běžím nahodit něco na jehlice pro mého chlap(ík)a, protože pletenou vestu mám v naší rodině zatím jen já....

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný jsou. Všechny... Taky bych nevěděla. Ale mašli ber. No jste děsní krasavci všichni tři...

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou dny, kdy některé články prostě náhodou sednou úplně do nálady (myslím, že krásné české přísloví hovoří o hrnci a pozadí). Rozhodli jsme se nezjišťovat, zda Píďa v břiše je kluk či děvče, sice vím, že je mi to jedno (hlavně ať je zdravé), ale někdy mě přepadá myšlenka, jakže se ti chlapečci vychovávají (pohled někoho, kdo vyrostl v dámské společnosti své sestry:). Navíc se mi poslední dobou rosí čelo při pohledu na jmenný kalendář, zdá se mi to, anebo je chlapeckých jmen nějak méně a méně hezkých a neokoukaných?... Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My budeme mít třetí holku už právě pro to, že došla mužně mužská jména!!!

      Vymazat
  9. Vestičky sú krásne no neviem Ti poradiť, ja by som asi neodolala tým svetríkom :)

    OdpovědětVymazat
  10. My jsme vždycky čítávali z časopisu Dráha:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásní kluci, krásné oblečení, krásné fotky. S výběrem neporadím, protože to mám tak, že když si nemohu vybrat, tak nekupuji nic. :-) Chudáci děti dnešní doby, takové malé a už musí pracovat. :-) Snad ten vtípek nečte někdo ze sociálky. Musela jsi kluky něčím uplácet? Občas se bavím, když holky, které šijí dětské oblečení a na focení používají vlastní děti, vyprávějí své zážitky. Za medvíky, za lízátko, odmítla fotit apod... :-)
    Já jsem čekala, že buď bude opičátko nebo malý Mika Hakkinen (když jsem viděla jeho syna, když byl malý, tak mi bylo jasné, že tak nějak může vypadat i naše dítě). No, narodil se kříženec Miky a Angeliny Jolie. Otec jasný, matka nejasná. Vždy mi všude řekli "je po tatínkovi, že?", když neshledali žádné společné znaky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned jsem si M.H. vygooglila a směju se už 48 hodin v kuse ...

      Vymazat
  12. Fešáci jsou to, a k zulíbání:-). Hlasuji pro červenou vestu, ale sluší jim to všechno..Škoda, že můj dvanáctiletý puberťák by hodil ofinou, kterou má až k bradě a řekl by : "Vestu? NE!" :-). Ať Vám dělají radost, Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, až se stane hisperem, ty ve vestách jedou!

      Vymazat
  13. červená vesta a modrobílý pruh s červeným lemem - favoriti

    OdpovědětVymazat
  14. Roso, to jsou fešáci! Vesty jsou super. Já bych si vybrala dvě, modrobílá s modrým lemem a červeno bílá s tmavěmodrým lemem.

    je hezká pohádka o tramvaji? Je to hodně pro malé kluky a málo čtení a nebo víc? Minimálně název a titulní stránka by se klukům asi velmi líbila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohádka je trochu mystická, tedy i pro dospělé, čili sto bodů.
      A za ilustrace jednička s vestičkou!!!

      Vymazat
  15. Všechny! Bezpochyby :) A pruhy raděj dvakrát!

    OdpovědětVymazat
  16. Krásný čtení!!! A vestička mě nejvíc oslovila ta světle modrá jednobarevná... :-) Jináč fešáci to jsou, jojo!

    OdpovědětVymazat
  17. Souhlas, vzít všechny! Taky by se mi pro toho našeho "na cestě" líbily. Mimochodem, mě nejvíc na informaci, že to bude kluk, potěšilo, že aspoň po neteřích nebudeme dědit růžové šatičky. Mám vůči přerůžovělým holčičkám averzi. A už se těším na rozdíly mezi míchačkou a domíchávačem! A na vyřezávání lodiček!! A modely letadel (jestli bude po mužovi)!!!

    OdpovědětVymazat
  18. Ta druhá, bleděmodrá! A k chlapečkům... Když jsem čekala druhé dítě, preferovala jsem ideálně zase holčičku. Že by si vyhrály. Mohly mít společný pokoj. Že už "holčičky umím". Po nezaměnitelném odhalení na ultrazvuku jsem byla nějakou dobu v šoku. Chlapečka jsem se bála. Až za pár týdnů se mi podařilo rozklíčovat, že se bojím asi hlavně kvůli nějakým hluboko zakousnutým rodinným stresům. Hodila jsem to za hlavu... A od doby, co se narodil, bych ho absolutně nedala. Z představy dvou holek, co by domácnost zaneřádily růžovou, okřídlenými vílami a hašteřením o gumičky, se mi dělá mdlo, a naopak mě čím dál víc baví oblékat malého námořníčka, motoristu či gentlemana :) prostě chlapečci jsou NEJ! Ta moje cácora samozřejmě taky, ale jedné je až až :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi střihnu jedny šaty tvé cácorce a tím se navždy hodím do klidu ... :o)

      Vymazat
    2. Jejejej, neříkej dvakrát... :D btw ještě jedna věc - většina těch nejúžasnějších matek, které znám, co zůstaly "normální", skvělé, inspirativní atakdál... Janina, Puffin a další... mají dva chlapečky! Tak si to přeber,

      čím úžasnější žena, tím - nejspíš - víc chlapečků... ;)

      Vymazat
    3. Hej,

      kdo je Puffin?
      Dej mi na ni číslo ... rozuměj blog!

      Vymazat
    4. http://puffinus.blogspot.cz/?m=1 :)

      Vymazat
  19. pozdravujem Rosa,pobavila som sa ako vzdy. Akoby som videla seba. Ked som čakala prvé verila som , že bude babou. A nič. Chlap ako hora a celý tato. A ked som v lete otehotnela na 100 percent som verila, že už budeme mať krásnu Hanku. A potom prišiel ultrazvuk a tretí chlap v rodine bol jasný. Boli slzy a ťažké predýchavanie. A v marci sa narodil Miško a ja by som ho nevymenila za nič.
    Všetky modely sú super.
    Peťa

    P.S. Vdaka za organizér a kapsu , je to super vec- uz skoro rok krásne slúžia

    OdpovědětVymazat
  20. Roso,
    krásné blondýnky mužského pohlaví máš :-)
    Já hlasuji pro červenou vestu Kubíkovu a modrou Mikešovu ;-)
    Včera jsem,díky tobě, konečně navštívila muzeum textilu v České Skalici.
    Měla jsme celé muzeum úplně pro sebe a neskutečně jsem si to užila !
    Byla jsme naprosto v úžasu, v takovém krásném muzeu jsem snad ještě nebyla!
    Hned jak trošku pouklidím zanedbanou domácnost, zasednu za šicí stroj a užiji si to dvojnásob !
    Ráda bych vložila i příspěvek na blog a písla ti email.
    Mimochodem Šíma už má období aut a myslím, že silnice bude brzo na pořadu dne ;-)

    OdpovědětVymazat