čtvrtek 30. června 2022

Deset knížek na léto


Od nového roku chodíme s mužem pravidelně jednou za měsíc na knižní klub u nás na vsi - a toto jsou knihy hostů, kteří tam za námi přijeli a nebo knižní tipy, které jsme si odtud odnesli. Výborné knížky, do kterých bych se ráda o prázdninách pustila.

MOJE LETNÍ ČTECÍ DESATERO

1. Jaroslav Rudiš: Witenbergova poslední cesta

S panem Rudišem jsme se potkali na jaře osobně a já se nemůžu dočkat, až sednu do vlaku a otevřu si jeho příběh o Janu Krausovi, muži trpícím záchvaty historie, který se na konci své cesty životem vydá z Berlína do Sarajeva po stopách své dávné lásky Lenky ...

2. Dora Kaprálová: Utrpení a jiné žánry

Od paní Kaprálové jsem už četla její výborné berlínsko-brněnské povídky Ostrovy, intimní, vtipné i bolestné. O to víc se nemůžu dočkat, až se pod duchnou na chalupě začtu do její nové knížky. Do burleskních příběhů, ve kterých se ocitáme v mezních situacích: mezi životem a smrtí, zrozením a odchodem.

3. Lenka Elbe: Uranova

Po anglické studentce, která se v roce 1968 vydá do Československa navštívit rodinu svého otce, se slehne zem. O mnoho let později se z terapeutických důvodů po Angelině stopách vydá její bývalý přítel Henry. Hlavní hrdinou románu je ovšem město Jáchymov, město lázní a lágrů, stříbra a uranu. Anotace slibuje normální i paranormální jevy - a to je na léto ideál.

4. Jakub Hussar: O Tu

Obsáhlý román je prý jednou z nejambicióznějších českých science fiction poslední dekády. Tvorbě svého fiktivního vesmíru se Jakub věnuje více než dvacet let a kniha plně nasvědčuje neuvěřitelnou propracovanost toho vesmíru i autorův smysl pro detail. Kniha obsahuje i QR kód, pod kterým se ukrývá knižní soundtrack.

5. Petr Šesták: Kontinuita parku

Všechno se zrychluje, jen stromy zarputile trvají na tom, že porostou pomalu a Josef už nemá čas ztrácet čas. Po letech studií a pobytu v cizině se vrací do svého rodiště vést takzvaně zodpovědný život coby středoškolský profesor. Malebné příhraniční městečko na něj čeká s doširoka otevřenou náručí jako čerstvě nalíčená past. Svět se sice mění v globální vesnici, ale maloměsto zůstává maloměstem ... Román je groteskně existenciálním vyprávěním o jedné generaci v bezdomoví mezi normalizační výchovou a kapitalismem, analogovým dětstvím a vpádem nových technologií, o jednom městě a zemi někde na periferii mezi Východem a Západem.

6. Bernhard Schlink: Letní lži

Autor bestselleru Předčítač se v nových povídkách zamýšlí nad tématem lži - v mileneckých vztazích, v manželství, mezi rodiči a dětmi i ve vztahu k sobě samému. Autor v propracovaných dialozích a retrospektivních pohledech otevírá dveře do soukromí několika protagonistů a nechává vyplout na povrch celoživotní skrývané problémy hrdinů a dokáže brilantně zachytit jejich nejniternější emoce, které je sžírají stejně jako jejich pečlivě utajované lži.

7. Irena Dousková: Konec dobrý

Od sovětské okupace přes pohřeb Václava Havla až po covid. Devět komorních povídek o tom, ačkoliv život je často fraška, občas - na zlomek vteřiny - probleskne vyprávěním paprsek něčeho, co nás možná přesahuje, ale jisté to není ...

8. Marie Třešňáková: Potkala jsem Sicílii

Nás sice v létě čeká jiný jih, ale na tuto knížku jsem dostala tak skvělé doporučení, že nemůžu jinak. Autorka sama si na středozemním ostrově koupila dům, kam všechny přes dvacet zvala a kde se potkávala u dobrého jídla a dobrého vína se sicilskými architekty, fotografy, hudebníky či sochaři, aby o tom všem pak vtipně a s nadsázkou napsala knihu.

9. Milena Bártlová: Ženy, které nechtěly mlčet

Historička umění (a moje fantastická přednášející dějin umění na vysoké škole) na základě vlastních vzpomínek i archivních dokumentů vypráví o životě svých babiček, Vlasty Mlynářové a Hany Budínové, a matky Rity Klímové v průběhu 20. století. Byly to ženy, které studovaly, pracovaly a veřejně působily ... a to chceš, to miluješ.

10. ...

Jasné - poslední kolonku nechávám na vás a těším se na vaše knižní doporučení na léto.

Lidé, čtěte. Lidé, pište!

4 komentáře:

  1. Díky za tipy, dělám si poznámky. Já mám v čtečce připraveno Životice od Karin Lednické, pak 1984 a Den opričnika - na doplnění vzdělání, a na wish listu čekají na zakoupení Bílá voda Kateřiny Tučkové a Sama v Tokiu Marie Machotkové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marii Machotkovou vůbec neznám,

      takže milion díků za ní - hned si ji jdu vygooglit;

      Sama v Tokiu zní moc lákavě!!

      Vymazat
  2. Děkuji za knižní tipy 👍 Krásnou neděli přeji, Šárka ☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko,

      díky moc - a kdybyste měla taky fajn tip na čtení, jsem jedno ucho!!

      Vymazat