pátek 3. prosince 2021

Linda Liukas: Hello Ruby


Píše se rok 2021 a počítače jsou všude - uvnitř plyšových medvídků i v našich zubních kartáčcích. A tak jestli před nimi nechcete zavírat oči, pěkně ukažte svým dětem, co je uvnitř a jak počítače fungují.

Finská programátorka Linda Liukas knížku Hello Ruby napsala a ilustrovala na motivy příběhu Alenky v říši divů. I tady dívka Ruby vstoupí (otvorem pro počítačovou myš) do jiného světa a hledá - v našem případě je to - kurzor.

Vtipně a poučně se nejdříve setkává s bity, se kterými si zahraje přilnavou hru na pravdu a nepravdu. Chytrou otázkou "Vy jste tu šéf?" naváže Ruby vztah s hlavním procesorem, nechá se okouzlit grafickým procesorem, až ve finále objeví spící kurzor v posteli.

Tady ale knížka Hello Ruby. Velká cesta do nitra počítače nekončí - tady začíná její akční a tvůrčí část. Pracovní sešit vám a vašim dětem přináší jasné a přesné postupy, jak si vyrobit vlastní počítač z papíru, včetně RAMu, pevného disku, ROMu, CPU či GPU. Naučí vás rozlišit hardware a software nebo jaké hlavní díly se nacházejí uvnitř počítače.
...

Děcka počítače milují, proto darovat jim knihu o nich je od vás moudré.

A slečna Ruby v hlavní roli taky není náhoda, protože sama autorka celosvětově podporuje ženy v počítačovém programování, stejně jako překladatelka Dita Přikrylová, česká softwarová inženýrka a zakladatelka neziskové organizace Czechitas, která přibližuje ženám technologie a techniku.

Za mě doporučuji - jděte do toho.
Se svými syny, se svými dcerami - jděte s dobou!


Přestože je knížka o počítačích,
pastelové ilustrace jsou poetické a nechybí ani taková romantická slovní spojení jako třeba čajový dýchánek.


Skoro jako hvězdné nebe nad hlavou, vidíte ho taky?



Sestav si svůj počítač - pěkně z kartonu, ať víš, co je uvnitř, chlapečku.


RAM, ROM, pevný disk ...

Ještě klávesnice a máš to!

Žádné komentáře:

Okomentovat