Stránky

čtvrtek 19. května 2022

Jak se dostat na gymnázium


Jestli se na to příští rok chystáte, jestli se chystá váš syn, vaše dcera, možná oceníte naše rodinné zkušenosti. Náš nejstarší syn byl teď přijat na oba pražské gymply - a my z toho máme všichni velikou radost!

MITNIK DESATERO

1. Čas je náš přítel. S přípravou na CERMAT testy syn začal loni v září. Není to vůbec přehnané. Upřímně tak do Vánoc se ladil do přijímačkové nálady, nasával atmosféru a přemýšlel o vlastní motivaci. Zapsali jsme jej na dlouhodobý přípravný kurz a udělali jsme dobře. Je to investice, která se vyplatí.

2. Z široké nabídky jsme si vybrali Zkoušky nanečisto a syna jsme pravidelně vozili každé páteční odpoledne na dvě vyučovací hodiny českého jazyka a dvě hodiny matematiky do Prahy. Syn se na nás tvářil kysele, ale tamější přístup mu moc chutnal. Taky si žádal na odpoledne veliké svačiny. Ale studentské historky a vtipné glosy, které nám z hodin a od svých lektorů vyprávěl, svědčily o jeho spokojenosti. Pravidelné domácí úkoly byly (pro nás oba!) náročné a postupně jsme jim začali pečlivě věnovat další odpoledne v týdnu.

3. Neklesejte na mysli. Tak bych nazvala moji třetí radu. Když se vám rozsah látky bude zdát nad míru. Když se vám skóre úspěšnosti vašich dětí bude zdát hluboko pod čarou. Taky jsme si prošli hořkými chvílemi průběžného neúspěchu, práskáním tužkou, lítáním papírů. Časový limit se nedal stihnout. Uvidíte ale, že ve chvíli, kdy nastane první progres, následná jízda na úspěšné vlně vás doveze daleko.

4. Zároveň si ale jako matka myslím, že není fajn přístup - jít přijímačky jenom zkusit. Zájem o osmiletá gymnáziu je veliký a CERMAT testy jsou přesně na to nastavené. Neplýtvejte proto ani vaší ani dětskou energií. Nemá smysl posílat k přijímačkám dítě, které nezná strukturu testu a systém vyplňování záznamového archu. Dítě, které nemá osvojenou testovou práci s časem a strategii přístupu k úlohám. Neposílejte na testy děti psát gumovacím pérem, při skenování odpovědí dochází k jejich smazání teplem. Zakousněte se do toho, buďte poctiví a systematičtí.

5. Na odlehčenou ale hned dodám, stýkejte se se svými přáteli, kteří byli nebo jsou ve stejné rodinné situaci. Sdílejte své zkušenosti, sdílejte své temné chvilky, dodávejte si společně optimismu. Osobně jsem se naučila ty nejnáročnější úlohy z češtiny i z matiky zpaměti a dávala jsem je celý rok k dobru na večírcích. Čím pozdější byla hodina, tím větší kuráž měli kamarádi do luštění. A co vy? Uměli byste třeba vymyslet slovo, které bude příbuzné se slovem STOUPAT, půjde o přídavné jméno tvrdé, které má dvě předpony, příponu a koncovku a je čtyřslabičné?

6. Když se nachýlí čas, začnete cvičit oficiální Didaktické testy CERMAT, my jsme syna cvičně dvakrát vezli v lednu v sobotu, aby se zažil ostrou atmosféru testování, dále už jsme pokračovali on-line z domova. Využívali jsme výborného programu, který na to nabízely Zkoušky nanečisto. Syn dělal CERMAT testy z minulých let, které jsme díky Zkouškám nanečisto měli šikovně k dispozici a testoval se v jejich interním systému SOJČE a MASO, v kratších testech, které denně psával do dvaceti minut. Testy z předchozích let naleznete také na www.cermat.cz.

7. Otázka, kdy se ale s páťáčkem přípravě věnovat, pro mě byla dost nezodpověditelná po celý školní rok. Děcko je přece buď ve škole, na trénincích a kroužcích. A věnovat škole vzácný príma čas víkendu se nám doma taky moc nechtělo. Nakonec jsme se se synem vytrénovali ve večerních přípravách, jakkoli bych tomu bez vlastní zkušenosti těžko věřila. Syn ale s železnou pravidelností zasedal k přípravě v šest večer a s přicházejícím jarem nás k tomu osvítilo i delší denní světlo, ve kterém jsme tu a tam zahlédli totéž na konci tunelu - to když se synovi dařilo!

8. Že i cesta je cíl, na toto prosím nezapomínejte. Netlačte na své děti a nestresujte je možným neúspěchem. U nás doma už samotná příprava na přijímačky přinesla veliké zlepšení ve škole, běžná školní příprava se rázem zdála snadná a školní úspěch na sebe nabalil úspěchy ve sportu, vše se dařilo - však to znáte! Myslete jako rodiče po celou dobu na to, ať je příprava na přijímačky rozumná - ne ať nad ní zůstane rozum stát.

9. V den D vám přeji hodně štěstí, a najdete-li na to čas a energii, projděte si společně po prvním dni zadání testů. Syn testový sešit přinesl s sebou domů, muž s nim vyřešil celou matematiku, já si vzala do parády český jazyk - a výsledek druhý den byl parádní! Didaktické testy CERMAT první a druhý přijímačkový den jsou často variací a našemu synovi se například druhý den podařilo v matematice získat o deset bodů víc. 

10. V oba dny D věřte v sílu okamžiku. Věřte ve svou dceru, věřte ve svého syna. Opravdu všechny děti v našem okolí podaly úžasný testovací výsledek. Snažily se, dřely, makaly a za to jim patří veliký respekt. A kdo nedosáhl na přijetí letos, může to zkusit za dva/čtyři roky. Gympl není všechno, důležitější je zdraví, radost, dětský smích. Láska a vzájemná podpora.

Držím vám palce!

A kdo byste chtěl odměnit sebe, studenta nebo jeho učitelé, Mitnik e-shop už se tradičně plní školními penály.

Přesně podle vaší chuti jsem do nabídky zařadila přírodovědné, pro milovníky přírody.

Třeba jako poděkování paní učitelce na konci školního roku.


I zeměpisné - pro ty co chtějí objet či odbýt celý svět!



To by Pythagoras koukal!

13 komentářů:

  1. Proč chtít gymnázium od páté třídy? Proč nutit děti do takového martyria? Nějak mi uniká smysl. Potkala jsem v životě spoustu chytrých a vzdělaných lidí, ale opravdu jsem nevypozorovala souvislost mezi IQ a nějakým speciálním vzděláváním od nízkého věku. V čem je horší čtyřleté gymnázium než osmileté? Nemají absolventi stejný studijní program a stejnou maturitu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martyrium bych to, Jani, nenazvala

      - náročnou cestou ano. A kudy půjdeme, je na každém z nás.

      Vymazat
  2. Synovi gratuluji k výsledku.Ale jsem z toho trochu v rozpacích.Bohužel,celkem to odpovídá mému pocitu,že naše školství není úplně v pořádku.Kam se v tomto systému ztratí děti,které nemají stejné startovací podmínky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru,

      to velká/těžká otázka.

      Já držím palce v životě všem - a komu můžu, pomůžu!!

      Vymazat
  3. Vše je nakonec stejně o píli a vůli samotných dětí. Jsem maminkou dvou dnes už dospělých dětí, které obě studují vysokou školu, ale ani jedno z dětí nenavštěvovalo gymnázium, obě maturovaly na odborných středních školách. K dobru dám zkušenost spolužáka mé dcery - i na studium medicíny se dají úspěšně složit přijímací zkoušky i ze střední školy s uměleckým zaměřením, kde po celé studium o biologii a chemii ani nezavadí :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se hezky čte!!

      Blahopřeji a přeji, Jani, všem, šťastnou cestu životem.

      Vymazat
  4. Super!!

    Nebo taky neprostupný, nepřestupný, nedostupný, nevystouplý ...

    OdpovědětVymazat
  5. Dělala jsem češtinářské olympiády, studovala bohemistiku, ale na tohle jsem nepřišla. Chudáci páťáci :-|

    OdpovědětVymazat
  6. Ty dvě předpony - to je fuška,

    ale zas, když Ti to, Jani, jednou někdo řekne - víš to!!

    OdpovědětVymazat
  7. Moc gratuluji. Dcera je taky na osmiletém, v sextě. Nepřipravovala se vůbec. Chtěla tam. Buď na to dítě má nebo ne. Syn je teď v páté a je spokojený na základce. Hlavně, ať je váš syn šťastný. Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme, držíme palce všem školákům,

      ale teď - už aby tu byly prázdniny!!

      Vymazat