Stránky

úterý 23. dubna 2024

Mitnik na Letné


Na Letné to Mitnik kabelkám sluší.

Mám radost, jak si spolu všichni rozumí. Moje ručně šité tašky, slovenská košile Cila i vlněná vesta Nehera. Znáte příběh Jana Nehery?

Československý podnikatel z Prostějova za první republiky vybudoval sto třicet prodejen a prosadil se na třech kontinentech. Inspiroval se Fordem i Baťou. A jeho výrobky představovaly vrchol naší textilní tradice.

Jan se původně vyučil zámečníkem a se svým otcem založili rodinný podnik na pánskou a dětskou konfekci. Začínali s devíti zaměstnanci a padesáti domácími krejčími. V roce 1931 si otevřeli první prodejnu na Václavském náměstí.

Nehera byl ve svém podnikání v mnohém progresivní; vedl masivní kampaně, jeho ceny končily baťovskou devítkou, pro motivaci svých zaměstnanců vydával firemní časopis. Zákazníkům upravoval oděvy na míru a zavedl i službu veřejných žehlíren v obchodech. Ve větších městech pak jeho mobilní žehlírny parkovaly třeba i před fotbalovými stadióny.

V roce 1935 zaměstnával už 1000 lidí, v roce 1936 otevřel prodejny ve švédském Stockholmu, norském Oslu či v Africe, v roce 1937 založil vlastní školu s internátem. Šil pro československou armádu.

Za války o továrnu přišel, byl zatčen a vězně a v roce 1945 byla jeho firma znárodněná a začleněná do národního podniku OP Prostějov. Nehera se proto rozhodl emigrovat do marocké Casablancy, kde stihl ještě založit menší oděvní závod, než v roce 1958 zemřel.

A kde se vzala moje vesta?

Co říkáte na můj úvodní letenský outfit? Líbí se vám?




2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji děkuji děkuji,

      máme všechny radost, že se nám to povedlo!

      Iva (make-up), Andrea (outfity), Katarina (foto); ten dream team jde vidět na každé fotce, že ano?!

      Vymazat