Stránky

úterý 24. května 2022

Deset nejkrásnějších míst


Žádost o vydání cestovního pasu máme podanou, a tak - než na nás dojde na úřadu v půlce června řada - udělala jsem si zatím svůj list deseti nejkrásnějších míst, kde jsme kdy s dětmi byli. Pojďme se společně na léto inspirovat!

1. Sardinie - pláž Spiaggia di Cala Murtas. Daleko od posledního parkoviště, asi deset minut s dětmi pěšky; bez bistra a absolutně bez lidí.

2. Menorca - pláž Platja de Cavallerii. Dostupná, z parkoviště po dřevěných schodech, dlouhá, s červeným pískem. Větrná, s obřími vlnami. Bez bistra, za to se surfaři; velice free.

3. Rujána - pláž v Binzu. Nejdelší, mělká voda. Plážové koše i FKK. Bistra ze všech koutů světa, podávané ryby v housce velice německé. Vraceli jsme se na ni snad třikrát. 

4. Chorvatsko - Punta Skala, nedaleko Zadaru. Náročně dostupná kamenitá pláž, asi 15 minut chůzí neschůdným lesem. Odměnou vám za to budiž nekonečně dlouhé, fotogenické pláže s pohořím na horizontu a bez jediného člověka; ano, je to v Chorvatsku!

5. Tenerife - Piscinas Naturales Garachico - přírodní koupaliště na severozápadě ostrova. Kovové žebříky do moře a veliké vlny v něm. A ještě větší legrace si v nich aspoň trochu zkusit zaplavat.

6. Vysoké Tatry - Rysy (2 501 m n.m.) Sedm hodin tam, šest hodin zpátky. Výjimečně bez dětí. Ze Štrbského plesa, snídaně na Popradském plese, oběd s sebou na Žabiem plese, 72% tatranský čaj na chatě pod Rysmi; to je 100% československé léto.

7. Východ slunce na Sněžce (1603 m n.m.) Z Velké Úpy je to necelé tři hodiny. Vstaňte brzy - zkraťte si noc, ale zážitek získáte na celý život.

8. Sumrakov v České Kanadě, okres Jindřichův Hradec. Maličká obec s malebným rybníkem hned vedle kostela. My tam milujeme chalupu Sáru, jen pár kroků od ateliéru českého sochaře Huga Demartini. Dál už jsou jen pole a srnky.

9. Valašský Balaton. Přírodní koupaliště v Novém Hrozenkově, kde si můžete půjčit paddleboardy i vesty pro děti. S výhledem na Valašské Beskydy, travnaté pláže a moc fajn moravsky hipsterské bistro Baringotka.

10. ...

A co byste za desáté přidali vy? Kde se vaše duše pohne? A odkud vás nikdo jen tak nedostane?


A na nejšikovnější balení, kdy chcete mít všechno hned po ruce - Mitnik organizéry.



6 komentářů:

  1. Moc ráda, milá Roso, přidám souhlas k Sardinii, Tatrám, České Kanadě, Chorvatsku.
    Jen ten východ slunce na Sněžce bych ráda viděla, tak brzy ráno jsem tam nebyla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc zajímavá a lákavá místa, ovšem nejvíce mne oslovily Jižní Čechy a to Kanada, jdu se hned podívat. ☺♥
    Mne snad jen nyní jako první napadlo malebné městečcko Clermont Ferfande ve Fr. ♥.
    Krásný den a příjemné cestování. pa
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Clermont-Ferrand zní chic a stylově,

      prostě Francie - i já jdu googlit, případně bookovat bydlení ... :o)

      Vymazat
    2. Tipla bych si zájezd do Auvergne! Tam jsem totiž ve Francii ještě nebyla. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Taky si říkám, že je nejvyšší čas vidět (a vědět) víc než Paříž!!

      Vymazat