Stránky

pátek 21. dubna 2023

Jak přežít jarní úklid


Poprvé po šesti letech přestěhování se na vesnici jsme se zúčastnili sousedské akce garage sale. To si každý připraví ke své brance/před garáž, co už nechce a nepotřebuje a za symbolickou cenu to nabídne právě sousedům.

My jsme s dětmi nachystali kousky z jejich pokojů. S těžkým srdce, váháním a opakovaným smlouváním jsme společně nakonec vytřídili bednu Brio kolejí, krabici dinosaurů a malá, velká a ještě větší auta. Všechno jsme to spolu nafotili a napjatě čekali, co se bude v neděli dít.

Ještě předtím nám už potencionální zájemci psali na garage saleový facebook, v kolik že u nás začínáme, a tak jsme už o půl deváté ráno začali s Kubou a Mikim nosit stůl, lavičku a další nábytek k naší hlavní brance, chystat na ně zánovní kousky a oranžovat je k prodeji. Taky jsme je polepili cenami a muž se chytal za hlavu, že autíčko za padesát korun si nikdo nekoupí.

Ale koupil. Už v 8:59 u nás za plotem začala parkovat první auta, aby si jejich řidiči velice zkušeným okem u nás vybírali z našich angličáků. Prohlíželi je tak sofistikovaně, až jsem měla pocit, že prodáváme něco velmi výjimečného, akorát nevíme o tom. A pak se prodal Mack na dálkové ovládání, všechna hasičská auta, vlaková točna i výtopna. Někdo odcházel s plnou náručí, někdo si dřevěnými kolejemi vyplnil košík na kole. Každopádně už v poledne jsme neměli co prodávat a začali panikařit.

Honem jsme celá rodina začali šmejdit po domě, garáži i sklepě, abychom doplnili prodejní zásoby. V nabídce se tak rázem ocitla i Schleich dinosauří sopka či dětská polohovatelná sedačka na kolo Hamax. Ve tři zájem nakupujících utichl a já se zašla konečně vyčůrat. Komunikace se zákazníky nás ale všechny vcelku vyšťavila, a tak jsme zbylé zboží u vrátek nechali a šli si každý po svém. Děti si hrály a my s mužem pečovali o zahradu.

Ale protože náš dům je na trase tradičního víkendového korza Pražanů, dvě zkušené dámy si u nás vybraly elektrické mašinky pro vnoučky, daly je do torby a pokračovaly dál ve zdravotní vycházce. Sólo tatínek na kole - snad z výčitek svědomí - koupil a do cyklobatohu na zádech si nacpal celou kuličkodráhu a ještě pár transformérů do kapes svých cyklošortek z nic neskrývajícího elastanu. A nakonec jsme sympatickému páru opírajícímu se vyčerpáním o kočárek s novorozencem na střelili i ten Hamax. Podrženo sečteno, prodali jsme všechno. Ale to není pointa.

Nejlepší na minulé neděli bylo kafe se sousedkou. Poobědová káva s paní, se kterou jsme minulé, covidové roky na sebe jen mávaly přes plot a ukazovaly si navzájem palec nahoru - jakože že u mě dobrý. Teď jsme si spolu konečně sedly a všechno si řekly. Co dcera, co syn, kdy budou mít nová okna oni, kdy my, a jestli nechci cibulky tulipánů. Takže podrženo sečteno ještě jednou - v dětském pokoji chlapečků máme fajn prázdno, v záhonech na zahradě naopak plno a nejplněji v sobě. Je půvabné smysluplně se zbavovat věcí a ještě půvabnější je plnit svůj život milými lidmi.

A teď mi napište, co byste s těmi utrženými pěti litry udělali jako rodina vy?





3 komentáře:

  1. Milá Roso, neodpovím na otázku, ale vyjádřím obdiv - za tu akci a její smysl a za její zdar. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřin,

      největší obdiv patří organizátorům, kteří nás dokázali tak parádně nalákat a ve finále skvěle roztleskat!!

      Garage sale do každé obce, což?!

      Vymazat
    2. To stojí za přemýšlení! Jiřina z N.

      Vymazat